5.5.2021. 12:40
0
Bill i Melinda Gates: Otkriveno ko je podnio zahtjev za razvod, najskupljeg i najsloženijeg u historiji
Bill i Melinda Gates objavili su da se razvode prije dva dana. Oboje su saopćili to putem Twittera u kojemu su potvrdili da je braku došao kraj. "Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo svoj brak", napisali su.

Koliko će razvod koštati i ko je podnio zahtjev?

"The Sun" tvrdi da posjeduju zahtjev za razvod koji je podnijela Melinda (56), u kojima između ostalog Melinda navodi da ona i Bil (65) već žive odvojeno. Po svemu sudeći, Melinda i Bil nisu imali nikakav predbračni ugovor. Po papirima koje "The Sun" posjeduje, Melinda od Bila ne traži nikakvu nadoknadu. Bogatstvo Billa Gatesa, podsjetimo, po posljednjim procjenama iznosi 124 milijarde dolara.

I dalje ih veže neprofitna organizacija

Ono što i dalje veže jedan od najbogatijih parova na svijetu je fondacija koju su zajednički pokrenuli i koja djeluje u cijelom svijetu, a u vijesti o razvodu su poručili da će i dalje zajednički raditi na njoj. Upravo su kroz tu organizaciju kroz godine donirali oko 50 milijardi dolara.

"Nije pošteno da smo tako bogati a da drugi nemaju ništa"

Je li pošteno da smo tako utjecajni - pitanje je na koje su se tokom intervjua s Christiane Amanpour za CNN 2018. osvrnuli Bill i Melinda Gates razgovarajući o svojem filantropskom radu i fondaciji koju zajednički vode, te pismu kroz kojeg se na godišnjoj bazi obraćaju javnosti.

"Mnogo su nas puta pitali je li pošteno da smo tako utjecajni, i naš odgovor je - ne, nije. Nije pošteno da mi imamo milijarde dok neki drugi nemaju gotovo ništa. I nije pošteno da naše bogatstvo otvara vrata koja su drugima zatvorena. Međutim, mi se bavimo ovime i koristimo svoj utjecaj kako bi pomogli ljudima širom svijeta i postigli jednakost. Predani smo ideji otvorenosti o tome što financiramo te koji su bili rezultati. Iako nije uvijek jasno što je bio uspjeh, a što nije volimo razgovarati s našim članovima ekipe i savjetnicima. Iako smo napravili dobar posao u tome da skrenemo pažnju na zdravlje i siromaštvo, naš rad nije niti blizu gotov", naveli su u pismu supružnici.

"U stanju smo iznijeti projekte koje vlade ne mogu, a biznisi ne žele"

"Iako je naša fondacija najveća na svijetu, biznisi i vlade i dalje troše više nego mi. Kalifornija, recimo, troši više nego što mi dajemo samo kako bi održala sistem javnih škola. A mi svoje resurse koristimo na vrlo specifičan način - testiramo potencijalne inovacije, sakupljamo i analiziramo podatke i tome prilagođavamo naš rad. Želimo biti inkubator za različite ideje, te onda pomoći da najbolje od najboljeg naraste što je brže moguće - kazala Melinda Gates i osvrće se na pitanje zašto naprosto ne daju svoje bogatstvo nekoj vladi ili političarima.

Bill Gates je kazao da vjeruju da organizacije poput njihove imaju jedinstvenu i nezamjenjivu ulogu u društvu. 

"U stanju su detektirati gdje je pomoć najpotrebnija i onda na svojim leđima iznijeti projekte koji su visokorizični, te koje vlade ne mogu odraditi a biznisi ne žele. Ako odgovorni političari nešto krivo naprave trebali bi, u teoriji, izgubiti posao, a da ne kažem da se vlast vrlo brzo i mijenja, dok mi svoje greške i krive korake pokrivamo sami", kazao je Bill Gates kojeg najčešće pitaju 'što on dobiva time da daje okolo svoj novac'.

Srbijanska pjevačica Neda Ukraden ostavila šaljiv komentar: "Bille, dođi da ostarimo zajedno"

Pjevačica Neda Ukraden je čitajući vijesti o razvodu poznatog milijardera, ostavila komentar na Instagramu, u šali govoreći da želi da ostari sa Gejstom.

"Bile, dođi da ostarimo zajedno", napisala je Ukraden uz emotikone smijeha.

Njen komentar je mnoge nasmijao i izazvao lavinu reakcija.

Novinar: Ajdin Balićevac

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.