5.10.2020. 14:54
0
Kako je korona donijela 'ludilo' na fudbalske terene u Evropi: Dok Juventus igra 'po pravilima' u Italiji, Engleska ismijava svoje najveće klubove
"Luda nedjelja" engleskog nogometa završila je s nevjerojatnom 7-2 pobjedom Aston Ville protiv aktualnog prvaka Liverpoola. Prije toga Tottenham je na Old Trafordu deklasirao Manchester United sa 6-1, dok je West Ham na gostovanju porazio Leicester sa 3-0.

Dvije utakmice i gol razlika od 12:2

Ako se uzme u obzir prošlogodišnja pobjeda Aston Vile u kupu od 5:0, kada je Liverpool na travnjak izveo podmlađeni sastav, dolazi se do podatka da je u dvije utakmice gol razlika ova dva tima 12:2 u korist Vile. Liverpool je posljednji put primio sedam golova prije 57 godina kada je identičnim rezultatom izgubio od Tottenham. Srećom, po "Redse" nisu upisali i najteži poraz u historiji kluba, to je i dalje 1-9 protiv Birmingham Cityja iz decembra 1954.

Posljednji put kada je jedan aktualni prvak Engleske primio sedam golova dogodilo se prije tačno 67 godina, a tada je ekipa Sunderlanda slavila sa 7:1 protiv Arsenala. 

Sve što ne treba raditi na jednoj utakmici, mi smo upravo to radili. Čestitke Aston Villi zato što su isforsirali naše greške. Prvi gol je imao veliki utjecaj, ali nije trebalo biti tako. Reakcija je bila katastrofalna, izgubili smo tlo pod nogama. Naš govor tijela je bio loš", rekao je Klopp nakon meča.

Legenda Manchester Uniteda Garry Neville, koji je ranije tokom dana gledao kako je njegov bivši klub 'razmontiran'  od  Tottenhama sa 6: 1, objavio je na Twitteru svoju sliku kako pije crno vino nakon što je Liverpool primio peti gol od Ville. Sliku je izbacio nakon što je snimio i selfi Jamie Carraghera utučenog izgleda, koji je komentirisao utakmicu za Sky Sports.


Neville pokes fun at Carragher for Liverpool's Aston Villa disaster despite  Man United's thumping | Daily Mail Online


U sljedećem kolu Liverpool igra protiv gradskog rivala Evertona, koji pod Ancelotijevom palicom izgleda izvanredno, od četiri odigrana meča imaju isto toliko pobjeda. Napadač Evertona Richarlison koji na svom kontu ima četiri pogotka ove sezone, odlučio je da 'pecne' gradske rivale objavom na svom twiter profilu. Tačnije, objavio je sliku na kojoj je pokazao svoj broj sedam, aludirajući na visok poraz Redsa u posljednjem kolu.  






'Amateri' iz Manchestera


S druge strane njihov ljuti rival Manchester United doživio je debakl na svom stadionu od ekipe Tottnehama, tako je Mourinho mogao da uživa u predstavi svog kluba na stadionu na kojem su mu ne tako davno okrenuli leđa.  

Problemi Manchester Uniteda s odbranom u koju je ulupano oko 200 milona eura su već poznati , ali ovakvu sramotu kakvu je United u nedjelju doživio na Old Traffordu nije očekivao niko. Linija Shaw-Maguire-Bailly-Wan Bissaka je izgledala poput amatera protiv Spursa koji su koristili sve i zabili Unitedu čak šest pogodaka.

Zanimljivo je da se većina Unitedovih 'zvijezda', vjerovatno na nagovor uprave ili  trenerskog osoblja, izvinjavala svojim navijačima putem društvenih mreža nakon katastrofe koje su im priredili Mourinhovi izabranici. Dolazak Cavanija i Alexa Tellesa i Porta mogao bi bar na kratko utješiti navijače Manchester Uniteda.

Kada se sve sabere, nije zabilježeno da favoriti u Engleskoj ovako lako prosipaju bodove. Neki će reći da sve miriše na nedozvoljenje radnje mimo travnjaka, kako bi se pokrili veliki gubici uzrokovani koronavirusom, ali to za sada ostaje u sferi špekulacija. Rezultati u Premijer Ligi govore da bi ovo mogla biti jedna on najuzbudljivijih sezona u njenoj historiji.

 
Seria A - Borba sa pravilima oko koronaviursa

U Italiji su se dešavale neke neobične scene, ali ivan zelenih travnjaka. Derbi susret u Torinu trebali su odgirati Juventus i Napoli. Ipak, utakmica nije odigrana zbog toga što se igrači Napolija nisu pojavili na terenu. 

Gosti nisu doputovali u nedjelju u Torino pravdajući se da nisu dobili dozvolu lokalnih zdravstvenih vlasti za putovanje zbog slučajeva zaraze koronavirusa u klubu. Napoli je još u petak objavio kako je na virus COVID-19 pozitivan njegov veznjak Piotr Zielinski, u subotu je potvrđeno kako je pozitivan i sjevernomakedonski veznjak Eljif Elmas, pa je polazak ekipe na put u Torino odgođen na preporuku zdravstvenih službi. Napoliju sada prijeti gubitak utakmice za 'zelnim stolom' jer su nogometne vlasti poručile kako se nogometaši Napolija prema postojećem protokolu moraju pojaviti na terenu premda su imali dva pozitivna slučaja na koronavirus.

Nogometaši Juventusa, koji su se cijeli dan pripremali za utakmicu kao da se ništa nije dogodilo, stigli su na stadion otprilike sat vremena prije početka. U pismu upućenom Ligi, koje je objavila Gazzetta dello sport, predsjednik Napolija Aurelio de Laurentiis sa svoje je strane uvjeravao da, uprkos saveznom protokolu, njegov klub ne smije napustiti Napulj zbog zabrane lokalnih zdravstvenih vlasti tražeći novi termin utakmice.

Igrači Napolija su još u nedjelju ujutro bili u izolaciji u svojim domovima prema uputama regionalnih zdravstvenih vlasti. Međutim, prema protokolu za nadzor utakmica Serie A u kontekstu pandemije Covid-19, Napoli se morao pojaviti u Torinu, objavilo je vodstvo lige. Standardi koje su utvrdila upravna tijela italijanskog nogometa sa zdravstvenim vlastima omogućuju održavanje ligaških utakmica čak i kada postoje pozitivni slučajevi. Protokol postavlja određena pravila od kojih se ne može odstupiti, a koja omogućavaju igranje ligaških utakmica čak i u slučaju pozitivnog rezultata, raspoređujući igrače koji su testirani negativno - objavila je Liga u saopćenju za javnost koja je objavljeno manje od pet sati prije početka meča zakazanog za 20:45.

Drugi derbi koji je odigran i Seria A završen je bez pobjednika. U Rimu su Lazio i Inter podijelili bodove. Na čelu tabele su Milan i Atalanta sa maksimalnim učinkom nakon tri kola.


Španija, Pjanić i dalje počinje sa klupe

Španija nije donijela toliko uzbuđenja. Real je nastavio sa dobrim rezultatima, u gostima su rutinski savladali Levante. Derbi kola igran je na Nou Campu između Barcelone i Seville i završen je bez pobjednika. Miralem Pjanić priliku za igru dobio je u drugom poluvremenu. Izgleda da ćemo još morati pričekati da Pjanića vidimo u prvih jedanest, iako je do sada dobijao pozitivne ocjene za vrijeme provedeno na terenu.  Sigurno je da Koeman u ovom trenutku više vjeruje iskusnom Busquetsu, koji igra na Pjanićevoj poziciji, a koji je budimo iskreni, daleko od najboljih igračkih dana.


(Admir Oručević)








 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.