7.8.2020. 13:14
2
"Sarajevo želimo napraviti modernom metropolom. I prije priče gdje će ko sjesti, stavljamo svoj potpis"
Naša stranka (NS), Narod i Pravda (NIP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NLB) potpisale su sporazum nazvan ‘Sarajevski dogovor 2020’ za ovogodišnje lokalne izbore.

Zajednički će ove stranke nastupiti u devet općina Kantona Sarajevo i u Gradu Sarajevu kao posebnoj administrativnoj jedinici. Sporazum podrazumijeva 29 tačaka, tj. smjernica djelovanja koje ove stranke obećavaju ukoliko dobiju podršku na izborima, a na kojima su radili timovi ovih stranaka. 

U sporazumu se navodi da su se političke partije okupile jer su odlučne u namjeri da od Sarajeva naprave savremenu metropolu.

Također navodi se da od Sarajeva žele napraviti uzor transparentnosti, najjači stub državnosti BiH.

“Kandidati za nečelnike/načelnice, gradonačelnika/gradonačelnicu imaju pravo proširivati ovaj program u skladu sa svojom vizijom razvoja, na način koji nije u koliziji sa principima i smjernicama ovog dokumenta”, navedeno je u Sporazumu.

“Odluke koje se kose s navedenim principima i temeljnim pravcima djelovanja ne smiju biti donesene, a ukoliko se naknadno uoči da odstupaju od nekog od principa ili pravaca djelovanja, bit će poništene. Kršenje principa i pravaca djelovanja utvrđuje radno tijelo sastavljeno od predstavnika svake od stranaka potpisnica ovog dokumenta”, zaključuje se.

Nermin Nikšić, lider SDP-a kazao je da su ove četiri stranke ostale doljedne u onome što su ranije govorili.

„Ovdje su četiri partije koje su ideološki različite, ali se možemo okupiti oko onoga oko čega ima konsenzus. Napravili smo sporazum sa 29 tačaka po uzoru na onih 300 u vrijeme kantonalne Vlade. Dogovor je ono što mene čini sretnim. I prije priče o izborima i gdje će ko sjesti postoje neke partije koje su spremne staviti svoj potpis na ono šta će raditi. Sarajevo želimo napraviti modernom metropolom, ne samo na papiru nego u svemu“, kazao je Nikšić.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Izet Tahirbegović
Text: Patria

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.