23.5.2022. 14:04
0
Kako ćemo se grijati, može li se stati u kraj divljaju cijena: Za jednu tonu peleta sada izdvajate 640 KM, Vlada KS rješenje vidi u jednom projektu
Za tonu peleta u poduzeću ”Drvosječa” platit ćete čak 640 KM prema podacima s njihove web stranice. Samo prije mjesec dana kod istog prodavača akcijska cijena peleta iznosila je 480 KM, a realna 560 KM po toni. Početkom prosinca 2021. godine cijena je iznosila 480 KM.

U širokobriješkoj ”Cerovini” pelet možete naručiti do kraja maja po cijeni od 450 KM po toni s rokom isporuke krajem juna, prenosi portal Jabuka.zv.

U tomislavgradskom ”PPT”-u trenutna  cijena tone peleta iznosi 450 KM, no trenutno nema ga na stanju. Kako  je rečeno, peleta će biti tek za mjesec i pol dana, no pitanje je po kojoj cijeni.

Tonu peleta u tvrtki ”Malucanović” iz Rakitna platit ćete 520 KM s tim da na isporuku ne čekate duže od par dana.

Pred početak prošlogodišnje sezone grijanja cijena tone peleta mogla se pronaći za 300 KM. Početkom decembra 2021. godine, kada se cijena po toni kretala se od 420 KM do 480 KM.

Gradi se velika fabrika peleta, vrijediće 8,5 miliona KM

Vlada Kantona Sarajevo je u aprilu donijela Odluku o usvajanju „Studije o opravdanosti izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo“ koju su za Ministarstvo privrede izradili Izudin Kešetović i Armin Avdić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je još početkom februara da će Ministarstvo privrede KS zajedno s KJP „Sarajevo – šume“ d.o.o. Sarajevo ući u realizaciju projekta osnivanja fabrike za proizvodnju peleta u okviru ovog javnog preduzeća.

Avdić je u izjavi za medije izjavio da je fabrika peleta opravdana i s društvenog, ali i sa finansijskog aspekta, te da ima dobar razvojni potencijal za širenje proizvodnje i djelatnosti.

– Osim toga, treba imati na umu i ekološki segment koji nam je od iznimnog značaja. Vlada Kantona Sarajevo već je implementirala nekoliko projekata kojima se nastoji poboljšati kvalitet zraka u Kantonu, a pokretanje peletare svakako je sljedeći korak. Osim što će unaprijediti kvalitet zraka zbog smanjenja zagađenosti, također će dovesti i do ubrzanja prevođenja siromašnih šuma u visokokvalitetne bukove šume koje su izvor oksigena i stabilizatori neophodni za očuvanje naše životne okoline – pojasnio je Avdić, jedan od autora ove studije.

Delić je rekao da je zadovoljan analizama iz ove studije, te da će Ministarstvo i kantonalno preduzeće odmah krenuti u realizaciju sljedećih koraka neophodnih za što skorije pokretanje proizvodnje peleta u okviru ovog preduzeća.

– Svi posmatrani parametri su pozitivni i to nam je dodatni motiv da ovaj projekt dovedemo do kraja. Prije svega, kako sam i ranije govorio, nama je cilj bolji životni standard u Kantonu, a to podrazumijeva i zdravo životno okruženje. Ova studija pokazuje da postoje izraženi dugoročni pozitivni efekti na smanjenje zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo u narednih nekoliko godina, a osim toga cilj nam je i stabilizirati cijenu peleta na području Kantona Sarajevo i naravno uspostaviti standard u kvaliteti proizvodnje ovog energenta“, kazao je ministar Delić.

Naveo je i da će realizacija ovog projekta biti kompatibilna s aktivnostima detaljnog i obuhvatnog uređenja šumskog područja u Kantonu Sarajevo kojeg planira realizirati preduzeće „Sarajevo-šume“ u narednim godinama. Naime, Kantonalnim šumsko-razvojnim planom jedan od prioritetnih ciljeva u šumarstvu je konverzija izdanačkih šuma, odnosno prevođenje izdanačkih šuma u viši uzgojni oblik što doprinosi boljem ispunjenju svih funkcija šuma, kako proizvodnih tako i zaštitnih, estetskih i drugih funkcija.

– Pokretanjem proizvodnje peleta u okviru djelatnosti preduzeća „Sarajevo – šume“ mi ćemo zaokružiti cjelokupan drvoprerađivački proces u ovom preduzeću, a adekvatnim uređenjem šumskog bogatstva na području Kantona Sarajevo omogućiti će se i podizanje stepena kvaliteta šumskih područja, kao i ukupnog bržeg rasta šuma, odnosno brže provođenje izdanačkih i degradiranih u visoke šume, čime će efekti dobiveni ovom investicijom biti značajno uvećani i dugoročno multiplicirani, a i naše šume kao prirodno bogatstvo će biti znatno brže uvečano. Također, ovo je prilika i da se tehnički procesi u preduzeću unaprijede, kao i da se preduzeće osposobi za obavljanje dodatnih djelatnosti – naveo je ministar.

Iz Ministarstva ističu i da će blizina sirovinske baze, kao i prodajnog tržišta omogućiti relativno niske troškove proizvodnje i dostave peleta krajnjim korisnicima, odnosno kupcima.

Ukupna vrijednost te investicije procijenjena je na 8.457.000 KM, a ona obuhvata kupovinu zemljišta, uređenje i rekonstrukciju postojećih objekata te komunalne infrastrukture, kao i uređenje i kupovinu tehnološkog dijela za proizvodnju peleta, prateće opreme, mašina neophodnih za dobavljanje, sječu i transport biomase od šume do postrojenja i druge troškove. Navedena sredstva su planirana i osigurana kroz budžet Ministarstva privrede KS i finansijski plan KJP „Sarajevo – šume“, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

O opravdanosti jednog ovakvog projekta za Source portal govorio je ekonomski analitičar, Aziz Šunje.

"Ne znam o koliki će biti kapacitet te tvornice peleta, ali ne mislim da će njena izgradnja dovesti do toga da se cijene malo primire, jedino da postoji projekat da se pređe s gasa na pelet, ali to je opet veliki zahvat. U suštini nije to potez koji može riješiti bilo šta", ističe Šunje.

Smatra da će se rast cijena peleta i dalje nastaviti sa sličnim intenzitezom, te da će cijene ovisti od nekoliko faktora.

"Ovisi prije svega o odnosu ponude i potražnje, pa i panike koja je nastala i kao takva utjecala na rast tražnje, odnosno u elemetarnim zakonima tržišta dovela do rasta cijena. Ne mislim da će se te cijene zadržati. Uveliko će ovisiti oko toga kako će se razriješiti ova globalna energetska kriza, uvjetovana ratnim dešavanjima u Ukrajini, što opet ne zavisi od nas", govori Šunje. 

Ističe da smo potpuno ovisni o hrani energentima koji dolaze iz Ukrajine i Rusije.

"Ukrajina kao veliki proizvođač hrane, kao i Rusija, koja je pored toga velika energetska sila. EU pokušava naći neke alternativne izvore, ali to se neće moći riješiti u jednom danu, trebat će vremena", zaključio je Šunje.


(Admir Oručević)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.