16.7.2020. 14:33
3
Ispovijest 33-godišnjeg Sarajlije koji se još uvijek bori sa koronom: Počeo sam da paničim, jer nisam mogao nikako disati. Moj drug je još uvijek u kritičnom stanju i bore mu se za život!
U Bosni i Hercegovini je 267 novozaraženih u protekla 24 sata. U Federaciji BiH je zaraženo 182 osoba, do čega čak 80 u Sarajevu.

Od pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, izvršеnо је tеstirаnjе 472 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 85 оsоba u Rеpublici Srpskој, saopćio je Institut za javno zdravstvo RS.

Ove brojke govore da korona ne jenjava. Iz kriznih štabova svakodnevno napominju na bitnost pridržavanja epidemioloških mjera, kao što su nosanje maski, održavanje distance, izbjegavanje rukovanja i grljenja. Također, preporučuje se građanima da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Da na koronavirus nije niko imun, pokazuje priča 33-godišnjeg Sarajlije(identitet poznat redakciji portala), koji već 18 dana vodi borbu sa zloglasnim virusom. Odlučio je govoriti za naš portal i sa našim čitaocima podijeliti svoju priču.

"Baš kako i svi mladi ljudi nisam se toliko pridržavao mjera, a ni vjerovao u sve ovo. Kad su mi roditelji govorili da se strpim i ne putujem, ne posjećujem zatvorene prostore, nisam ih slušao. Vjerujem da sam se zarazio u Splitu ili Beogradu u nekoj od kafana ili restorana. Od zadnjeg putovanja bilo je prošlo je pet dana, kad me uhvatila temperatura i strašna slabost, kao i bolovi u mišićima, čak i na dodir. Nakon toga gubim čulo okusa i mirisa i užasno se znojim. Drugi dan nakon što sam uočio prve simptome, testirao sam se i otkrio da sam pozitivan na koronu.  Počinjem da mijenjam po četiri majice tokom noći. Temperatura do 38, držala me pet dana. Tek nakon pet dana, počinjem da se osjećam malo bolje, temperatura je spala, ali tu nije bio kraj problemima", govori nam naš sagovornik.

"Peti dan u večernjim satima osjetio sam problem u disanju, počinjem da osjećam paniku. Uspio sam izdržati do jutra, kada mi se stanje totalno pogoršalo. U  jednom momentu nisam mogao nikako da dišem. Nazvao sam ambulantna kola, koja su stvarno brzo stigla, naravno meni je to izgledalo kao vječnost, jer sam prestajao da dišem i mislio da neću uspjeti. Nakon što su mi dali kisik, uradio sam nalaze pluća, koji su bili uredni. Poslije toga, opet sam pušten na kućno liječenje", izjavio je 33-godišnji Sarajlija.

Nakon 15 dana otišao je na retestiranje , ali u prvom trenutku nije dobio odobrenje.

"Tek kada sam digao frku i zaprijetio doktorici da ću sve objaviti u medijima, izvršili su retestiranje. Za 24 sata testovi su pokazali da sam i dalje pozitivan. Danas mi je 18 dan i dalje se borim. Pitam koliko su pozitivnih pustili, a da ih nisu retestirali, siguran sam da im nestaje nestova", priča naš sagovornik.

Na kraju je istakao da je napočetku epidemije bio među onima koji su ismijavali ovaj virus.

"Mislio da je sve budalaština, ali sada vidim da je daleko od toga. Kada sam se zarazio, počeo sam da paničim, jer nevjerovatno je bilo da sam zaražen virusom u koji nisam vjerovao. Ja treba svima da budem primjer kao i moj drug, koji je još uvijek u kritičnom stanju i bore mu se za život na Podhrastovima. Moramo se svi čuvati koliko možemo, i nadati se što slabijim simptomima ukoliko se razbolimo", rekao je za kraj razgovora naš sagovornik.


(Admir Oručević)

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.