13.2.2023. 11:35
0
Ispovijest Sarajlije koji je sa kćerkom u turskom Hatayu: "Idemo po kućama i mahalama, nažalost, preostalo je samo da izvlačimo tijela!!"
Edin Mulić član GSS- Novi grad Sarajevo već nekoliko dana sa svojom ekipom nalazi se u turskom Hatayu, gradu koji je prije sedam dana pogodio razorni zemljotres.

Mulić se trenutno nalazi u u centru oblasti Hatay, u gradu Antakija.

"Idemo po kućama i po mahalama, i već nam je nažalost preostalo samo da izvlačimo tijela. Po neki pronalazak preživjelih još uvijek imamo. Sinoć smo pronašli jednog preživjelog čovjeka", govori Mulić za Source.

"Čuda se dešavaju i jedno je čuti da je negdje neko živ izvučen, a skroz nešto drugo kada vidite kako izvlače nekoga živog ispod ruševina nakon toliko sati od zemljotresa. To ushićenje i sreću teško je opisati. Prizore koje smo zatekli mogu se mjeriti sa onim iz apokaliptičnih  filmova. Zgrade su razrušene, ne postoji zgrada koja je tu, a da nije oštećena. Postoje zgrade koje i dalje stoje, ali naravno u njima više niko ne živi. Ovdje su samo porodice koje čekaju da njihovi najmiliji budu izvučeni i ekipe i spasilačkih službi koje su na terenu, priča naš sagovornik.

Kako kaže nemoguće je opisati razmjere katastrofe koja je pogodila jug Turske. Zanimljivo je da se u ekipi GSS-a nalazi i njegova kćerka.

"Moja kćerka i ja smo u istom timu godinama, uvježbani smo i dobrovoljno smo se oboje prijavili za ovu misiju.Trenirali smo i vježbali za ovakve stvari, ali za ovo niko nije dovoljno uvježban, vjerujte mi. Lokalne službe su dobro organizovane, ali jednostavno veliko razaranje je u pitanju, tako da svi ti ljudi ne mogu pokriti cijeli teren. Moram napomenuti da radimo 24 sata, radimo po danu, po noći, ne postoji kraj. Agregati rade na sve strane, struje naravno nema", govori nam

Za kraj je istakao da ne postoje informacije do kada se ova spasilačka ekipa iz Sarajeva namjerava zadržati u Turskoj.


(Admir Oručević)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.