9.3.2017. 9:29
1
"To što me izvedu na binu i izgovore moje ime nije podrška"
Ako se za nešto u BiH može reći da je kultni proizvod, onda je to sigurno bh film. Međutim bh. kinematografija proteklih godina nalazi se u alarmantnom stanju. Količina filmskih projekata koje “izbaci” domaća filmska industrija tokom godina postajala je sve manja. Tako od nekadašnje proizvodnje tri filma godišnje, bh. kinematografija “spala” je na jedan film u tri godine.
"Stanje je zaista loše. Razumljivo je da smo mi malo tržište i da kao u drugim zemljama ne postoji mogućnost komercijalne zarade, isplativosti filmova, ali bez obzira na to smatram da ljudi koji su odgovorni moraju da se zapitaju gdje bi naša kinematografija mogla biti za nekoliko godina, ako se stanje ne promjeni, izjavio je mladi bh. glumac Adnan Hasković.

Kada je riječ o domaćoj filmskoj industriji, nemoguće je povući paralelu sa zemljama u regionu, koje za vlastitu kinematografiju izdvajaju mnogo veća novčana sredstva. Pa tako susjedi u Hrvatskoj godišnje naprave 10 do 15 domaćih filmova.

"U tom kvantiteu koje oni imaju kao kinematografija mora isplivati jedan dobar film. Tako npr. “Pula film festival” je uglavnom baziran na premijerama hrvatskog filma. Takav ravoj događaja u jednoj sredini omogućuje domaćim autorima da na najbolji način afirmišu sebe", riječi su Haskovića. 

SFF Sarajevo film festival je i dalje najprestižniji i najveći filmski događaj u regiji, koji nudi posjetiocima i autorima da se druže, razmjenjuju ideje i pogledaju neke od najznačajnijih filmova. On bi trebao da ima regionalni koncept, da promoviše regionalne filmove i afirmiše mlade autore,  režisere i glumce sa ovih prostora.

“Tu nema suštniske podrške, to je samo formalnost, jer nije podrška kada vi mladog glumca izvededete na binu, kažete njegovo ime i prezime i s tim završite priču. Nema ostvarivanja kontakata sa ljudima iz vana. Jer vi ako ste kao festival promovisali jednog mladog glumca ili režisera, onda nakon završetka festivala morate pružiti maksimum kako bi ostvarili kontakte sa umjetnicima iz vana, koji će tom mladom čovjeku pomoći da napravi značajnu glumačku ili režisersku karijeru. To što ćete vi izaći na naslovnici jednog časopisa za vrijeme festivala ne predstavlja ništa posebno”, govori Hasković.

Adnan Hasković važi za jednog od najtalentovanijih mladih glumaca u BiH. Neadekvatni uslovi koje mu pruža BiH u njegovom profesionalnom razvoju, utjecali su da se on okrene prema svjetskom tržištu.

"Mladi glumac ne može napredovati u ovoj sredini, jer nema načina da stiče kvalitetno iskustvo. Ne radi se tu samo o filmu, mi smo u deficitu i sa televizijskim serijama, ne postoji nijedna ozbiljna televizija koja bi producirala ozbiljnu seriju. Mislim ako se stanje ne promjeni , da će se sve veći broj fimskih radnika i umjetnika fokusirati na svjetsko tržište na kojem će moći implementirati svoje ideje", izjavio Hasković.

Slično mišljenje dijeli glumica Gordana Boban, koja je svoju posljednju ulogu u domaćem filmu  ostvarila u filmu “Nafaka” Jasmina Durakovića.

"Nemoguće je raditi u sredini u kojoj ne postoji baza, jer umjetnost tada ne može da cvjeta. Danas je kod nas incidentan slučaj da se snimi domaći film. Produkcija nam je spala na to da nam se filmovi snimaju telefonima. Ne možemo se nadati boljitku ukoliko se drastično ne promjeni kompletan sistem u kojem živimo", kaže Gordana.

Glumica smatra da u današnjem vremenu najteže biti pošten i baviti se poštenima poslovima.

"To je jako teško, pogotovo kada vidimo šta danas sve spade u društvene vrijednosti, šta je sve prihvatljivo. Pogledajte samo društvene mreže, sve je izvrnuto naopako. Ja kao glumica ne pristajem na takve vrijednosti koje mi se nameću. Možda sam zbog toga marginalizirana, možda me zbog toga nema na filmskom platnu. Zna se ko uvijek dobiva na kinematografskim fondovima, to su uvijek isti ljudi, za koje možemo reći da su se dobro snašli", govori ova glumica.

"Ako ću govoriti sa aspekta građanke ove zemlje, tužno je živjeti u BiH. Bog nam je dao sve, vodu, zrak, ali nam nije dao pameti. Živimo u društvu koje je opsjednuto egocentričnošću, sebičnošću, materijalizmom. Primjer za takvo ponašanje su političari i parlamentarci koji vode ovu zemlju. Tužno je živjeti u zemlji koja bi mogla biti Švicarska i bolja od Švicarske", izjavila je glumica Gordana Boban.

Slikovni rezultat za gordana boban
Gordana Boban: Tužno je živjeti u BiH

Kultura i umjetnost postoje da bi oplemenili ljude, ali to nije slučaj u BiH. Kako nam je Adnan Hasković rekao, kod nas se sve radi sa destruktivnom namjerom.

"Ovoj politici koja nama vlada već 25. godina nije u interesu da se u BiH dešavaju lijepe stvari. Pesimističko i destruktivno okruženje za takve ljude je plodonosno. Onog momenta kada je Angelina Jolie odlučila da snima film u Sarajevu, njima to nije bilo u interesu, iako bi se ogroman novac trošio i ostavljao u BiH", riječi su Adnana Haskovića.
Novinar: Admir Oručević
 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.