6.2.2019. 12:15
2
Recept za spas ili kraj BiH, šta nam donosi odluka Bh. bloka?
Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović, predsjednici stranaka koje čine Bh blok, poručili su jučer da je donesena odluka - neće se koalirati sa Strankom demokratske akcije na federalnom i državnom nivou.

"To možemo posmatrati iz više uglova. Ako  ćemo gledati sa principijelne strane, odluka Bh. bloka je primjerena. Međutim u politici, posebno u BiH ne možemo gledati na principjelne koalicije, jer da se to posmatra, stranke građanske opcije nikada ne bi bile u vlasti. U prošlosti one nikada nisu imale većinu da bi mogle formirati vlast, ali ako gledamo sa građanske strane, mislim da je ovo loša odluka, jer učinak vladajućih stranaka u prošlom mandatu nije bio značajan. Imali smo povećanje akciza na gorivo, s opravdanjem da će se od tog novca izgraditi autoput, a na kraju nismo dobili nijedan kilometar tog autoputa", izjavila je za Source portal politička analitičarka Ivana Marić.

Da je kojim slučajem došlo do koaliranja, Marić smatra da bi građanske stranke mogle učiniti mnogo unutar svojih resora.

"Mi nemamo vladu, mi imamo podijeljene resore. Da je bila drugačija odluka, Bh. blok je mogao pokazati da je drugačiji, ovako su kompletnu vlast prepustili nacionalnim strankama, a kao opozicija nemaju veliki utjecaj. Sada su nas prepustili u zagrljaj stranaka koje nam u prošlom mandatu nisu dale ništa", govori Marić.

Na SDP-u je bila najveća odgovornost s obzirom na broj glasova koje su dobili.

"Ne možete porediti SDP i Našu stranku, pogledajte samo broj članova i jednih i drugih, ne možete biti principijelni kada ste smjestili sve svoje funkcionere kao što je to prethodno uradila Naša stranka. Bio je prevelik pritisak javnosti na SDP i predsjednika Nikšića, ali su na kraju u ovako teškoj odluci pokazali su da postoji demokratija u njihovoj stranci, govori Marić.

Nakon jučerašnje odluke Bh. bloka, Halid Genjac je takav potez nazvao 'kukavičkim'.

"Ta njegova izjava izazvala je salvu smijeha i humora po internetu. Po njemu hrabrost je ući u Parlament, na osnovu toga možemo zaključiti da je on najhrabriji političar, jer već preko 20 godina u vlasti. Sada ce slijediti napadi SDA na SDP i ostale, jer SDA ne može sama da se nosi sa HDZ-om i SNSD-om. Puno bolja bi im bila vlast sa SDP-om, a sada su prisiljeni da neku drugu stranku prime u svoje okrilje", izjavila je Marić.


(Admir Oručević)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.