23.11.2022. 12:24
1
Koji proizvođači voda se i dalje štite: Voda sa fekalijama se i dalje nalazi na policama tržnih centara, da li smo takvu vodu pili sve vrijeme??
FOTO: ilustracija
BiH je zemlja bogata vodom kao prirodnim resursom, zvanični podaci o uvozu vode pokazuju da se to što imamo ili ne cijeni ili ne koristi dovoljno. Na tržištu BiH je prisutno više od 70 različitih flaširanih voda.

Iako se malo govori o ispravnosti vode koju pijemo, pogotovo flaširane koja se nalazi na policama tržnih centara, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana predstavio je javnosti Izvještaj o Monitoringu prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda na području Federacije BiH, kontrolisanih u razdoblju od oktobra 2021. do septembra 2022. godine, BUKA je potražila informaciju više.

Ovaj izvještaj otkrio je frapantne podatke. Naime, monitoringom je obuhvaćeno ukupno 70 uzoraka prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda domaćih proizvođača i voda iz uvoza, uzetih iz maloprodajnih objekata na području Federacije BiH.

Monitoringom je utvrđeno sljedeće:

 - da je veliki broj flaširanih voda na našem tržištu nije prošao postupak priznavanja od strane Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i da subjekti u poslovanju sa hranom koji ove flaširane vode stavljaju na tržište nemaju Rješenje o priznavanju da je voda proizvedena, skladištena i stavljena u promet u skladu sa odredbama pomenutih pravilnika.

 - "33 posto analiziranih voda nije na Popisu priznatih prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda koje se stavljaju na tržište u Bosni i Hercegovini, što ukazuje da nisu prošli postupak priznavanja od strane Agencije za sigurnost hrane BiH u skladu sa zahtjevima čl. 7. – 12. Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, odnosno nemaju Rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda", navodi se u izvještaju. 

 - utvrđeno prisustvo bakterija i to: Pseudomonas aeruginosa, Echerichia coli - fekalne koliformne bakterije (Escherichia coli) u 3 uzorka, fekalne streptokoke - u jednom uzorku pored Pseudomonas aeruginosa identifikovane su i fekalne streptokoke.

 - utvrđena rijednost jona manja ili veća od deklarisanih ili da se ne slaže sa vrijednostima originalne deklaracije.

Nema razloga za brigu?

Slađana Šarac, šefica službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda u izjaviza  BUKU kaže da nema razloga za brigu. Sva neispravna voda je povučena sa tržišta.

„Čim nađemo nešto za šta se utvrdi da može ugroziti zdravlje stanovništva isti trenutak se ta serija povlači i preduzimaju se korektivne mjere. Tih voda nema na tržištu. Sada je sve u redu“, kaže Šarac i dodaje da "Nema razloga za bojaznost, važno je da su vode pod nadzorom Zavoda za javno zdravstvo".

Iz Zavoda za javno zdravstvo ni mukajet


Nakona alarmantih informacija o ispravnosti vode, najmanje što se očekivalo od nadležnih je da se otkriju imena voda i proizvođača čije flaširane vode nisu ispravne, pogotovo one u čijem je sastavu ustanovljeno prisustvo bakterija. Tim povodom još jednom smo na Zavod za javno zdravstvo FBiH, na nekoliko mail adresa, poslali sljedeća pitanja: 

1.Da li je riječ o vodama koje se nalaze na policama svih tržnih centara, da li su domaće ili uvozne vode, ili neke pak koje se rijetko mogu naći i koje nisu prošle sve potrebne konstrole i dobile odobrenje Agencije za sigurnost hrane BiH?

2. Kod kojeg proizvođača flaširane vode je utvrđeno prisustvo fekalnih bakterija?
 
3. Ako je monitoring trajao od oktobra 2021. do septembra 2022. da li smo sve vrijeme pili neispravnu vodu?

4. Da li je riječ o vodama koje se nalaze na policama svih tržnih centara, da li su domaće ili uvozne vode?

Iako smo napomenuli da je javnost u FBiH i dalje veoma uznemirena činjenicom da se nakon vašeg izvještaja, u flaširanim vodama nalaze između ostalog i kontanimirane fekalne bakterije, te da je obaveza javnih institucija jeste da štite i javnost i da nijednu informaciju koja je od interesa javnosti, a posebno koja se tiče njihovog zdravlja, ne prešute bez obzira na eventualne posljedice za proizvođače, do objave ovog članka još uvijek n ismo dobili odgovore na naša pitanja.


(Admir O.)

 
PiceVoda
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.