15.6.2017. 14:17
9
"Ovo je problem za cijeli narod RS-a. Nisu građani RS-a krivi za genocid"
Zastupnici SNSD-a u Parlamentu BiH i mediji u RS-u pokrenuli su žestoku kampanju tvrdeći da je utvrđivanjem izmjena Krivičnog zakona BiH u Vijeću ministara, kojim se predviđa 5 do 10 godina zatvora za negiranje genocida ili zločina protiv čovječnosti, “počinjena nečuvena izdaja interesa Republike Srpske”.

Prijedlog izmjena i dopuna krivičnog zakona BiH izazvao salvu negodovanja u Republici Srpskoj.

"Mi se od 2007. godine borimo protiv ovakvih aršina! Nema nijedne sugestije koja bi tu poziciju popravila. Biće zanimljivo videti o čemu je reč i šta su to predstavnici Saveza za promjene prihvatili", izjavila je za "Novosti" Dušanka Majkić poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine .

Šef kluba SNSD u Narodnoj skupštini RS, Radovan Višković izjavio je da će glava zaboljeti i poziciju i opoziciju, ukoliko se usvoje Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH.

"Pred nama je sada problem na nivou cijele Republike Srpske i njenog naroda. Ovo prevazilazi međustranačke tenzije, i više nije stvar ni SNSD, ni socijalista ili DNS, nego svih građana Republike Srpske. 


Potpredsjednik SDP-a Miro Lazović u izjavi za Source portal rekao da je Vijeće ministara uradilo dobru stvar, bez obzira što dolazi do otpora tom zakonu od strane predstavnika Republike Srpske.

"Ne bi se smjelo prihvatiti da odredba negiranja genocida bude izostavljena iz krivičnog zakona, jer bi se u protivnom zatvorio put BiH prema evropskim asocijacijama. Predstavnici Republike Srpske konstantno guraju glavu u pijesak. Ako želimo biti stabilna demokratska država u kojoj će se poštovati zakon u kojoj će institucije normalno raditi, onda je moguće ovaj zakon sprovesti i u praksi. Odluke suda se moraju sprovoditi, kao što država mora sprovoditi sankcionalnu politiku bez obzira o kome se radi", rekao je Lazović.


Lazović smatra da političari iz Republike Srpske ovih dana u javnost putem medija plasiraju različite floskule kojima samo ne žele priznati genocid u Srebrenici.

"Čini mi se da građani Republike Srpske neće i ne bi trebali imati problema sa novim zakonom. Ne smije se stvarati hipoteka da su ti građani krivci za genocid, kada svi dobro znamo da je isključivi krivac velikosrpska politika sa Miloševićem na čelu koju su sprovodile vlasti tadašnje Republike Srpske, a to su prije svega  ljudi koji su osuđeni u Haškom tribunalu, izjavio je za Source Miro Lazović.


Novinar: Admir Oručević

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.