27.7.2020. 13:15
0
Sindikalisti blokirali glavnu saobraćajnicu u Sarajevu: Ako se nešto ne promijeni za 24 sata, napravit ćemo generalni štrajk na nivou Federacije
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine danas je organizirao protestnu šetnju od zgrade Vlade Federacije BiH do Federalnog parlamenta, a povodom stavljanja na dnevni red sjednice Federalnog parlamenta Prijedlog zakona o izmjenama i dopuna Zakona o radu.

Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović je u izjavi za medije kazao da je bilo neformalnih pregovora s predstavnicima Vlade FBiH, ali da se u biti ne može pregovarati o odredbama Zakona o radu jer, kako je kazao, takvo zakonsko rješenje je apsolutno neprihvatljivo.

Po njegovim riječima, Sindikat zahtijeva da se umjesto priče zakona o radu priča o minimalnoj cijeni rada, da se donese odluka da 1.000 KM bude najveća cijena rada, pa tek nakon toga smanjenje opterećnja rada u smislu da se rasterete poslodavci, a također, ono čega poslodavci budu rasterećeni ne ide ponovno u profit poslodavaca, nego da ide u profit radnika.

- Nigdje na svijetu ne postoji situacija da je porez na dobit 10 posto i porez na dohodak 10 posto. Onaj koji ima dobit 90 miliona KM plaća 10 posto i onaj koji ima platu od 400 KM plaća isto 10 posto. To nije pravljenje socijalne države već je to pravljenje države za nekoliko bogatih porodica i to ne može proći - istakao je Šatorović.

Podsjeća da su dobili podršku sinikata radnika iz regiona, ali i iz Brisela, te navodi da ni jedna država nije krenula u izmjenu radnog zakonodavstva na ovakav način.

- Ni jedna država se ne bori protiv pandemije koronavirusa na način da kompletan teret krize padne na pleća radnika – naglasio je Šatorović.

Mišljenja je da „oni“, odnosno Vlada FBiH definitivno neće povući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, ali očekuje da Parlament FBiH sutra ne usvoji takva zakonska rješenja, jer, kaže, imaju obećanja čelnih ljudi političkih opcija u Parlamentu.

- Politika je čudo. Ukoliko se nešto ne preokrene u naredna 24 sata, ukoliko dođe do usvajanja takvog zakonskog rješenja, Sindikat će biti prinuđen da napravi generalni štrajk na nivou Federacije, a za to će odgovornost snositi Vlada FBiH – rekao je Šatorović.

Smatra da Vlada u tehničkom mandatu ne bi trebala da donosi krucijalne zakone i parlamentarna većina treba to sutra jasno kazati. Očekuje da proradi njihova svijest, jer, „sutra i njihovo dijete može doći u situaciji da radi za platu od 400 KM“.

Zbog epidemije koronavirusa, na protestima je bilo do 100 osoba, uz poštovanje mjera sigurnosti, nošenje maske i držanja distance.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj: Izet Tahirbegović
Tekst: Fena


(Fena)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.