4.8.2020. 9:15
5
Pitali smo Aidu Pilav, da li namjeravaju uvesti rigoroznije mjere u Sarajevu: Šta se čeka, kraj SFF-a?
Tokom jučerašnjeg dana evidentirano još 166 slučajeva zaraze korona virusom, dok je još deset osoba preminulo od posljedica zaraze, četiri u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj.

U Federaciji BiH do sada su testirana 88 577 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 7216 osoba. 

Najugroženiji je Kanton Sarajevo, u kojem su jučer potvrđena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo, od čega je 35 osoba iz porodičnih klastera.

I dok se epidemiološka situacija uzrokovana koronavirusom ne smiruje, javnost očekuje konkretne poteze kriznih štabova na Federalnom i Kantonalnom nivou.

Na mail adresu predsjednice kriznog štaba KS, Aide Pilav, poslali smo nekoliko pitanja koja su u vezi sa trenutnom epidemiloškom situacijom u Kantonu Sarajevo: 


1. Zbog čega se ne uvode restriktivnije mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa u KS, i zašto smo imali mnogo strožije mjere na samom početku pandemije, nego što je to slučaj sada?

2. S obzirom na kritike javnosti koje su upućene na adresu kriznog štaba KS, osjećate li ikakvu moralnu odgovornost zbog trenutne epidemiološke situacije, te zbog čega kantoni kopiraju mjere koje donosi krizni štab FBiH, kad i kantonalni štabovi imaju ovlasti da donesu svoje mjere??

3. Da li se čeka početak, odnosno kraj Sarajevo film festivala, kako bi se počelo sa uvođenjem određenih mjera? 

Dobili smo odgovore, koji više liče na saopštenje za medije, a ne na odgovore na naša pitanja. U nastavku vam ih prenosimo u cijelosti: 

Poštovani,

Dozvolite da Vam sublimiram odgovor na Vaša tri postavljena pitanja.

Prethodne restriktivne mejre, kao što je bio policijski sat (“lockdown”) u period kada se pojavila zaraza novim kronavirusom je bila jedinstvena odluka na nivou Federacije BiH, t to je bio period trajanja stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine, koje je Odlukom o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 34/20). prestalo da važi sa danom 31.05.2020. godine, kada je epidemiološka situacija bila znatno poboljšana. I dalje krizni štabovi ministarstva zdravstva, Federalni i kantonalni, kontinuirano prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na svom području, i na bazi istog utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa (COVID -19). S tim u vezi je krizni štab Kantonalnoga ministarstva zdravstva donosio Naredbe (dvije u julu mjesecu 2020. godine) kojim je istaknuta neophodnost poštivanja mjera od strane stanovnika Kantona Sarajevo. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obavezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Isto tako, spram procjene COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH poduzimaju se mjere zaštite stanovništva od COVID-19, koje će se revidirati nakon isteka 14-dnevnog razdoblja, s mogućnošću da kanton poduzme i restriktivnije mjere sukladno sa COVID-19 epidemiološkom situacijom.

Pa s tim u vezi, npr. Naredbom KŠ KMZ, a na osnovu Naredbe Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva od 26.06.2020., propisano je obavezno nošenje zaštitnih maski, bez izuzetka u zatvorenim prostorima, i u javnom prevozu, kao i na otvorenim prostorima gdje nije moguće držati distancu od 2m. Isto tako, preporučen je broj osoba u zatvorenim
prostorima do 50, ali uz poštivanje distance i nošenje maski, kao i 100 osoba na otvorenom prostoru uz poštivanje epidemioloških preporuka. Postupanje koje je u suprotnosti sa mjerama iz ove Naredbe predstavlja kršenje odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i povlači sve zakonom propisane sankcije protiv istih prekršilaca
(Službene novine FBiH br. 29/05). Vezano za ove zakonske odredbe,kantonalna uprava inspekcijskih poslova je nadležna za praćenje provedbe ovih mjera, samim tim što u pomenutom Zakonu, članovi 65 do 70. Zakona propisuju kaznene odredbe, a kažnjavanje obavljaju inspekcijski organi. Npr. nošenje maski je osnovna mjera koja se provodi svugdje u zemljama susjedstva i Evropskom Regionu.

Dalje, Kanton Sarajevo je tada napravio restrikciju za broj ljudi u zatvorenom prostoru do 50, a na otvorenom do 100, što je bilo znatno restriktivnije u odnosu na preporuku Federacije BiH. Ovo su javnozdravstvene mjere, koje Krizni štab KMZ može donijeti, a sve druge restriktivne mjere koje bi značajno uticale na ekonomiju, moraju biti u dogovoru sa ostalim resornim ministarstvima i uz punu saglasnost Vlade KS. Isto tako, ne smijemo zaboraviti da kod praćenja epidemiološke situacije uočavamo veliki broj importovanih slučajeva (uveženih iz susjednih ili drugih evropskih zemalja), a Kanton ne može uticati na to, tj. da propisuje mjere izolacije kod dolaska pojedinaca iz drugih zemalja, jer se radi o odlukama koje moraju biti donešene, jednako zacijelo područje FBiH/BiH.

Dana 17.07.2020.godine Federalni Ministar zdravstva je na području Federacije BiH proglasio stanje epidemije (jedan od kantona koji je podnio zahtjev je Kanton Sarajevo), što nužno podrazumijeva poštivanje naredbi Federalnoga ministra zdravstva i svih naredbi koje su donešene u ovoj situaciji. Član 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH (Službene novine FBiH br. 29/05) izrijekom propisuje da je „Zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - općina, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosioca privatne prakse, privrednih društava i drugih
pravnih i fizičkih lica.

Sva fizička i pravna lica moraju dozvoliti zdravstvene i higijenske preglede i savjete, kao preliminarna medicinska ispitivanja i superviziju, prikupljanje potrebnih nalaza i primjenu ostalih mjera za zaštitu od zaraznih bolesti navedenih u ovom Zakonu.”

Ipak, svakodnevno se uočavaju kršenja ovih naredbi, tako da i dalje nemamo željeni efekat, a ove propisane javno-zdravstvene mjere dokazano su najučinkovitije u širenju novog koronavirusa. Najveći broj zaraženih je u starosnoj dobi 36 do 55 godina, što je radnoaktivno stanovništvo, koje je najviše u pokretu i aktivnosti, što govori u prilog da su najizloženiji i trebaju biti disciplinovani u poštivanju izrečenih naredbi. Ohrabruje činjenica da je mali procenat novozaraženih u starijim starosnim skupinama, 65 i više godina, što govori u prilog kako starije stanovništvo provodi preventivne mjere zaštite, u cilju zaštite
vlastitoga zdravlja i zdravlja ostalih.

Smjernice SZO preporučuje da osobe sa simptomima koji ukazuju na COVID-19 nose zaštitnu masku, samoizoluju se i zatraže savjet ljekara čim počnu da se osjećaju loše zbog potencijalnih simptoma COVID-a 19, čak i ako su ti simptomi blagi. U simptome spadaju: groznica, kašalj, zamor , gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima. Navode se i ostali
nespecifični simptomi, kao što su: bol u grlu, nazalna kongestija,  glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje. Takođe su prijavljeni gubitak osjećaja mirisa i okusa pije početka respiratornih simptoma.

Evidentirana je, zbog bliskih socijalnih kontakata na radnome mjestu, pojava klastera oboljelih unutar inistitucija i radnih organizacija u Kantonu Sarajevo. Ovo je posebno vidljivo u posljednje vrijeme, unatoč tome što je naredbama propisano svim pravnim i fizičkim osobama, koja zapošljavaju više od 20 uposlenika, da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa (COVID-19), a u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Za praćenje provedbe mjera, također, zaduženi su inspekcijski organi.

Jedna od preporuka Federacije BiH, je jačanje rada svih inspekcija u okviru federalne i kantonalnih uprava inspekcije, kao i inspekcijama u općinama i gradovima, te jačanje rada svih kantonalnih uprava policije, a u cilju sprječavanja daljeg širenja COVID - 19. I to je potrebno pojačati u Kantonu Sarajevo.

Dakle, Krizni štab KMZ kojeg čine predstavnici KMZ i zdravstvenih ustanova, prije svega su dugogodišnji zdravstveni profesionalci, koji slijedom svih preporuka medjunarodnih zdravstvenih institucija i naredbi organa viših nivoa, dosljedno prate, predlažu, komuniciraju i propisuje javnozdravstvene mjere, pravi preporuke i smjernice.

Na desetine kulturnih i sportskih manifestacija u Kanton Sarajevo se odvija uz stroge preporuke epidemiološke struke i Kriznoga štaba, a u skladu sa aktelnom epidemiološkom situacijom. To će se odnositi i na SFF, a u skladu sa aktelnom epidemiološkom situacijom.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kontinuirano prati epidemilošku situaciju, pravi analize i izdaje redovni bilten i brojne preporuke. ( dostupno na www.zzzjzks.ba).

Ipak, na svima nama je da se naviknemo na nova pravila života i usvojimo ono što su usvojili i usvajaju stanovnici u svijetu – maske, distanca i visoki nivo higijene (dezinfekcije ruku prostora itd). Ovo su dokazano najučinkovitije mjere.

Društvena odgovornost za javno zdravlje, nas sve poziva na visok stepen
solidarnosti i poštivanje svih proglašenih mjera.

Stoga, poštivanje mjera je neophodno, jer time:

  štitimo svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih,ü
  štitimo ekonomiju,ü
  poboljšavamo kvalitet života,ü
  rasterećujemo zdravstveni sistem zeümlje, te
  dajemo značajan doprinos poboljšanju javnoga zdravlja u svijetu.ü


Srdačan pozdrav,

Aida Pilav.


Novinar: Admir Oručević

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.