18.10.2019. 14:09
2
Odgovor iz ZZJZKS: Ima li razloga za strah od epidemije 'Legionele'?
Nakon intervjua objavljenog danas na našem portalu u kojem je Aida Feraget govorila o slučaju njene kćerke kojoj je dijagnosticirana 'Legionela', plućna bolest, netipična za ovo područje, kontatirali smo Zavod za javno zdravstvo KS kako bi dobili odgovore sa stručne strane i kako bi provjerili da li ima razloga za strah od eventualne epidemije.

U nastavku su vam donosimo pitanja koja smo poslali na mail adresu ZZJZKS-a.

1. Da li je tačna informacija o porastu broja oboljelih od tuberkloze i 'Legionele' u KS(Prema nekim informacijama, navodno je pet slučajeva do sada hospitalizirano zbog ovih oboljenja)?

2. Postoji li razlog za zabrinutost građana od moguće epidemije ?

3. U izjavi za naš portal gospođa Aida Feraget čijoj je kćerki dijagnosticirana 'Legionela',  izjavila je da se ZZJZKS  ne bavi ovim problemom, zbog čega?

Na odgovore iz ZZJZKS nismo dugo čekali:


"U Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo danas su pristigle dvije prijave sa Kliničkog centa Univerziteta u Sarajevu a tiču se pomenutih slučaja. 

Kako se radi o medicinskoj dokumentaciji, nije moguće u medijima komentirati  naše nalaze. Što se tiče broja oboljelih od Legioneloze i svih drugih zaraznih bolesti koje podliježu zakonskoj osnovi za prijavljivanje, uposlenici Zavoda reagiraju promptno po prijemu prijave (sve ostale informacije se ne mogu smatrati ozbiljnima u javno-zdravstvenom smislu), a proizvoljne optužbe pojedinaca koje ne poznaju zdravstveni sistem, u želji za medijskim istupanjem, napadaju sve i svakoga, ovaj puta su bez ikakvog osnova.

Legioneloza je bolest koja nema interhumanog prenosa tako da mogućnost zaražavanja u onom obliku koji se implicira ne postoji. Godišnje u Evropskoj Uniji bude prijavljeno do 20 000 oboljelih tako da jedan ili dva slučaja u Kantonu Sarajevo sigurno nisu "alarmantni" i "razlog za strah od epidemije".

Broj oboljelih od Tuberkuloze u cijelom svijetu je u porastu iz nekoliko razloga. U Kantonu Sarajevo, Zavodu je do sada prijavljeno 30 slučaja oboljelih od ove bolesti, što nije povećanje u odnosu za isti period prošle godine".


Epidemiolog - Aida Pitić


(Admir Oručević)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.