1.3.2021. 13:59
1
Derbi u doba korone, kako 'Manijaci' i 'Pitari' dočekuju najveću bh. utakmicu: Ništa se ne može porediti s tim kad slaviš gol na punoj tribini!
Danas se od 17,30 sati na stadionu Grbavica igra 141. gradski derbi između Željezničara i Sarajeva. Bit će posljednja utakmica u okviru 20. kola Premijer lige BiH.
S obzirom na pandemiju koronavirusa i mjere koje je donio krzni štab KS i ovaj derbi će se igrati bez prisustva publike.

Prvi duel u tekućoj sezoni odigran na stadionu Asim Ferhatović Hase okončan je rezultatom 1:1. Rahmanović, koji je u zimskom prelaznom roku napustio Bordo klub, je zabio za Sarajevo, dok je Alispahić bio strijelac za Željezničar.

Ova situacija boli sve nogometne zaljubljenike, a pogotovo one najvatrenije pristalice dva najveća bh. tima. 

Mirza Šečić već dugi niz godina ne propušta Željine utakmice, ali je danas kao i većina, primoran da svoj voljeni tim gleda na malim ekranima. Njegov 'kolega' sa suprotne tribine Mirza Alihodžić, također je redovan na svakoj utakmici tima sa Koševa, za sebe voli reći da je 'bolesnik za Sarajevom'.

Za naš portal govorili su o očekivanjima, te okolnostima u kojima se igra današnji 141. gradski derbi između Željezničara i Sarajeva. 

Kako gledate na još jedan derbi bez prisustva navijača na tribinama?

Ovo je žalosna situacija. Mislim da se trebalo dopustiti prisustvo bar malom broju navijača, utakmica bi odmah dobila drugačiji dojam i na terenu i tribinama, ovako sve djeluje tužno. Dosta se politike, različitih interesa uvuklo u Savez, zbog toga trpe i klubovi. Entiteski savezi donose različite odluke, jedni bi pustili publiku, drugi opet nisu za takva rješenja. Sve se pretvorilo u jedan veliki cirkus.", govori Šečić za Source.

Ponovit ću  sve što i svi navijači ponavljaju. Ako mogu kafići, restorani, skijališta koja apsolutno ne poštuju mjere, zašto ne bi mogla publika na stadione? Redari na kapijama neka mjere temperaturu i puštaju one koji nemaju simptome. Šta je 10.000 navijača za toliko Koševo? Sta je 5.000 navijača za Grbavicu. Smiješno mi je to, ali doći će i naše vrijeme. Ja sam iskreno pozelio Kosevo, smatra navijač Sarajeva, Mirza Alihodžić.

Može li derbi ispuniti očekivanja, kakav rezultat očekujete? Ulazi li Sarajevo oslabljeno u ovu utakmicu, s obzirom da su klub napustili neki od najvažnijih igrača?

Pozicija na tabeli nikada nije bila bitna, tako da nikada nema favorita u derbiju. Mislim da je ovo jedinstvena prilika za Želju da se vrati u trku za titulu, s obzirom da je Sarajevo ostalo bez jako bitnih igrača. Svaki igrač će na trenu dati 150 posto svojih mogućnosti i nadam se da ćemo gledati dobru utakmicu. Smatram da je Željo u blagoj prednosti zbog domaćeg terena,  kaže Šečić.

Kao navijač priželjkujem pobjedu Sarajeva sa 2 gola razlike. Bez obzira što su otišla dva ponajbolja igrača, mi imamo igrače koji ih mogu nadomjestiti. Kakva je to ekipa i kakav je to klub, koji zavisi od dva igrača. Željo? Pa vidite, oni su tu gdje jesu iz više sretnih i okolnosti nego kvalitetom. Mislim da nam oni mogu napraviti probleme samo ako im mi to omogućimo,  oni kao ekipa, apsolutno NE, smatra Alihodžić.. 

Ima li euforije?

Derbi i pored svega ima svoju žar, opet će se raja okupiti po kućama, kafićima, kako bi bodrili svoje klubove, svako na svoj način. Mada, opet to se ne može porediti sa onim osjećajem kad odeš na tribinu, navijaš 90 minuta, slaviš golove, trpiš poraze, to nema cijenu. Svaki dan molim Boga da ova pandemija stane. Nedostaje mi da čekam domaće i gostujuće utakmice. Nadam se da ćemo uskoro ponovo moći sjesti u autobus i pogledat svog Želju gdje god da igra, govori Šečić.

Cijeli svijet je uskraćen prisustvom publike na stadionima širom svijeta osim Rusije, pa tako i mi. Ali svi mi koji volimo FK Sarajevo, doživljavamo derbi kao da smo na tribinama. Bitna je ljubav prema klubu, bili na stadionu ili ne, rekao je za kraj Mirza Alihodžić.


Novinar: Admir Oručević







1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.