31.1.2022. 12:43
3
Mijatović o Konakoviću: Poštujem njegovu ushićenost i sreću što je sjedio sa svojim bivšim partijskim šefom, Bogu hvala nemamo nikakvih ideoloških dodirnih tačaka!
Trodnevni razgovori o izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Neumu, okončani su bez političkog dogovora.

I pored međunarodne podrške, ni ovaj put  nije došlo do dogovora. Učesnici razgovora kažu kako je ipak ostvaren određeni napredak po nizu pitanja. To će biti temelj za nastavak razgovora koji bi se trebao odvijati u organizaciji samih stranaka.

Danas smo o svemu što se prethodna tri dana izdešavalo u Neumu razgovarali sa potpredsjednikom SDP-a, Vojinom Mijatovićem.

"Besmisleno je pregovarati o bilo čemu dok traje udar ustavni poredak od starne Milorada Dodika i njegovog režima, jer ne možemo se praviti ludi da se ništa ne dešava, kada na 49 posto teritorije čovjek realizuje secesuju, a mi ćemo kao pregovarati o Ustavu i Izbornom zakonu.  Druga stvar koja je suštinski bitna je da su dole bili predsjednici hrvatskih i bošnjačkih stranaka, da nije bh. stranaka i već sam to rekao, oni da su imali ruke, a nisu, već bi sve to uputili u parlametarnu proceduru. Još uvijek na sreću ove države postoji velika većina, koja nije spremna dići ruke za krajnju podjelu ove države. Treća stvar koja je izašla kao dobro iz ovih pregovora je ideološka podjela na političkom tržištu BiH", izjavio je Mijatović.

Mijatović smatra da Dodikov način bahaćenja koji je jučer još jednom pokazao na press konferenciji za novinare, kada se javio na poziv Dragana Čovića tokom trajanja pressa, nije ništa novo od strane predsjednika SNSD-a.

"Ako neko misli da je ono sve slučajno bilo onda je stvarno u zabludi i ne pozanje Milorada Dodika. On sve svoje poteze vuče osmišljeno, pa je tako i onaj igorkaz na press konferenciji bio osmišljen. Potvrdio je naš stav svojim izjavama da su Muslimani i Hrvati pregovarali i da je ključni problem kao što sam već rekao udar na ustavni poredak, koji dolazi formalno-javno od Dodika, a kroz šuplju priču o Izbornom zaknu od strane Dragan Čovića"
, tvrdi Mijatović.

Na kraju razgovora se osvrnuo na izjave Elmedina Konakovića koji je učestvovao na pregovorima u Neumu. Predsjednik NiP-a je poručio kolegama koji su odbili pregovore: "Lakše je bilo ostati kući i kritikovati. Naš izbor je, kao i obično, teži put. Dolazak u Neum je prava odluka."

"Koalicija u KS gdje je NiP koalicioni partner SDP-u je pregramska kolacija. Mi nemamo nikakvih ideoloških tačaka sa NiP-om i teško da ćemo imati, jer dva smo svijeta različita. Konaković ima pravo na svoj stav, dobio je poziv, vidim da je bio sretan, otišao dole i sjeo za taj sto. Tako i mi imamo pravo na svoj stav i već smo ga obrazložili. Bogu hvala, nemamo nekih ideoloških dodirnih tačaka, gledamo drugačije na BiH. Moramo se naučiti javnom diskursu u BiH da imamo pravo na svoje mišljenje, sviđalo se se to nekome ili ne. Tako da ja duboko uvažam njegovu odluku kada je  u pitanju njegov odlazak dole i njegovu ushićenost i sreću da sjedi sa svojim bivšim partijskim šefom", zaključio je za kraj razgovora Mijatović.


(Admir Oručević)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.