27.9.2021. 15:05
0
Kakvu 'šansu' bi Tyson imao protiv današnjih teškaša: Usyk se kreće čak bolje i od Muhammed Alija...Iskreno, jetra je najčudnija, nju nekad i jača čvoka može ispuhati"
Oleksandar Usyk oduševio je bokserskom izvedbom koju je prije dvije večeri pružio u Londonu. Ukrajinac je jednoglasnom sudijskom odlukom savladao Anthonyja Joshuu na njegovom domaćem terenu i pritom mu je oduzeo četiri pojasa u teškoj kategoriji (WBA, IBF, WBO i IBO).

Veliko zanimanje privukao je meč dvojice sjajnih teškaša, a borba je u potpunosti opravdala očekivanja.  I prema mišljenju bh. boksera Edina Puhala 'Iron Pukija', gledali smo dobar boks.

"Usyk je jedan od najboljih kruzeraša svih vremena, po mom mišljenju možda i najbolji. U svojoj karijeri je imao 350 amaterskih borbi od kojih je 335 pobjedio. Osvojio je sve što se moglo osvojiti u amaterskom boksu, da bi prelaskom u profesionalce, u istoj kategoriji, ujedinio sve četiri federacije pobjedivši sve najbolje kruzeraše na svijetu, nakon čega je prešao u supertešku kategoriju", govori 'Puki'.

'Puki' smatra da je Joshua pogriješio u odabiru taktike za ovu borbu, te da se i pored kvalitete koju Usyk neminovno posjeduje,  nadao Joshuinoj pobjedi, čiji je priznaje, veliki fan.

"Usykov stil je nezgodan, pogotovo zato što Joshui ne odgovaraju kontraši. Joshua je pogriješio zato što se on prilagođavao protivniku i njegovom stilu. Tvrdim da ni ostali teškaši ne mogu dobiti Usyka na takav način, jer je njegov stil zaista specifičan i nezgodan za protivnika. Jedini način da mu nanesete štetu je ako u borbu uđete fajterski od samog početka. Joshua je trebao boksati kao što je to uradio protiv Klička. Jači si, veći si, daj udari. Kao da je imao određenu dozu straha", govori Puhalo.

Neporaženi Ukrajinac ušao u je u borbu s osjetnim deficitom kada je u pitanju veličina i snaga, jer je čak osam kilograma bio lakši od A.J-a.

"Kilaža igra ulogu kada je u pitanju udarac i kada pravite pritisak na borca, ali ako to ne znate iskoristiti na pravi način, kilaža vas samo umara. Očekivao sam da će Joshua pobjediti, ali Usyk je vrhunski sportista, a svoje manire je pokazao i prije i poslije borbe. Nije mu bila potrebna svađa i guranje na vaganju, jer je u ringu pokazao svoje umijeće. Ako dođe do revanša, Joshua ga može poraziti samo ako se vrati svom načinu boksanja po kojem je prepoznatljiv bio do sada", ističe Puki.

Na pitanje kako bi se Mike Tyson iz svojih naboljih bokserskih dana, tzv. prime time Tyson, 'snašao' danas u ringu sa bokserima teške kategorije, te kako bi izgledao meč između njega i Oleksandera Usyka, Puhalo nije imao dilemu.

"Ma realno Usyk ne bi imao nikakvih šansi protiv Tyosna. Tyson je bio udarač i ponavljam, nema šanse da bi Usyk mogao izdržati te udarce, nit' bi ga mogao zaustaviti sa tim svojim stilom, bez obzira što je vrhunski tehničar i što se sjajno kreće po ringu, možda bolje nego Muhammed Ali. Tyson je bio zvijer koja je obarala i puno veće borce, odnosno obarao je sve ispred sebe. Smatram da je boksao sa Holyfieldom i Lewisom i vremenima svoje najbolje bokserkse karijere da bi pobjedio i jednog i drugog", govori Puhalo.

Na kraju smo Puhala zamolili da se osvrne na posljednju borbu Dilana Prašovića, boksera koji je do sada nanio jedini poraz u karijeri 'Iron Pukija'. Podsjetimo, Prašović je nokautiran od strane Lawrencea Okoliea u trećoj rundi prije dva dana.

"Okolie je svjetska klasa. Međutim, ispostavilo tačnim ono o čemu sam govorio nakon svoje borbe sa Prašovićem, a to je da je bio dopingovan. Jer kada pogledamo snimke naše borbe, u nekoliko navrata kada sam ja njega pogađao, kao npr. kada sam ga pogodio desnim krošeom, glava mu se okrenula iza leđa, a on to nije ni osjetio. To može da podnese samo dopingovan borac. Od Okoliea je padao od tri puta slabijeg udarca, on ga je samo praktično okrznuo. Za jetru ipak neću da komentarišem, jer iskreno, jetra je najčudnija, nju može nekad jača čvoka ispuhati", zaključio je za kraj Edin Puhalo.


Novinar: Admir Oručević


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.