18.8.2020. 13:24
6
Novinarska hrabrost ili kukavičluk: Zašto smo dopustili da nam bahati ministri izjave daju iz automobila?!
Na društvenim mrežama dijelom je izraženo nezadovoljstvo jučerašnjim odnosom ministra za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Faruka Kapidžića prema novinarima. Osudili su njegov način davanja izjave medijskim radnicima nakon završetka sastanka u Opštoj bolnici "Abdulah Nakaš".

Sastanak je bio posvećen gradnji izolatorijuma u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kapidžić je izašao iz zgrade bolnice prije završetka sastanka, što su neki protumačili kao izrazom nezadovoljstva. On je kazao da je to učinio zbog ranije dogovorenih obaveza.

“Samo sam izašao i ostavio ih da rade. Obzirom na dogovor mi bi trebali, koliko još sutra, da ispunimo dva zadatka za minimum uslova koji se trebaju stvoriti kako bi se krenulo sa liječenjem pacijenata, kao i da nam kažu vremenski rok za koji se to treba napraviti i koja je to investicija, odnosno koliko bi to sve zajedno koštalo”, naveo je ministar Kapidžić.

Prilikom napuštanja kruga bolnice, Kapidžić je izjavu novinarima dao sjedeći u automobilu. To je ocijenjeno kao nedolično i bahato ponašanje osobe koja vrši javnu funkciju.

Brojni novinari su na društvenim mrežama izrazili svoje nezadvoljstvo Kapidžićevim ponašanjem.

Rasim Belko, novinar agencije 'Patria', koji je bio prisutan na mjestu događaja, za naš portal ispričao je šta se tačno izdešavalo.
 
"Ja sam fotografisao ministra koji je davao izjavu iz automobila. Iskreno, dio nas nije ni želio njegovu izjavu u takvim okolnostima, nego smo prepustili kolegama koji su to željeli pod svaku cijenu. U startu se mogla vidjeti njegova bahatost, kada je odbio poziv jedne kolegice da izađe iz vozila, pravdajući se da je nervozan, te da je napustio sastanak prije vremena," priča nam Belko. 

Prema njegovom mišljenju za ovakvo ponašanje političkih funkcionera prema medijima, najviše su odgovorni sami novinari.

"Slične situacije su se dešavale i ranije, za koje smo najviše odgovorni mi. Nikada se do sada nije desilo da im na press konferecijama u zajedničkom dogovoru svi okrenemo leđa, pa neka daju izjavu nekome drugo. Jučer je moj znak protesta bio što sam se odmakao od grupe novinara, koji su ipak odlučili uzeti izjavu od ministra Kapidžića. Da sam na neki način verbalno pobunio, većina tih kolega bi mi samo rekla da se odmaknem i ne stvaram gužvu", govori Belko.

Slično mišljenje dijeli novinar 'Žurnala' Avdo Avdić, koji smatra da novinari svojim radom uglavnom sami sebe ponižavaju. 

"Novinari ne posjeduju infomracije kojima bi mogli pokazati javnosti, ko su zapravo ti politički zvaničnici na svim nivoima vlasti, bilo da se radi o poziciji ili opoiziciji. Prisutna je duboka podjela između vlasnika medija, koji 'guraju' određenu političku strukturu. Tako da uvijek na određenim snimanjima, press konferencijama, postoje mediji koji podržavaju i oni koji ne podržavaju, određene političke sagovornike", izjavio je Source Avdić.

Avidić smatra da su novinari koji su jučer čekali izjavu ministra Kapidžića, kako god to izgledalo, uspješno odradili svoj posao.

"Oni su snimili izjavu, a do ministra je kako se on ophodi prema medijima. Da kojim slučajem nisu došli do izjave, niko ne bi znao koliko je taj ministar bahat", govori Avdić.

Veliki problem predstavlja i činjenica da se novinarskim poslom danas može svako baviti.

"Ljudi sa završenom fizičkom kulturom se bave novinarstvom, baš kao i naši političari politikom. Međutim, novinari prestaju cijeniti sebe, malo njih ima sopstveni stav. Odgovornost snose i urednici koji po svaku cijenu žele doći do materijala. Zato nam se i dešava da nam izjave daju kroz prozor automobila", govori Belko i dodaje su mediji danas pretvoreni u 'trkače' za klikovima, zbog čega se gubi novinarska etika.

Činjenica da danas najveću pažnju privlače politički zvaničnici koji nerijetko ulaze u otvorene sukobe sa pojedinim novinarima, je još jedna otežavajuća okolnost u novinarskom poslu, pa ne treba da čudi da poslije takvih situacija pripadnici sedme sile, u većini slučajeva trpe najveće kritike javnosti. 

"Nedostak novinarske solidarnosti je sve zastupljeniji. Kada je Sebija Izetbegović, ismijavala na ekavici novinarku Al Jazeere, samo sam ja ustao i otvoreno se pobunio protiv toga i njene riječi javno okaraktereisao kao fašizam. Kolege novinari koji su mi se tada smijali, danas me povezuju sa direktoricom KCUS-a. Najveći krivac za sve što nam se dešava je veliko neznanje novinara", rekao je za kraj razgovora Avdo Avdić.

 

Novinar: Admir Oručević





6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.