18.10.2019. 13:06
2
"Ne želim da stvaram paniku, ali moja kćerka je dobila 'Legionelu'. Ova bakterija se prenosi putem nargila, klima uređaja i prljavih tuševa"
Legionele su ubikvitarni mikroorganizmi, prisutni svuda u prirodi, a najčešće u vodenim i vlažnim sredinama. Čovjek se zarazi udisanjem aerosola u kojem su prisutne bakterije legionele.

Upravo sa ovim problemom se suočila Aida Feraget, majka djevojčice Sare, kojoj je prije nekoliko dana dijagnosticirana Legionela ili tzv. Legionarska bolest.

Prema njenim riječima naši doktori  nisu u stanju na pravi način i na vrijeme dijagnosticirati ovu bolest, zbog toga što ona nije uobičajena za naše podnevlje.

"Nemam namjeru izazivati paniku, upirati prstom, ili bilo sta drugo. Imam namjeru podijeliti sopstveno iskustvo, mozda nekome pomogne. Dragi moji u grad nam je došla legionela, ili Legionarska bolest. Plućno oboljenje. U gradu nam je porastao broj oboljelih od tuberkuloze. Prema informaciji dobivenoj na klinici Podhrastovi, u proteklih sedam dana, 5 novih slučajeva hospitalizirano, svih pet mladi ljudi. Obje bolesti su izlječive... Sara je fasovala prvu. Utvrđivanje otežava činjenica da je riječ o, za našim prostorima, netipičnim oboljenjima, koje masa doktora ne zna ni prepoznati. Legionela se ne prenosi s osobe na osobu. Ona obitava u ustajaloj vodi, nečišćenim klima uređajima, tuševima, nargilama. Utvrđuje se analizom krvi", napisala je Feraget na svom FB statusu

Razgovarali smo sa Aidom Feraget. Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Almir Biber

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.