23.9.2021. 14:08
1
Hoćemo li početi kažnjavati i 'Republiku Srpsku kao dio Srbije': Sabrija Topalović je znao šta treba da radi, ciljano je izabran za tu ulogu!
Još uvijek se ne stišava bura koju je prije dva dana izazvala utakmica Premijer lige BiH odigrana u Vrapčićima, između Veleža i Borca.

Dešavanja tokom i nakon utakmice u Mostaru, pokazuju da je bh. fudbal na veoma niskim granama. Politika je odavno umiješala svoje prste, pa tako svjedočimo da su pojedini politički funkcioneri, osim sve većeg prisustva na sportskim dešavanjima, preuzeli i uloge sportskih i fudbalskih analitičara.

Vjerovatno im tu nije mjesto, ali nije ni mnogim drugim, koji za razliku od njih imaju mogućnost da donose odluke, a koje su u vezi sa bh. fudbalom. Dosta je tu zalutalih pijuna, koji rade po tuđim direktivama i naređenjima, baš onako kako im se kaže i čije je postojanje primjetno samo na papiru.

Glavni sudija utakmice u Mostaru, Sabrija Topalović, svojim suđenjem i odlukama, koje su ako ćemo iskreno, mnogo više štete nanijele Veležu nego Borcu, izgledao je upravo kao čovjek koji je od početka susreta, 'znao šta da radi'.

"Topaloviću niko nije mogao, npr. iz Banja Luke u tom trenutku reći kako da sudi. On je ušao s tom namjerom u utakmicu, da uradi to što je uradio. Topalović dolazi iz tog dijela naroda, na osnovu kojeg, niko prije meča ne bi mogao posumnjati u njegovu regularnost. Upravo je to je još jedna činjenica koja govori da je ciljano izabran od strane pojedinaca za tu ulogu. On je trebao da sudi samo ono što vidi. Ljudi olako gube moral zbog malo interesa i igraju se sa sudbinom sportista i sportskih radnika koji časno rade svoj posao, a samo zato da bi ispunio svojim želju 'nalogodavcima' od kojih će kasnije biti vjerovatno nagrađen", rekao je za naš portal dugogodišnji sportski novinar, Sinan Sinanović.

Sinanović kaže kako su ga dešavanja nakon utakmice i 'sačekuša' ispred tunela Lendava, podsjetili na prošla vremena i tzv. 'Titogradski tunel', koji je dobio takav naziv nakon utakmice iz 1984. godine koja je odigrana u Titogradu (Podgorici) između Hajduka u Budućnosti. Tada je glavni sudija meča Dobrovoje Srećković, brutalno pretučen u tunelu nakon utakmice. Sve je krenulo naopako kada svirao penal za Splićane, načinjen nad Blažom Sliškovićem. Budućnost je vodila 2:1, a onda se sve preokrenulo i na kraju je izgubila 3:2. Prilikom napada, Srećkoviić je dobio jak udarac u glavu, potres mozga, oštećen mu je bubreg... Niko od medija (osim 'Politike') tada nije smio da o tome piše, a ni danas se ne zna ko su akteri koji su uništili karijeru proslavljenom sudiji u SFRJ.

"Jednom je i ovdje moralo doći do toga kako bi se poslala snažna poruka. Naglašavam da sam apsolutno protiv nasilja i barbarskog ponašanja i to niko ne odbrava, ali suđenje iz Mostara je dokaz na koji način se ovdje napareduje, bez obzira na štetu koju napravite drugima", rekao je Sinanović.


Dvostruki aršini

S obzirom na kaznu koja je jučer izrečena Veležu i njegovom predsjedniku Šemsudinu Hasiću, a koju je prije toga najavio predsjednik NSBiH Vico Zeljković, javnost u BiH se s pravom pita do kada će na bh. nogometnim terenima vladati dvosturki aršini, posebno ako se detaljnije 'analizira' sve što se redovno dešava u Banja Luci na utakmicama Borca. 

Posljednja takva situacija je transparent navijača banjalučkog tima na utakmici između Borca i Širokog Brijega na kojem je pisalo: 'Republika Srpska je dio Srbije'. Podsjetimo, ovaj detalj je promako glavnom delegatu utakmice Radiki Mariću, te se njim zbog toga, nije ni bavila Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u utorak.

Fudbalski savez BiH ranije je zbog transparenta podrške generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću kažnjavao Željezničar. Borac je i ovoga puta prošao nekažnjeno, baš kao što nije kažnjen ni kada su njihovi navijači u utakmici sa Zrinjskim skandirali ime i veličali Ratka Mladića, ratnog zločinca pravosnažno osuđenog za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.


Novinar: Admir Oručević



1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.