23.9.2021. 12:33
0
Nastavlja se smjenjivanje direktora po 'stranačkoj liniji' u KS: Alma Trnka iz NiP-a zamijenila Suanitu Banda na direktorskoj poziciji
Sinoć je Upravni odbor Javne ustanove "Djeca Sarajeva" na prijedlog Vlade Kantona Sarajevo Suanitu Banda prijevremeno razriješio sa funkcije direktorice JU "Djeca Sarajeva" i na funkciju v.d. direktorice JU "Djeca Sarajeva" imenovao Almu Trnka.

Kako je u izjavi za naš portal kazao predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro, smjena Sunite Bande bila izvjesna od ranije.

"U zadnjih 11 godina u JU "Djeca Sarajeva" bilježimo šestu direktoricu. Ovo je nastavak maćehinskog odnosa kako od ove, tako i od prethodnih Vlada KS. Mi smo se kao Sindikat borili za depolitizaciju JU 'Djeca Sarajeva'. Sve vrijeme smo se zalagali da se ulaže u predškolski odgoj. I dan danas zahtjevamo da odgajatelji u vrtićima budu više plaćeni kao i da djeca imaju bolje uslove. Mi smo kroz sve godine imali odličnu saradnju sa svim direktoricama JU 'Djeca Sarajeva', koja je kao što vidimo i dan danas na meti političkih močnika, koji koriste ovu instituciju kao poligon za sticanje sitnih političkih poena. Interesantno je da je nova direktorica JU 'Djeca Sarajeva'  Alma Trnka, imenovana na tu poziciju samo na tri mjeseca. Očekivanja od nove direktorice su da će za vrijeme svog mandata uspjeti riješiti zapošljavanje nastavnog kadra u vrtićima, jer nedostaje 140 radnika, kojima krajem oktobra ističe ugovor. Pozivam premijera Fortu i ministricu Naidu Hota Muminović da raspišu konkurs", govori Sivro.

Iako je Saunita Banda također na direktorsku poziciju, kako kaže Sivro, imenovana 'na mišiće', istakao je dobru saradnju koju su sa njom imali za vrijeme njenog mandata.

"Zahvaljujem na toj saradnji i očekujemo istu, ako ne i bolju saradnju sa Almom Trnka, koja je stranački kadar Nip-a. Edin Forto kao premijer je želio da postavi nekog drugog za direktora. Kao razlog za smjenu Suanite Banda su naveli 'zapošljavanje u vrtićima'. To nije tačno, riječ je o floskulama i prebacivanje odgovornosti na direkotra ove institucije.  Banda je napravila samo jednu grešku. Tačnije, postoje jasne indicije da je pravnici koju je zaposlila falilo 18 dana za tri godine radnog iskustva koje je bilo neophodno. To je konstatovao i ured za borbu protiv korupcije,  a indikativno je zašto upravni odbor nije pokrenuo ranije odgovornost direktorice Banda zbog te greške. Ona je tu grešku platila i novčano", govori Sivro.

Sivro: U Kantonu Sarajevo škole iskazale potrebu za više od 1.400 radnih  pozicija
Sivro: Banda nije napravila grešku za smjenu

Smatra da bilo koja vlast koja dođe, traži kandidate na direktorskim pozicijama koji su politički aktivni.

"Banda nije napravila grešku za smjenu, sada imamo situaciju da na mjestu direktora, te na čelu upravnog odbora i ministarstva sjede ljudi koji su iz 'Trojke'. Nadam se da ćemo uz socijalni dijalog riješiti probleme koje nismo mogli riješiti sa prethodnim ministrima i vladama, a to je legalnost zapošljavanja kadra, produženje ugovora i kršenje zakonskih propisa", rekao je za kraj razgovora Sivro.

Komentar o ovoj temi zatražili smo i od premijera KS Edina Forte, ali on do sada nije odgovorao na naše upite.


Novinar: Admir Oručević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.