28.11.2022. 14:35
2
Sarajevski instruktori o ženama za volanom: "Gledala sam žene koje dobiju vozačku, pa izađu na cestu i nikog ne vide, pogotovo na kružnom"
U sarajevskom naselju Hrasno jučer je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovalo više automobila na kojima je pričinjena veća materijalna šteta. Kako su naveli očevici, jedna djevojka je izgubila kontrolu nad volanom, te je "pokupila" nekoliko automobila na parkingu...

Nakon ove sabraćajne nesreće, na portalima i društvenim mrežama, mogli su se pročitati pogrdni komentari upućeni na račun djevojke koja je skrivila udes.

Ko su bolji vozači?

Vječnoj raspravi jesu li bolji vozači muškarci ili žene vjerovatno nikada neće doći kraj.

Od kada postoje automobili, postoji i ova rasprava. Naravno, pripadnici svakog spola za sebe tvrde kako su oni najbolji vozači.

O ovoj temi razgovarali smo sa instruktorima sarajevskih autoškola, koji su sa nama podijelili svoja iskustva, u pokušaju da bar donekle odgonetnemo vječitu dilemu.

"U principu, probleme koje susrećemo kod muških vozača susrećemo i kod žena. Sve je stvar obuke. Različite su sposobnosti kod svakog kandidata. Put do sticanja vozačke dozvole je jedan proces za koji nekome treba više, a nekome manje vremena. Vjerujte mi da nema bitnih pravila, jer teško je praviti na taj način selekciju ko je dobar vozač, a ko ne", izjavio je za Source, stručni voditelji i istruktor iz autoškole "Semafor", Edin Begić.

Smatra da žene možda imaju više problema sa parkingom, ali da su s druge strane, generalno pažljiviji vozači. 

"Sve je individualno i ponavljam, ističem da  je kvalitetna obuka najbitnija. Čak je podjednak broj kandidata koji se interesuju za polaganje vozačkog ispita", govori on.

U Sarajevu trenutno ima 15-ak žena instruktora i njihovi klijenti su uglavnom djevojke, mada to nije pravilo.

"Ono što ja mogu primjetiti da žene instruktori nemaju manje posla od nas", govori nam Edin.

Amira Mujević, skoro 20 godina radi kao instruktor vožnje. Trenutno ovaj posao obavlja u sarajevskoj autoškoli "Maxline". Smatra da na pitanje, ko je bolji vozač, nije jednostavno odgovoriti, te da na konačan sud, utjeće mnogo faktora.

"Mnogo ovisi i od godina, pogotovo kod muškaraca, koji je možda nekada ranije imao određen strah od vožnje, pa nije htio da se pokrene i da nauči upravljati vozilom. Zbog toga postoji doza straha koju je teško u početku obuke neutralisati", kazala je Mujević za naš portal. 

Ističe da s druge strane ima mladih djevojaka koje se nakon srednje škole odluče na polaganje vozačkog ispita i koje na početku vožnju ne shvataju ozbiljno.

"Takve ne posjeduju strah. Njima morate posvetiti vrijeme kako biste im objasnili da automobil nije igračka i da moraš biti odgovoran za volanom. Više se recimo boje ispita pri polaganju testova, nego same vožnje. Bitno im je hoće li položiti ili ne, i samo o tome razmišljaju", kazala nam je.

Govori da mlađi kandidati uglavnom žele da polože "iz prve",  iako nisu usvojili ni opće teoretsko znanje o pravilima u saobraćaju.

"Na vožnju dolaze sa slabim znanjem teoretskog dijela, testova i saobraćajnih znakova. To im uglavno promiče. Rijetko ko može da upravlja vozilom i da čita znakove prilikom vožnje. Oni vide semafor, crveno i zeleno svjetlo i misle da je to dovoljno, ostale znakove slabo primjećuju. Tek nakon 30 časova, to se negdje "slegne" kod njih", govori nam naša sagovornica.

Kako nam je kazala postoje slučajevi gdje kandidati brzo apsolviraju teoriju, ali im je praktični dio slabija strana i nakon položenog vozačkog ispita.

"Imala sam nedavno muškog kandidata, u 40-tim godinama života, koji je teorijske stvari imao u malom prstu, ali se na cesti slabo snalazio. S obzirom da je bio veoma visok, te samim tim, veoma krut za volanom, mnoge stvari su mu znale promaći, za razliku od nekih žena koje su okretne i primjete svaku situaciju u saobraćaju", govori Mujević.

Dodaje da konstataciju, da su žene pažljiviji vozači, koji imaju više razumjevanja u saobraćaju, ne treba smatrati potpuno tačnom.

"Gledala sam žene koje dobiju vozačku pa izađu na cestu, nikoga ne vide, pogotovo na kružnom toku. Ubacuju se ispred vas, bez da vas pogledaju, pod oštrim uglom, ne vide da se i vi krećete. Nemaju tolerancije, pogotovo prema autoškolama, koje u datom trenutku vrše obuku svojih kandidata na saobraćajnicama", kaže ona.

Za kraj smo je upitali da li se susretala sa predrasudama od strane kandidata koji počinju sa obukom i koji eksplicitno zahtjevaju da ih obučava muški instruktor.

"Nisam imala neugodnih situacija, mada obično, žene traže žene, a muškarci, muškarce. Međutim, najbitnije je koliko je instruktor eudicran, kao i način na koji se on obraća i prenosi  svoje znanje kandidatu od samog početka obuke", zaključila je naša sagovornica.


(Admir O.)





2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.