25.1.2023. 13:26
1
Dok se dijele fotelje, doživljavamo demografski kolaps: Skoro 500.000 građana napustilo BiH za osam godina!
FOTO: Kandidati za ministarske pozicije: Akta.ba
Iz godine u godinu sve je manje djece, stanovništvo je sve starije i sve je više onih koji odlaze iz Bosne i Hercegovine.

O tome kako nam se zemlja prazni najbolje ilustruje fotografija Miloša Popovića, istraživača Instituta za bezbjednost i globalna pitanja (ISGA) Univerziteta u Lajdenu, koja pokazuje mjesta u BiH sa populacijom ispod 100 stanovnika.
Naseljenost u BiH - undefined

Tako je recimo prirodni priraštaj u BiH 1996. bio 21.442 a 2021. iznosio -22.633!

Zabrinjavajući podaci

U Bosni i Hercegovini tokom prvih devet mjeseci 2022.godine registrovano je 18 492 živorođene djece što u odnosu na isti period 2021. godine pokazuje pad broja živorođenih za 1,29%, a umrlo je 30 687 lica, što u odnosu na isti period 2021. godine pokazuje pad broja umrlih za 12,59%.

Na ovu brojku osim pada broja novorođenčadi treba dodati i odlazak stanovništva iz naše zemlje koji je sveprisutan. U ovom periodu intenzivan proces depopulacije stanovništva putem iseljavanja je negativno utjecao i na natalitet tako da je BiH u poređenju sa zemljama regiona u daleko najtežoj situaciji.

Situacija u KS

Prema podacima Agencije za statistiku FBiH, u KS svake godine bilježi se manji broj rođenih pa je tako ove godine do desetog mjeseca zabilježeno rođenje 3.215 beba, što predstavlja najmanji broj u proteklih šest godina. Lošoj demografskoj slici u ovom kantonu doprinosi i činjenica da je pored malog broja rođenih znatno veći broj umrlih. Do posljednjeg presjeka podataka koje je obradila federalna Agencija broj umrlih je veći za 629 u odnosu na broj rođenih.



Ono što je dodatni problem jesu predviđanja da će se loš demografski trend u BiH nastaviti i u budućnosti, što potvrđuje publikacija Federalnog zavoda za statistiku objavljena 2020. godine, a koja projekcijom stanovništva predviđa da će broj stanovnika 2070. godine biti smanjen na čak 1.622.537 stanovnika.


Federalni zavod za statistiku, "Projekcije stanovništva FBiH 2020-2070"

Dodatna poražavajuća činjenica objavljena u ovoj publikaciji prikazuje i to da će većinu stanovništva činiti starija populacija tako da udio stanovništva 65+ godina bi mogao da poraste na 43,6 posto. Također, predviđeno je smanjenje radne snage sa 1,5 miliona u Federaciji na oko 700.000 radno sposobnog stanovništva.

uprkos ovim katastrofalnim projekcijama Federalnog zavoda za statistiku, vlast još nije napravila konkretan korak kako bi pokušala, za početak, ublažiti demografsku propast prema kojoj iz godine u godinu ide Bosna i Hercegovina.

Tačan broj stanovnika

Niko nema tačan podatak koliko je trenutno stanovnika u Bosni i Hercegovini. Jedini važeći podatak je popis stanovništva iz 2013. godine. Od tada do danas, prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, domovinu je napustilo više od 400.000 osoba. U prosjeku državu godišnje napusti cijeli jedan grad.

“Ako mi odbijemo 474.998 osoba - znamo da je po popisu 2013. bilo 3.530.159, a od tada je prošlo puno vremena - možemo reći da trenutno imamo oko 2 miliona naših građana u dijaspori, onih koji su otisli u toku rata, nakon rata i sada”, ističe Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i inetgracije u BiH.
Opis nije dostupan.


"U prošlosti smo svim političkim funkcinerima i parlametarcima, slali odgovarajuće tabele i podatke koji ukazuju na ovaj problem iseljavanja stanovništva. Pokazali su toliku drskost, nezainteresovanost i intertnost prema građanima kojih više nema u BiH i koji odlaze. Niko se nije bavio, svi sada pričaju kada treba dijeliti pozicije.

Imamo filmove koje smo snimali sa ljudima koji hoće da idu, nevjerovatna je nebriga vladajućih koja je prisutna. Ne znam kako će zaustaviti odlazak mladih, vjerujte da će to ići jako teško. Mladi uglavnom imaju iste ambicije, ili idu, ili jednostavno čekaju da odu iz ove zemlje, kazala je Zukić za Source.




(Admir O.)

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.