22.6.2023. 14:11
4
Poznati o paradi ponosa u Sarajevu: "Zaustavit će saobraćaj kao ovi malinari, ma je*o to." "To što jesu, neka zatvore u svoja četiri zida, nemoj da nam nameću"...
Bosanskohercegovačka povorka ponosa je nastala kao potreba LGBTIQ+ zajednice da bude vidljivija u našem društvu, te da se kroz ovaj aktivistički čin više skrene pažnja na probleme i potrebe sa kojima se mi kao LGBTIQ+ osobe suočavamo, saopćeno je iz BH parade ponosa.

Prvu i važnu promjenu koju je povorka donijela jeste da danas niko u ovoj državi ne može reći da LGBTIQ+ osobe ne postoje. Naša vidljivost kroz povorku je pokazala da su LGBTIQ+ osobe sastavni dio ovog društva i da su to uvijek i bile. 

Smanjenje predrasuda, netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja je nešto što je najvažniji cilj organizovanja povorki. Njihovim smanjenjem, mi – lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe bismo živjele slobodnije, sigurnije i autentičnije. I to je korak koji, nažalost, još uvijek nismo postigli_e.

Neke sredine su u zadnjih pet godina postale otvorenije, te se podrška sigurno povećala. Neki_e od naših komšija_nica, poslovnih kolega_ica, profesora_ica, roditelja i prijatelja_ica su sve više otvoreniji_e da javno pruže podršku i da zaštite svoje LGBTIQ+ sugrađane_ke, braću, sestre, prijatelje_ice.

Međutim, mi još uvijek živimo u izrazito neprijateljskom okruženju gdje se svakodnevno suočavamo sa strahom od nasilja i odbacivanja, a ovogodišnji zločin iz mržnje koji je učinjen nad članovima i članicama Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa u Banjaluci je još jednom naglasio koliko su fašističke, konzervativne i desničarske struje prisutne u našem društvu, te da se ne libe koristiti nasilje protiv LGBTIQ+ osoba. Da bismo im se usprotivili moramo biti glasni, vidljivi i prisutni na ulici. Mi vjerujemo da je više onih koji su dobri, empatični i otvoreni za različitost. Zato vjerujemo u naš otpor! 

Sve članove_ice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa je nasilnički napad šokirao, nanio ogromne traume, prouzrokovao niz psihičkih i fizičkih problema, ali nas nikako nije pokolebao niti odvratio od naše borbe. Zato ćemo ove godine na četvrtoj Bh. povorci ponosa ujedinjeno, ponosno zajedno, biti još više glasniji_e. 

U tome nam treba vaša pomoć. 

Ako ste mislili da ne izađete jer ovo je samo još jedna povorka u nizu, mi vam poručujemo da nije. Svaka, a naročito ova, itekako je važna kako bismo zajedno poslali poruku da ne pristajemo na društvo u kom će se tolerisati nasilje, izolacija, marginalizacija i diskriminacija LGBTIQ+ osoba, ali i svih drugih koji_e se ne uklapaju u one zamišljene politike i društvene norme vladajućih nacionalističkih struktura,
poručeno je iz BH parade ponosa.

Poznati o paradi 

U proteklih nekoliko godina svjedočili smo velikim tenzijama nekoliko mjeseci prije održavanja same parade. Na svu sreću do sada nije zabilježen nijedan incident, pa da se nadamo da će tako biti i ovaj put.

O ovoj temi u prošlosti govorili smo sa poznatim ličnostima iz naše zemlje. Dok je neki podržavaju i gledaju kao borbu za ljudska prava, drugima smeta zato što se na taj dan saobraćaj u gradu u potpunosti obustavi, što opet na neki način predstavlja kršenje ljudskih prava. U ovom videu pogledajte kako su poznati govorili o Paradi ponosa u Sarajevu.


(Admir O.)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.