3.5.2019. 13:38
0
"Ti koji kažu da sam tad zakasnio sa komandom 'Ne pucaj', sada gledaju kako Messi igra..."
Pripadnici Udruženja Zelene beretke i drugih boračkih udruženja, te delegacije nadležnih institucija i građani glavnog grada Bosne i Hercegovine i danas su se, kao i prethodnih godina, okupili kraj mosta Drvenija gdje odali počast saborcima i građanima stradalim u ulici Hamdije Kreševljakovića (bivšoj Dobrovoljačkoj) prije 27 godina.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast braniocima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a sudionici obilježavanja ove značajne godišnjice poručili su kako se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su se nesebično žrtvovali u odbrani najviših civilizacijskih vrijednosti.

Delegacija iz bh. entiteta RS danas, kao ni prethodne dvije godine nisu posjetili mjesto događaja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, nego su godišnjicu stradanja pripadnika bivše JNA obilježili u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

U okviru obilježavanja 27 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, danas su položeni vijenci kod centralnog Spomen-krsta u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu.

Zbog optužnica koje je podiglo srbijansko pravosuđe u Londonu je 2010. godine uhapšen Ejup Ganić, a godinu kasnije u Beču i penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak. Međutim, oba suda, i u Londonu i u Beču, su potvrdili odluku Haškog tribunala. Godinu dana poslije Divjakovog hapšenja i Tužilaštvo BiH je stavilo tačku na ovaj slučaj, odlučivši kako se u Dobrovoljačkoj nije dogodio ratni zločin.

O ovoj temi razgovorali smo sa penzionisanim generalom Armije RBiH  Jovanom Divjakom. Cijeli razgovor poslušajte u video prilogu.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.