28.6.2022. 9:24
3
Nakon optužbi da Sarajevo pretvara u kasabu, Zahiragić odgovorio portalu Index.hr: Dragi susjedi, ni na Jadranu po gradu ne smijete hodati u kupaćim kostimima, niste vi neka mjera...
Na jučerašnjoj press konferenciji Kantonalnog odbora SDA, održanoj ispred sarajevskog Narodnog pozorišta, pristunima se, između ostalih, obratio zastupnik Haris Zahiragić.

Zahiragić se dotakao odgovornosti aktuelne vlasti u Kantonu Sarajevo i direktora sarajevskog Narodnog pozorišta zbog, kako kaže, gnusnog performansa.

"Razlog našeg okupljanja jeste sodomična manifestacija organizovana na javnom mjestu. Oni su nagi punih šest sati ovdje izvodili gnusne performanse, poput međusobnog uriniranja i općenja sa voćem i povrćem. Ja sam prekinuo taj performans pozvavši policiju. Ti ljudi su koristili garderobu, binu i resurse Narodnog pozorišta Sarajevo. Vlast u Kantonu Sarajevo pomjera granice prihvatljivog u ovom društvu. SAD vam obećava da ovakve scene građani Sarajeva neće više gledati, ko god bude na vlasti. Odgovornost je na Ministarstvu kulture i sporta KS koje je finansiralo taj festival. Tu je i odgovornost Dine Mustafića, direktora Narodnog pozorišta, poznatog po tome da komentarište razne aktuelne i političke teme, a koji je neobično tih u posljednja dva dana. Ta njegova šutnja je najbolji odgovor. Klub zastupnika SDA će inicirati njegovu smjenu. Javni prostor nije i ne može biti mjesto za Sodomu i Gomoru. Kada je u pitanju Parada ponosa, Klub SDA ima jasan stav. Angažovano je čak 1.400 policajaca i blokiran je cijeli dan. Podnijet ćemo inicijativu da svaki radnik i obrtnik koji je taj dan oštećen za svoje prihode dobije pravičnu nadoknadu. Kadrovi Trojke brane one koji prebrojavaju ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva, osporavaju ezane u 21. stoljeću i javnu golotinju predstavljaju kao vrijednost",  kazao je Zahiragić.

Zahtjev SDA za smjenom direktora Narodnog pozorišta, za Source portal prokomentarisao je Dino Mustafić.

"Ne vidim odgovornost Narodnog pozorišta Sarajevo, koje nije ni organizator ni producent takovg performansa. Također ne mogu prihvatiti ni kao umjetnik  ni kao direktor NPS, da jedna politička opcija ili partija, može i treba da odlučuje šta je prihvatljiva, a šta moralna umjetnost, ili kako je to gospodin Zahiragić rekao, normalna umjetnost, najavivši dolazak SDA stranke i stavljanje kulturnih institiucija pod kontrolu. Ja mogu reći da je Narodno pozorište 100-godišnja javna ustanova, koja ove godine slavi jubilej i koja sigurno u svojim dometima želi da sačuva umjetničku nezavisnost", rekao je Mustafić za Source portal osvrnuvši se i na performans ispred Narodnog Pozorišta koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

"Nisam vidio performans , ali moram reći da je to jedna renomirana autorska ekipa iz Slovenije, koja je došla sa izvrsnim referencama u naš grad. Sigurno je da je sadržaj performansa mogao i morao funkcionisati u nekom drugom prostoru", istakao je Mustafić

Ugledni hrvatski portal Index.hr u međuvremenu je  objavio tekst u kojem Zahiragića etiketira kao glavnog krivca zbog čega se Sarajevo pretvara u kasabu. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Nakon ovog teksta,  Zahiragić se ponovo oglasio na svom Facebook profilu.

Poraženi radikalno liberalni krugovi iz Sarajeva, nakon neuspješnog cjelodnevnog ograđivanja i pravdanja za sodomiju koju su javnim novcem priredili Sarajevu, potražili su pomoć iz regiona.
Gdje bi drugo, nego na index.hr?
Tekst je veoma ružan, neistinit i tendenciozan, zato ga neću ni objavljivati, ali ću ovim putem odgovoriti na isti:
Dragi susjedi, 
golotinja na javnom mjestu, ganjanje slučajnih prolaznica od strane potpuno golog "umjetnika", javno uriniranje i općenje sa voćem i povrćem, ne može biti umjetnost za javni prostor nigdje, a pogotovo ne u europskom Jerusalemu!
Ukoliko neko ipak želi organizovati takav performans i prisustvovati istom, postoje prostori koji nisu javni trgovi, a kojim se pristupa uz pozivnicu i dobre volje.
Svakako, na Jadranu, na kojem ljetujem, u velikom broju mjesta zabranjeno je hodati po gradu u kupćem kostimu, ne možete imati duple standarde.
Mislim možete, ali evo ne prolazi vam ni kod vaše publike...
Uostalom, predlažem vam kao "avangardnom" i ekstremno liberalnom portalu, da upriličite istu ovakvu manifestaciju ispred Zagrebačke katedrale ili na Trgu bana Jelačića, pa ćete vidjeti da ni hrvatsko društvo nije moralno posrnulo do te mjere do koje biste željeli.
Pozdrav za onaj bolji dio meni izuzetno dragog hrvatskog društva 🙂
P.S. Kako bi novinar ovog članka (dobro ne on, on je LGBT aktivista), urednik ili vlasnik ovoga portala reagovao da potpuno nag Slovenac nasrne na njegovu majku, suprugu ili kćerku nasred javnog gradskog trga?
P.P.S. Niste baš vi neka mjera kozmopolitizma, ipak mi nismo rušili stare mostove i zaštićenu svjetsku baštinu, ali to je posebna tema.

Opis nije dostupan.



(Admir Oručević)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.