15.10.2021. 12:33
10
Marić: Za rat je potrebno dvoje, a Dodik to ne bi mogao bez podrške SDA i DF-a, on njih kao napada, a oni se kao brane
Napetu političku situaciju danas je svojim izjavama dodatnopodgrijao član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Nemamo namjeru namjeru da narušimo teritorijalni integritet BIH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet RS koji je dao namjeru da narušimo teritorijalni integritet BIH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet RS koji je dao Ustav", kazao je danas Dodik.

Dodikove najave o odcjepljenju i ratnim sukobima proteklih dana, na svom tviteru prokomentarisala politička analitičarka Ivana Marić.

Možda je snimka zaslona na Twitteru koja prikazuje tekst "Ivana Marić @Ivana_Maric @Ivana_ Maric Kad su već krenule floskule oko rata, da se prisjetimo i one: "Za rat je potrebno dvoje". Ne bi Dodik sve ovo mogao sam da nema podršku odanih partnera SDA/DF. On njih kao napada, a oni se kao brane, u to će i izbori. 11:49 15 lis 21. Twitter Web App"

 

Sasatanak ambasadora

Podsjetimo, jučer je nakon sastanka predstavnika Republike Srpske sa ambasadorima evropskih zemalja u Istočnom Sarajevu, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine komentarisao je to što nisu došli svi pozvani ambasadori i rekao da će zapamtiti ko se nije odazvao pozivu.

Naveo je da je sastanku prisustvovalo oko 15 ambasadora te da je čuo navode da neki nisu došli jer je bila sporna lokacija – Istočno Sarajevo.

“A šta, zar smo trebali održati sastanak na Baščaršiji? Imat ćemo u vidu kako nisu bili tu i svima smo se obratili i mi smo im saopćili da će RS nastaviti da sa svojim aktivnostima vezano za ustavno ponašanje. Slažemo se sa nepriznatim PIC-om koji je rekao da je njima cilj očuvati ustavni poredak, nismo protiv integriteta BiH i sa tim se slažem i RS će poduzeti mjere da joj se vrate ustavne nadležnosti i zato ćemo narednih dana zakazati sjednicu NSRS na kojoj ćemo odlučiti povlačenje saglasnosti za reformu vojske, VSTV-a, fiskalnog sistema i uspostavljanje direkcije za indirektne poreze. Naravno da ćemo sa propratnim aktima regulisati stanje u tim oblastima. Dat ću državnim sudijama i tužiocima rok da napuste RS. Ako to ne učine, poduzet ćemo aktivnosti. Kasarne Oružanih snaga ćemo preuzeti kao Slovenci kasarne JNA 1992. godine”, kazao je Dodik.

Naglasio je da će u RS donijeti zakone o ništavnosti i neprimjenjivanju zakona BiH koje je, kako kaže, “nametnuo visoki predstavnik ikada”.

“A to je 140 zakona, o javnim nabavkama, tužilaštvu, sudu, SIPA-i. U tome nema pregovora i razgovora”, dodao je. Kazao je da ne vjeruje Evropskoj komisiji kada govori o primjeni prava.

“Sve što se radilo posljednjih decenija bilo je nepravo, nepodržavanje Ustava, nametanje, pravno i svako drugo nasilje od raznih visokih predstavnika i njihovih tzv. mirovnih snaga i nikada nismo bili i nećemo biti naivni. Nikada nismo pristali ući u promjenu Ustava vjerujući da će doći dan kada ćemo nama ustavne pozicije moći vratiti RS. Nedavna odluka Inzka je samo početak tog procesa, a definitivno je put ka tome da to sve učinimo. Sramna odluka Ustavnog suda koji se ponaša neustavno. Ovo ne može zaustaviti ni Evropska komisija ni SAD ni ovi Englezi koji su sve ovdje zakuhali godinama. Britanci i ostali su se s nama igrali svih preethodnih godina i umjesto zajedničke sve čine da naprave muslimansku državu. Zato to sve odbacujemo i ne prihvatamo majorizaciju nikoga pa ni hrvatskog naroda”, poručio je Dodik.

 

Ko se pojavio na sastanku?

 

Od 28 pozvanih predstavnika ambasadora zemalja, sastanku se odazvalo njih 11.

Jučer su se na sastanku pojavili predstavnici Bugarske, Norveške, Hrvatske, Švedske, Grčke, Švicarske, Rumunije i predstavnici Poljske ambasade. Kao predstavnici Republike Srpske, na sastanku su Željka Cvijanović,predsjednica entiteta RS. Prisutan je bio predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović. Prema saznanjima medija tu je i premijer Radovan Višković.

Iz Ambasade SAD-a potvrđeno je za medije da čak ni Eric Nelosn nije bio prisutan u Istočnom Sarajevu na sastanku koji je trebao biti širih razmjera. a nije jer nekoliko pozvanih strana se nijen odazvalo. Prema saznanmjima, sastanak je planirao Milorad Dodik i potencirao na njegovom održavanju.

"Sastanak sa ambasadorima je očigledno bio promašaj i još jedan dokaz promašene politike SNSD, tvrdi predsjednik SDS", kazao je Mirko Šarović.

Kako kaže, pričali su da neće sjediti sa strancima, da bi ipak tražili sastanak čelnih ljudi SNSD sa stranim ambasadorima. Toliko o dosljednosti Milorada Dodika i njegove partije. Sastanak je jasno pokazao lice lažnog patriotizma. Dvodnevna halabula o samostalnosti da bi na kraju otišli pred ambasadore da se pravdaju da ne ruše Dejtonski sporazum – rekao je Šarović na konferenciji za novinare.

(Admir Oručević)

RSDodik
10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.