25.12.2020. 14:10
0
Trend farbanja austrougarskih zgrada u roze boju: Pitali smo ko i kako treba da sankcioniše one koji skrnave nacionalne spomenike u Sarajevu?
Dio Austrougarske zgrade koja se nalazi preko puta sarajevske Katedrale uz šetnicu Ferhadiju obojen je u rozu boju. Tačnije samo je obnovljena moja, jer je pomenuti dio zgrade i ranije bio ofarban u rozu, prenose sarajevski mediji. O ovom slučaju Source je pisao prije nekoliko dana.

Ovo nije prvi slučaj farbanja zgrada u centru grada koje se smatraju nacionalnim spomenicima, odnosno ostavštinom asutrogarske vladavine na našim prostorima.

Reakcije nadležnih u većini slučajeva do sada su izostajale, bez obrizra što se ovakav čin smatra skrnavljenjem nacionalnih spomenika.

Kao što smo naveli, poslali smo upit na adresu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Kantonalnog zavoda za očuvanje kulturno historijskog naslijeđa i Federalnog ministarstva prostornog uređenja BiH, koje je navodno nadležno sa ovakve slučajeve. Pitanja koja smo im postavili su sljedeća: 

1. Da li ste upoznati sa ovim slučajem?

2. Zbog čega je izostaje rekacija nadležnih, koje kazne su predviđene za izvršitelje ovakvih radnji i da li neki počinitelji do sada sankcionisani?

3. Ovo nije prvi slučaj skrnavljenja nacionalnih spomenika, kada se namjerava stati u kraj ovakvim slučajevima, odnosno kako uskratiti pravo svima onima koji namjeravaju svojevoljno mijenjati izgled nacionalnih spomenika?


Odgovor smo do sada dobili samo od Kantonalnog zavoda za očuvanje kulturno historijskog naslijeđa i nastavku vam ga prenosimo u cijelosti:


Opis nije dostupan.



(Admir Oručević)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.