13.6.2022. 12:00
6
Dok se najavljuje rast cijena registracija vozila u BiH, iz Sarajevo Taxija poručuju: Teško poslujemo, iako 6 godina nismo mijenjali početnu cijenu od 1.9 KM, bit ćemo biti prinuđeni razmatrati i takve opcije
Registracija vozila u Republici Srpskoj navodno je drastično je poskupila jer su se osiguravajuća društva koja posluju na teritoriji Republike Srpske dogovorila da poštuju zakon i ukinu popuste, odnosno bonuse koji su do sada bili.

U suštini, osiguravajuća društva više neće biti u mogućnosti da daju maksimalan bonus po polisi od autodgovornosti koji je iznosio do 50 posto, što praktično znači da će vlasnik prosječnog automobila koji nije imao prijavljene štete na vozilima, registraciju plaćati oko 200 KM skuplje.

Iako su ovu informaciju početkom mjeseca prenijeli mediji u RS-u, Bojan Popović, Predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS, naknadno je u svojoj izjavi, demantovao je napisano.

"Cijena registracije u Republici Srpskoj ostaje ista, ali se ukidaju određeni bonusi koji su bili oko 30 maraka", potvrdio je za Radio Republike Srpske Bojan Popović, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Srpske, čiju je izjavu prenio RTRS.

"Udruženje osiguravajućih kuća vratilo se na to da se zakon apsolutno mora primjenjivati i mora biti jednak za sve. Tačno je da nema popusta prilikom registracije vozila. Zahtjevi Agencije za osiguranje, Ministarstva finansija i ostalih institucija je da više nema tih ilegalnih radnji", rekao je Bojan Popović.

Hoće li FBiH slijediti ovaj primjer?

Prije nekoliko danas pisali smo o ovoj temi i tada smo iz  Udruženje društava za osiguranje u FBiH dobili sljedeći odogovor.

"Udruženje/udruga društava za osiguranje u Federaciji BiH kao strukovno udruženje osiguranja ima određena saznanja u vezi sa pojavama na tržištu koje bi trebalo onemogućiti, naročito kada je u pitanju obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti. Udruženje je u skladu sa tim saznanjima pripremilo inicijativu za naš Upravni odbor, sa ciljem da nakon razmatranja bude proslijeđena regulatornoj Agenciji za nadzor na nadležno postupanje. Do razmatranja i eventualnog prihvatanja i upućivanja inicijative prema regulatoru ne mogu se iznositi podaci o bilo kojem akteru na tržištu niti je praksa da samo Udruženje to javno čini. S druge strane, u okviru obraćanja prema regulatoru trebali bi biti detektirani nosioci aktivnosti za koje postoji opravdana sumnja da izlaze iz okvira očekivanog rasta premijskog prihoda te ponašanja usklađenih sa zakonskim i podzakonskim normama. Cilj ove inicijative je da se alarmira regulator za poduzimanje pojačanih mjera nadzora nad navedenim akterima na tržištu i da se, s druge strane, onemogući dalja diskriminacija onih društava za osiguranje koja u svom poslovanju poštuju administrativno utvrđene premije. Konačno, naš osnovni motiv je da naši osiguranici i oštećena lica ostvaruju sva svoja prava i da se ispunjava osnovna funkcija osiguranja a to je ekonomska zaštita od štetnih dejstava po nastanku osiguranog slučaja. u cijelosti i bez bilo kakve iznimke", navodi se u odgovoru Udruženja na upit Source.ba portala.

Agencija za nadzor osiguranja FBiH prošle godine pooštrila mjere za davanje nelegalnih popusta pri registraciji vozila.


Cijene goriva u konstantnom porastu

Shodno informacijama da bi moglo doći do spokupljenja registracije vozila, cijene goriva u BiH su konstantnom porastu. U Sarajevu danas litar dizela košta između 3.31 i 3.56 KM. Ni benzin nije puno jeftiniji, litar u glavnom gradu BiH zavisno od benzinske pumpe varira između 3.21 i 3.51 KM. Visoke cijene goriva nisu pogodile samo glavni grad BiH. U Mostaru litar dizela košta od 3.26 KM do 3.56, a cijena benzina se kreće od 2.81 do 3.51. Iste cijene dizela su i u Zenici, s tim da u gradu čelika benzin ide od 3.16 do 3.46 KM. I Tuzla prati poskupljenja. Litar dizela ide od 3.31 do 3.56 KM, a benzin od 3.06 pa do čak 3.61 KM. Ništa bolje nije ni u Bihaću. U gradu na Uni cijena litre dizela se kreće od 3.26 do 3.56 KM, dok je benzin od 3.16 do 3.36.

Iz udruženja Sarajevo Taxi ističu da bez obzira na visoke cijene goriva, do sada nisu mijenjali cijene svojih usluga, ali da će u narednom periodu morati razmatrati i takve opcije.

"Svjedočimo svim poskupljenjima. Mi do sada nismo povećavali cijenu taxi usluga, ali najvjerovatnije da će doći do određenog poskupljenja, ali samo još ne znamo u kolikoj mjeri, izjavio je za Source Hasib Lošić, ispred Udruženja Sarajevo Taxi.

Ističe da ukoliko do njih dođe, građani neće previše osjetiti takve promjene cijena.

"Ako dođe do poskupljenja, neće biti drastična i velika poskupljenja. Još uvijek se izračunavamo i preračunavamo, šta bi bilo optimalno za naše korisnike. Naša početna cijena je 1.9 KM i ona je na snazi već skoro šest godina. Svaki pređeni kilometar košta 1.2 KM, a sat čekanja je 12 KM. Taj cijenovnik je još uvijek na snazi, a najvjerovatnije da bi, ponavljam, moglo doći do određenih korekcija. Svaki dan je nekontrolisan rast cijena goriva i moram reći da Sarajevo Taxi teško posluje sa trenutnim cijenama goriva", zaključio je Lošić.


(Admir Oručević)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.