7.12.2017. 12:55
4
Zašto mladi u BiH poslije završenog fakulteta ne nalaze posao: Ako to zaista žele, mogu naći priliku, ima firmi koje su otvorene
Koncept privatnog obrazovanja odavno nije ni nov ni nepoznat. Mnogi su mišljenja da privatni fakulteti služe onima koji završavaju školovanje linijom manjeg otpora jer nisu uspjeli na državnim univerzitetima ili se pri upisu vode izrekom “ako je skupo, to mora da valja”.

Problem državnih univerziteta predstavlja i masovnost studenata koja utiče na kvalitet nastave jer na privatnim, studenti rade u manjim grupama i imaju kvalitetniji odnos sa svojim profesorima.

Ono što u prilog ide studentima sa privatnih fakulteta je i praktičan rad, koji je u mnogo većoj mjeri zasad zastupljen nego u javnim univerzitetima. Također, na privatnim fakultetima stječu znanja uže specijalizacije, što omogućava profesionalno usmjerenje u određenoj struci, dok se na državnim fakultetima još uvijek uče nepotrebni predmeti i proučava preobimno gradivo.

"Privatni univereziteti su rak rana našeg visokoobrazovnog sistema", izjavio je za Source portal predsjednik SPUS-a Merim Serdarević. 

U video prilogu saznajte da li je to zaista tako, i zbog čega se sve sve više mladih ljudi upisuje na privatne univerzitete.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Almir Biber

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.