20.10.2017. 16:27
2
Nova valuta u BiH: Profesore, možemo li odgoditi današnji 'kontrolni'? Možete, ali to će vas koštati!
U nastojanju da svojim učenicima što bolje objasni matematiku, da ih zainteresuje da više rade, profesor matemataike u srednjoj Zubotehničkoj školi u Sarajevu Haris Hamzić, prije nekoliko godina osmislio je sjajan način kako da to i postigne.

Njegov cilj je bio da učenici počnu logički razmišljati, zbog toga se odlučio da kreira školsku valutu, tzv. "Digitcoin".

"Digitcoin" je jedan od načina zarade, odnosno da učenici budu aktivni na času i da osvoje onoliko koliko 'zarade'. Na primjer, ako kući urade 40 zadataka, dobiju jedan digitcoin na času. Također, digitcoine dobijaju i ako imaju mali broj izostanaka, mogu povećati svoju ocjenu, a imaju pravo i da ih ulože kako bi test radili naredni čas ako taj nisu spremni. Drugim riječima zarađeni "Digitcoin" mogu iskoristiti za različite kredite koji im se ponude.

"Kreirao sam da ih motivišem da više rade, da bolje razmišljanju i da ono što zarade znaju kako će trošiti", naveo je profeosor Hamzić.

Kako su učenici prihvatili novu školsku valutu, i da li je ova inovacija utjecala da oni poprave svoje ocjene iz matematike, saznat ćete u video prilogu.

Za montažu priloga korišten i You Tube materijal: Centar za obrazovne inicijative „Step by Step“, Hayat TV.

Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović


2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.