24.7.2023. 12:21
0
Na Bosanku Indiru u Baškoj Vodi palo stablo, hrvatski doktori odbili očistiti ranu bez plaćanja: Ako je u pitanju hitna medicinska pomoć, onda su hrvatski ljekari morali detaljnije i adekvatnije pregledati našu državljanku
Bugojanka Indira Miljak u Baškoj Vodi ljetuje već 15 godina, ali nikada nije doživjela ovakvu neugodnost i nepravdu i to od strane Hitne pomoći iz Baške Vode čiji joj je tim, kako tvrdi, kazao da joj mogu očistiti rane i odvesti je na snimanje samo ako uslugu plati jer nije hrvatska državljanka.

Indira je, inače, za vrijeme pada stabla, ležala na ležaljci i čim je čula "krckanje" brzim refleksom je rukom uspjela zadržati granu stabla da joj ne padne na glavu.

Ne znam što bi bilo od moje glave da nisam uhvatila granu. I suprug je imao sreću pa je od pada stabla pao na pijesak pored ležaljke, a turist iz Češke je bio u moru dok mu je stablo palo po ležaljci i prepolovilo je, prenosi Slobodna Dalmacija

Moj suprug je odmah otrčao do apoteke i kupio sredstvo za dezinfekciju rana jer Hitna nije imala ni to

Vatrogasci su stigli u rekordnom roku, a onda i Hitna iz Baške Vode. Kada su nas pregledali, kazali su da ćemo za odlazak na snimanje ili čišćenje rana, morati platiti ako nemamo bolesnički list jer nismo hrvatski državljani ili da odemo u bolnicu u Mostar
- kazala n je Indira dodavši da je grana stabla pala i na bedro kupača iz Zrenjanina koji ima umjetni kuk, a kojem je također rečeno da svaku liječničku uslugu mora platiti jer nije iz Hrvatske i nema bolesnički list.

Šta kaže naš zakon, kakva su prava stranih državljana u BiH kada je riječ o ljekarskim uslugama, koliko se ona podudaraju sa zakonskim pravima iz susjedstva, upitali smo poznatog sarajevsokg advokata Ifeta Ferageta.

"Nema nikakve razlike. Bez obzira da li su u pitanju državljani Hrvatske, BiH ili bilo koje druge zemlje, pa čak i osobe bez državljanstva, lica bez dokumentacije, u pogledu pružanja hitne medicinske pomoći, ne postoji nikakva razlika. Svi uživaju prava koja priapadaju i domaćim građanima, tako to propisuje evropska konvencija, govori Feraget i dodaje: 

"Ako je u pitanju hitna medicinska pomoć, onda su hrvatski ljekari morali detaljnije i adekvatnije pregledati našu državljanku na koju je palo stablo u Baškoj Vodi, jer ponavljam u tim situacijama ona ima jednaka prava kao i ostali hrvatski državljani", kazao je Feraget.

Ostaje upitno da li hrvatski zakon zaista "čišćenje rane i previjanje" ne ubraja u hitnu medicisku pomoć, ali je kristalno jasno da svaka rana zahtjeva sljedeći tretman:

• pregled
• čišćenje
• zatvaranje.
• Ako se radi o nedavno nastaloj rani, ona se mora što prije obraditi kako ne bi došlo do
sekundarne infekcije.


(Admir O.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.