18.5.2023. 13:17
1
"Moj brat je igrao za u slavnoj generaciji Želje, a bio je i "bolesnik" za Sarajevom i šta ćemo sad?! Možda roditelji tog dječaka navijaju za Želju, ali su mislili da je Sarajevo bolja sredina za njihovo dijete"
Znate li ko su treneri Vaše djece? Čime se bave? Jesu li pedagozi, psiholozi? Koje reference treba da posjeduje jedan trener?

S obzirom da većina dječaka sanja da jednog dana postanu poznati fudbaleri, pitamo se da li im je osim infrastrukturnih uslova omogućena možda i bitnija strana, a to je stručnost trenera, koji osim fudbalskog znanja, moraju posjedovati ljudske karakteristike, kojima će djeci pomoći da izrastu prije svega u vrhunske ljude, pa tek onda u sportiste.

"Trener koji radi sa mladim uzrastima mora da ima provobitnu edukaciju, da je prošao nešto u ovom slučaju, u fudbalu, da bi djeci mogao dočarati šta predstavlja taj sport. Svakako bitan je pristup koji trener treba da ima prema svakom djetetu, kako bi dijete zavoljelo taj sport", izjavio je za Source dugogodišnji fudbalski radnik Miralem Holjan i trener mlađih selekcija i školi fudbala "Mladost".

Tragični događaji iz Srbije naveli su nas da se zapitamo koliko pažnje dajemo svojoj djeci.

"Mi smo prolazili drugačije faze odrastanja, današnjoj djeci je sve interesantno, pogotovo jer im se sve nudi na različitim tipovima društvenih mreža. Stvari koje su opasne i u kojima se forsira agresivnost. Roditelji tu griješe, jer malo djeci pridaju pažnju, skoro nikako ne razgovaraju sa njima. Ja kod nas na treningu vidim roditelje koji dovedu djecu, imam osjećaj samo da bi njima vrijeme brže prošlo. Kao da ga njegovo dijete apsolutno ne zanima. Tako je i u školama,  a za sve se okrivljuju nastavnici, to je potpuno pogrešan stav", kazao je .

Ističe da današnji roditelji u većini slučajeva imaju prevelika očekivanja od svoje djece.

"Ne ide to tako. Roditelji koji gledaju da njihovo dijete preko noći uspije, prave grešku. Kako očekivati nešto od djeteta od 7 godina. Za sve postoji proces, ali prije svega roditelji treba da se posvete svojoj djeci u tim kategorijama kroz razgovor, pa i uzajamnu igru", tvrdi Holjan.

Pažnju javnosti privukao je jedan detalj sa sarajevskog derbija koji je odigran proteklog vikenda. Dječak koji je sakupljao lopte i koji je bio član akademije FK Sarajevo, dobio je ekpresno ispisnicu iz tog kluba, jer je proslavio gol Željezničara u 90-im minutama susreta. Jedna, priznajemo, nesvakidašnja situacija, ali da li su u FK Sarajevo razmišljali na drugačiji način, prije nego su donijeli konačnu odluku o njegovom izacivanju iz kluba? . Drugim riječima da li su u upravi kluba razmišljali o evenutalnim posljedicama koje bi mogla izazvati takva odluka? Ponavljamo i ovdje je riječ o maloljetnoj osobi.

"Dječak je prekršio kodeks ponašanja. Svi akademci su upoznati s tim pravilnikom, baš kao što imaju i beneficije što su članovi Akademije. Kodeks se primjenjuje na treninzima, utakmicama i svim drugim događajima u kojima predstavljaju klub. Prekršio je to i isključen je. Objašnjeno je njegovim roditeljima i njemu, a nismo izlazili u javnost s imenom jer je dječak maloljetnik pa smo ga željeli zaštiti", istakli su za medije iz FK Sarajevo.

"Potpuno pogrešna odluka. Ne treba djeci ubijati volju na takav način za sportom. Njemu je ta ljubav prema Želji vjerovatno prenijeta od strane roditelja. Neko mu je usadio tu ljubav i ne treba to osuđivati. Možda je bolja organicazija u akademiji Sarajeva odvela tog dječaka u taj klub. Možda je njegov roditelj pomislio kako je to bolja sredina za njegovo dijete. Znači odao je i na taj način poštovanje prema tom klubu. Znači, navijam za Želju, ali ipak sam dao vama dijete", govori naš sagovornik i podsjeća koliko je poznatih fudbalera u prošlosti doživjelo nešto slično.

"Pa pogledajte primjer Emira Obuće, prošao sve kategorije u Želji i na kraju završio u FK Sarajevo. Pa jesu li mu zbog toga trebali glavu skinuti, jer je dijete iz Želje", govori on. 

"Navest ću još jedan lični primjer. Svi znaju da je moj brat Alen Holjan jedan od članova generacije Željezničara koja je bila strah i trepet u Premijer ligi BiH prije nekoliko decenija. Svi se sjećaju te ekipe, ali i doprinosa koji je on kao golobradi mladić dao toj generaciji Želje. Ali malo ko zna da samo mu ja prije nego je došao u Želju, "usadio" ljubav prema Sarajevu. I šta ćemo sad? Nama je otac rano preselio i ja sam mu bio kao roditelj, uzor, ma sve u životu. Vodio sam ga na sve utakmice Sarajeva.

Opis fotografije nije dostupan.
Alen Holjan u dresu Željezničara

Bio je "bolesnik" za Sarajevom, a stasavao je u generaciji sa Škorom, Pelakom i ostalim igračima te generacije. Kasnije kad je prošao  u Želju, najbolje partije je pružao protiv Sarajeva, i svaki put je mene u oči gledao nakon tih utakmica, jer se plašio da je mene razočarao. Naravno, ja mu to nikad nisam zamjerao, jer mi je najbitnije bilo da je on sretan i zadovoljan. S druge strane nikada mu niko nije prigovorio zbog ljubavi koju je neosporno imao u mlađim danima prema bordo klubu"
, zaključio je Holjan.


(Admir Oručević)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.