27.4.2021. 12:27
1
BRAZZO RAUS!
U velikim klubovima vas očigledno jako malo dijeli da od heroja postanete najveći krivac u kratkom vremenskom periodu.

To se dogodilo legendarnom bh. fudbaleru Hasanu Salihamidžiću koji na svoju adresu dobija brojne uvrede i prijetnje, no sve je poprimilo veću dimenziju kada su te prijetnje upućene i njegovoj porodici. 

Sportski direktor njemačkog prvaka Bayerna Hasan Salihamidžić je dugo bio u sjeni, gotovo nevidljiv. No vremena su se promijenila i on je odjednom dobio na težini. S njime sada treba računati, piše Neue Zürcher Zeitung.

Flick, koji dobrim dijelom na kraju sezone napušta Bayern baš zbog sukoba sa Salihamidžićem, stao u obranu Brace, kako Salihamidžića zovu: „Vjerujem da si svatko kože zamisliti kako je kad mu na takav način psuju porodicu. Braco ima krasnu obitelj i ovo što se sada događa je nedopustivo. Tu su prekoračene neke granice”, izjavio je Flick.

Njih dvojca već mjesecima su u sukobu, a do eskalacije je došlo kada je Flick nedavno najavio da napušta Bayern. „Dio navijača otvoreno se suprotstavlja sportskom direktoru. Sastavljena je peticija kojom se želi izvršiti pritisak na Bayern, kako bi se Bosanca maknulo s položaja. Prikupljeno je više od 71 000 glasova. To bi bilo više nego dovoljno i za raspravu u Odboru za predstavke u njemačkom Bundestagu”, piše autor teksta Stefan Osterhaus.

U nastavku on podsjeća da je Salihamidžić svojevremeno u Bayernu bio vrlo popularan. U tu ekipu je stigao 1998. iz Hamburga, gdje su ga kao 15-godišnjaka poslali roditelji rođacima za vrijeme rata. Za najuspješniju njemačku fudbalsku ekipu on je igrao devet godina i nastupio je 234 puta. Važio je za vrlo svestranog i angažiranog igrača koji je odlično igrao na različitim pozicijama, od sredine terena, do obrane, a ponekad i u napadu.


Život kao bajka

Život Hasana Salihamidžića daje prvoklasan materijal za filmski scenario. Teško da bi neki pisac mogao bolje smisliti radnju za priču, piše list Bild i dodaje: “Brazzo (Braco) – film. Život za Holivud…Tako bi mogao biti nazvan film o njemu. Bolje rečeno – serija, pisali su njemački medji kada je Salihamidžić došao na mjesto direktora.

Kao 15-godišnjak Hasan Salihamidžić morao je bježati od rata. U razgovoru za Bild jednom je rekao: “Često mislim na to. Linija fronta bila je udaljena 30 km od mog mjesta u Bosni. Stariji prijatelji su išli da se bore. Mene je moj otac proveo do Splita, a potom stavio u autobus za Njemačku.” Stigao je u Dortmund, a onda se zaputio u Hamburg gdje ga je prihvatila jedna sprijateljena familija. “Bilo mi je jako teško ostaviti moju porodicu i doći negdje, gdje ne razumiješ jezik kojim ljudi govore. Ali, imao sam sreću: dobio sam krov nad glavom i pustili su me na probni trening fudbalskog kluba kluba HSV. Život mi je olakšala okolnost što sam postao igrač mlade reprezentacije Njemačke.

Legenda HSV-a Rudi Kargusodmah je prepoznao njegov talenat. Felix Magath ga je potom uveo u Bundesligu. To je bio početak strelovite karijere: 42 utakmice za reprezentaciju BiH, igrač u Bayernu, Juventus Torinu, VfL Wolfsburgu i sada je nakon 5 godina kao privatnik (TV-ekspert za ZDF i RTL/Svjetsko prvenstvo 2014. i investitor u jednoj 3D firmi za proizvodnju figura) ponovo u Bayernu.

U decembru 2004. skupa sa porodicom ga je na odmoru na Maledivima iznenadio cunami. Braco, žena i djeca preživjeli su cunami. “Nosili smo djecu i probijali se kroz poplavu”, rekao je tada za Berliner Morgenpost. Već 20 godina je skupa sa svojom velikom ljubavi Esther – sestrom bivšeg kolege u HSV Francisca Copada. Već deset godina su u braku i imaju troje djece: Selinu, Nicka i Laru June. Žive u Minhenu. Esther Salihamidžić tamo ima Yoga-studio i uspjela je zainteresovati svoga muža za yogu.

Ko je prošao put kao Braco, nikada, ni pred kim neće pokleknuti. Ni pred Holivudom, ukoliko ga filmski studiji jednom potraže…”, piše najtiražniji njemački list Bild.


Funckija sporstkog direktora Bayrna, jedna od tri najvažnije u zemlji

Prema njemačkim standardima, funkcija sportskog direktora slavnog Bayerna smatra se jednom od tri najvažnije funkcije u njemačkom društvu, pored pozicija kancelara i ministra vanjskih poslova. Dakle, prema njemačkim shvatanjima države, legenda bh. nogometa uz Angelu Merkel i Sigmara Gabriela trenutno predstavlja jednu od tri najznačajnije osobe u Njemačkoj.


Reprezentacija BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine posebna je priča u životu Brace, kako su od milja zvali u Njemačkoj. Iako je imao ponudu da igra za reprezentaciju Njemačke, Hasan se nikada nije dvoumio gdje pripada. Igrao je za BiH čak i u vrijeme kada su razni poluamateri odbijali dres reprezentacije gradeći vlastiti autoritet preko reprezentacije. Međutim, uvijek je bio na meti kritičara, optuživan je da se ne trudi dovoljno kada igra za reprezentaciju, da postoje dva Hasana, jedan u Bayernu drugi u BiH. Godinama je igrao, borio se, šutio i trpio sve uvrede, nadao se da će ispuniti najveću životnu želju i otići s reprezentacijom na neko veliko takmičenje, ali nije uspio ostvariti cilj. Vjerovatno jedini u životu koji nije uspio ostvariti.

Bez obzira na činjenicu da ga mnogi osporavaju, moramo poštovati njegovu karijeru i priznati da Hasan trenutno igra glavnu ulogu u jednom od najvećih evropskih i svjetskih nogometnih klubova.


Novinar: Admir Oručević

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.