22.10.2018. 13:12
9
Šta zaista namjeravaju Dodik i Čović?
Lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović sastali su se sinoć u Banjoj Luci.

"U Banja Luci smo dogovorili što žurnije formiranje programske koalicije koja će posvećeno raditi na provedbi reformi na putu ka EU, imati jasan i usuglašen pristup u rješavanju problema izmjena Izbornog zakona, koji je na proteklim izborima još jednom pokazao sve svoje slabosti", napisao je Čović nakon sastanaka na Twitteru.

Za Source portal svoje viđenje sastanka između Čovića i Dodika dao je politički analitičar Vehid Šehić.

"U formiranju programske  koalicije trebaju da učestvuju tri vodeće stranke. Do sada nismo imali programske koalicije, to je uglavnom bio zbir procenata koji su se moglo vidjeti kroz rezultate rada vlasti na državnom nivou. Treba vidjeti na šta se to sve ' programsko' odnosi, pa nakon toga donositi stav o toj koaliciji", izjavio je Šehić.

Susret između Dodika i Čovića u medijima je okaraterisan kao nastavak dobre saradnje između HDZ-a i SNSD-a iz proteklog mandata.

"Ta saradnja postoji i tu nema ništa sporno. Međutim, ja bih upozorio da bilo kakva saradnja kada je u pitanju BiH, gdje imate odnos snaga 2:1, nije dobra za ovu državu i njene građane. Moramo izvući neke pouke iz prošlosti. Cijela ova situacija stvara dozu nepovjerenja. Vrlo često smo mi 90-ih godina imali takav odnos 2:1, a znali smo da to za budućnost BiH ne valja. Moj lični stav je da nikada neću podržavati takve stvari koje drugu, ili treću stranu dovode u položaj da počinje sumnjati o čemu se na tim sastancima dogovara. Proces susreta mora biti transparentan, kako između između vodećih stranki, tako i prema javnosti", govori Šehić.

U BiH je teško predvidjeti šta se može desiti u budućnosti u BiH, jer ovdje je vrlo malo političara koji imaju svoj stav i svoje mišljenje.

"Vrlo često se mišljenja političara mijenjaju ovisno o političkoj situaciji u državi i Evropi. Možemo imati raznorazne koalicije koje su same po sebi neprincipijelne  što zbunjuje birače u ovoj državi, ali treba u sve to unijeti i dozu optimizma, treba da političari prihvate da su oni odgovorni sa situaciju u ovoj državi, da su odgovorni  za budućnost države i da počnu napokon postupati u skladu sa njenim ustavom. Čović je svjestan da se vlast ne može formirati bez njega ni na Federalnom ni na državnom nivou. Ovaj susret ne bih okarakterisao kao njegovu 'slamku spasa', već samo kao njegov razgovor sa svojim koalicionim partnerom", izjavio Vehid Šehić.



Novinar: Admir Oručević

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.