19.10.2021. 12:54
0
Kako je Alija Izetbegović hvalio Milorada Dodika: Poslije sedam godina, konačno normalan Srbin. Jasna poruka Srbima da glasaju za Dodika...
Prošlo je 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”. Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). Godinu nakon njegove smrti, 2004., objavljena su sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

U razgovoru koji smo imali sa ljudima koji su većinu svog vremena provodili sam Alijom Izetbegovićem, a radi se o ljudima koji su bili zaduženi za njegovu sigurnost, saznali smo da je predsjednik Izetbegović prema njihovim riječima, bio izuzetno korektan čovjek.

"Kad god se Alije sjetim, emocije prorade. Ja sam uz njega bio od 90-te godine do zadnjeg dana. Bio sam uz njega kad je bilo najteže. Kada su ga zarobili, život sam založio da bi bio oslobođen. On je najveći sin države BiH, teško će se roditi takav čovjek ponovo. Sve nas koji smo bili oko njega gledao je kao svoju djecu. Uvijek skorman, smiren i staložen i svi smo ga još više poštovali zbog toga", rekao je u svojoj izjavi za Source dugogodišnji Izetbegovićev tjelohranitelj,  Nurudin Dinče Imamović.

"U periodu od jula 1991. godine do "prvomartovskih barikada" u Sarajevu nekog 5.marta 1992. godine, bio sam u službenoj pratnji predjsednika Alije koju su tada činila četiri policajca. Čast, ponos, djelimično odgovornost, jer sam bio mlad se mješalo u meni kada sam saznao da ću biti u timu koji je zadužen za bezbjedonst predsjednika Izetbegovića", izjavio je Za Source Samir Čajić koji  je bio jedan od onih koji je po naredbi komadanta Dragana Vikića bio u timu ljudi koji su čuvali predsjednika Aliju Izetbegovića.

Vjerovatno se pristalice SDA stranke rado sjećaju vremena dok je na njenom čelu bio Alija Izetbegović. Razgovarao je sa ljudima, a sa političkim oponentima tražio kompromise. Tako je u jednom intervjuu, posebno nahvalio Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS-a.


Opis nije dostupan.




(Admir Oručević)



0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.