30.3.2021. 12:20
1
Da li koronavirus u Kantonu Sarajevo polako posustaje?
Sedmični broj novozaraženih u Kantonu Sarajevo protekle sedmice je bio u padu u odnosu na sedmicu ranije, ali i sedmicu prije te. Dakle, broj novozaraženih u KS protekle sedmice je bio 4019, dok su u sedmicama ranije brojke bile 4893 i 4268.

Danas smo razgovarali sa članicom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aidom Pilavom o padu brojki na sedmičnoj bazi, odnosno da li virus polako posustaje sudeći po brojkama, barem u KS, te da li su ovo rezultati uvođenja strožijih mjera.

"Na temelju redovnog praćenja brojeva novozaraženih u KS u posljednjih tri, četiri dana se bilježi pad broja novozaraženih, ali to kad stavimo u taj ukupan broj praćenja sedmičnih vidimo kontinuirani pad sedmodnevne incidence na 100.000 stanovnika i prosječnog broja novozaraženih po sedmicama gdje možemo vidjeti pad između 15 i 18 posto u ovisnosti od indikatora", kazala je Pilav.

Što se tiče sedmice koja je iza nas kazala je da je evidentan pad za 15 posto u odnosu na sedmicu prije.

"Sigurno je da su vidljivi rezultati tih mjera, u to nema sumnje. Generalno virus ima neki ciklus, u jednom momentu ako vi prekinete virusu lanac zaraze da prelazi sa jedne osobe na drugu ili eksponencijalno na više osoba, onda nastupi zamor virusa odnosno kada on praktično nema više domaćina. Za očekivati je bilo zaustavljanje ili manji broj zaraženih, ali sa virusom ovog tipa koji je nama nepoznat u smislu da mi nemamo imuni odgovor na taj virus, onda uvijek postoji nažalost mogućnost mutiranja, te se negdje u neko vrijeme pojavi novi soj", izjavila je danas u razgovoru za Source.ba portal prof. dr. Aida Pilav.

Novinar: Ajdin Balićevac

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.