13.9.2017. 11:13
3
Ovo su najgori zatvori na svijetu. KP dom Zenica važi za najzloglasniji zatvor na Balkanu
Jedan od najpoznatijih zatvora na Balkanu je svakako KP dom Zenica, opjevan u pjesmi Zabranjenog pušenja.

Danas zenički zatvor ‘ugošćuje’ ubice, razbojnike, ratne zločince, silovatelje, otmičare, dilere droge te kriminalce drugih ‘specijalizacija’.

Najbrojniji su Bošnjaci, slijede Hrvati, Srbi, Romi i Albanci. Sudbina svakog od preko 800 zatvorenika priča je za sebe. Najviše je robijaša osuđenih između 5 i 20 godina zatvora, a im ih koji će robijati više od 20 godina.

KP Dom Zenica postoji već 130 godina, a od njegovog otvorenja do danas kroz njega je prošlo više od 70.000 ljudi. Mijenjale su se države, vlasti i političke stranke, ali KP Dom je ostajao.

Hrvatski mediji pozabavili su se KP domom Zenica, pa je tako napravljena zanimljiva priča o uslovima koji vladaju među zidinama zeničkog zatvora.

Posla ima za one koji žele raditi, mada rad nije obavezan. Onima sa dobrim vladanje dva sata mjesečno na raspolaganju je jedna od sedam ljubavnih soba za sastanak sa suprugama.

Seksualno nasilje i zlostavljanje je veliki problem, mada je droga još veći. Kako je naveo Express.hr droga u zatvoru u Zenici duplo je skuplja nego na ulici. Posao s drogom u zatvoru nadležni nastoje zaustaviti.

Prije nekoliko godina, supruga je došla u posjetu mužu u zatvor i labrador je doslovno pobjesnio pokazujući vodiču na njeno međunožje. Nije bilo druge nego da ženu odvedu na policiju i pretraže. Pronašli su 33 grama heroina skrivenog u vagini. A to je samo jedan od pokušaja krijumčarenja droge u zatvor, jedna je od priča iz KPD Zenica.

Zatvorenici u KP domu Zenica imaju mogućnost pohađanja osnovne i srednje škole u sklopu zatvora. U Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica postoji i maloljetnički zatvor koji je izolovan od od drugih osuđenika.

Iza rešetaka zeničkog zatvora niko nije pobjegao od 1993. godine. Posljednji bijeg je zabilježen prije 20-ak godina.

Naravno da na svijetu postoje mnogo okrutniji zatvori od KPZ-a. 

San Pedro - Bolivija

Jedan od najčudnijih zatvora na svijetu nalazi se u planinama zapadne Bolivije. U San Pedro zatvoru, masovno se proizvodi droga, djeca slobodno trčkaraju okolo, a zatvorenici se vode samoprozvanom pravdom, koja nije nimalo miroljubiva.

San Pedro nastanjuje 3000 muških zatvorenika koji 'vode igru' unutra, dok čuvari treba da paze da neko ne pobjegne.

Jedan bizarni detalj, uz otvorenu proizvodnju droge unutra, su djeca. Naime oni unutra trčkaraju kao da su u vrtiću ili na školskom igralištu. S njima su i majke, jer se često smatra da su porodice zatvorenika sigurnije unutra s 'glavama porodica nego sami na ulici.

zatvor San Pedro

Međutim, djeca unutra često budu žrtve zatvorenika, pa je recimo jedna 12-godišnjakinja ostala trudna nakon što ju je 2013. godina silovala grupa muškaraca.

Doduše, ovakvi prestupi nikad ne ostaju nekažnjeni, pa se tako silovatelji i pedofili nagore kažnjavaju.

Masa takve optuženike linčuje, i dovodi u plitki bazen u kojem ih tuku, ranjavaju i na kraju i ubiju strujom pred očima svih.

ADX- Najgori zatvor na svijetu

Zatvor maksimalne sigurnosti u Florenceu u Coloradu, tzv. ADX, najčuvaniji je zatvor u SAD-u. U njemu su smješteni Ramzi Yousef, koji je planirao bombardiranje Svjetskog trgovačkog centra 1993. godine, kao i bombaš bostonskog maratona, 21-godišnji Džhokhar Tsarnaev službeno osuđen na smrtnu kaznu.

"Čim prođu kroz ulazna vrata, možete vidjeti kako se mijenja njihov izraz lica. To je trenutak kada shvataju što ih čeka. U jednom trenutku gledaju u ljepotu Rocky Mountainsa u pozadini, a kad uđu unutra, to je posljednji put da ih ikad više vide", priča bivši čuvar iz ADX-a Robert Hood. ". 

"To je nešto što traje do kraja života. I, prema mom mišljenju, to je puno gore od smrti", kaže Hood koji je radio u zatvoru između 2002. i 2005. godine.

Većina od 400 zatvorenika koliko ih se nalazi u ovom zatvoru, dane provode u maloj betonskoj ćeliji 23 sata dnevno. Obroke dobivaju kroz male rupe u vratima. Krevet je od betona, a na njemu se nalazi tanki dušek i deka. 



U ćeliji imaju jedan prozorčić koji dopušta ulazak malo danjeg svijetla, ali zatvorenici kroz njega ne mogu vidjeti ništa osim zgrada. U ćelijama su i nepomični betonski stolci i stolovi, a čvrsti zidovi sprječavaju da se zatvorenici međusobno mogu vidjeti ili na bilo koji način komunicirati.

Polsmut - zloglasni zatvor u Južnoafričkoj Republici

Prije nego što uspijete da ugledate ćeliju, namirisaćete je. Prostorija predviđena za 19 ljudi u koju je nagurano 89 muškaraca, ne može ni imati nikakav miris, osim nesnosnog smrada.



Ako imaju sreće, zatvorenici izlaze na vazduh jednom sedmično, a gotovo neprestano traju epidemije kožnih oboljenja, te se brzo šire bolesti poput tuberkuloze. Najgore od svega je što nijedan od ovih muškaraca nije osuđen.

Neki ovde završe zbog beskrajnih odlaganja datuma suđenja, neki jer ne mogu da priušte jamstvo (koje ponekad iznosi svega pet dolara), a neki jer su stranci koji čekaju izručenje svojim državama.

Otvoren je početkom 1960-ih godina, a najpoznatijeg zatvorenika primio je 1982. Nelson Mendela, koji je boravio ovde, opisao je tada zatvor kao mesto "modernog lica, ali primitivnog srca". 

 

 

(Admir Oručević)






3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.