11.5.2021. 18:10
2
"Studenti su zahvalni Zahiragiću na podršci, on nas razumije. Premijer Forto se nije oglasio čak ni preko Facebooka kako smo navikli i to će rezultirati masovnim protestima"
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu – SPUS nakon što je više puta u proteklih 12 mjeseci bezuspješo upućivao inicijative Vladi Kantona Sarajevo kojim se nalaže donošenje akta o umanjenju visine školarine za 2020./2021. akademsku godinu u iznosi 30 posto za sve studente, najavio je da će organizirati masovne proteste.

Predsjednik SPUS-a Faruk Dević na press-konferenciji kazao je da Studentski parlament od maja 2020. godine zahtijeva umanjenje školarina, s obzirom da su studenti i njihove porodice zahvaćeni negativnim ekonomskim posljedicama pandemije, te da je postojala i još uvijek postoji mogućnost da studenti uprkos nemogućnosti plaćanja školarina budu dovedeni u situaciju da moraju pauzirati ili prekinuti svoje školovanje.

"Pozivamo Vladu KS na odgovornost prema kategoriji društva vitalnoj za opstanak i razvoj Bosne i Hercegovine. Najveći poraz društva bi bio dovođenje studenata u nemogućnost nastavka školovanja zbog finansijskih problema koji su ozbiljan impakt imali na studente i njihove porodice ", kazao je Dević.

Navodi da se radi o socijalnom problemu, kojem je vrijeme za rješavanje, te da je za zahjeve za smanjenje školarine za 30 posto za sve studente UNSA potrebno oko pet miliona KM.

Danas smo kontaktirali predsjednika SPUS-a Faruka Devića s pitanjem da li ga je iko kontaktirao iz Vlade KS nakon najave masovnih protesta studenata. 

"To je upravo ono zbog čega ćemo mi i izaći najvjerovatnije na proteste iako to ne urodi plodom bojkotovat ćemo plaćanje školarina, zato što ni poslije svih ti najava niko nas nije ni pozvao ni pitao šta su naši stvarni zahtjevi, šta su naši tačni problemi i kažem Vam to je jedan od razloga što ćemo vrlo vjerovatno izaći na te proteste. Ni na jedan način nam se nisu obratili. Niti javno, niti privatno nekim pozivima, niti se premijer oglasio ni na Facebooku kao što smo navikli, međutim to će rezultirati protestima i vjerovatno bojkotovanjem školarine ukoliko ne shvate da je konačno došlo vrijeme da se pozabave studentskim problemima", kazao je Dević na početku razgovora.

Na pitanje kako gleda na podršku studentima zastupnika u Skupštini KS Harisa Zahiragića kazao je da su studenti podršku prije svega tražili od svih onih koji žele da pomognu studentima, prvenstveno do Vlade, dopisima su tražili i predsjedavajućeg SKS Okerića, međutim, kako kaže, njihova podrška je izostala. 

"Zastupnik Zahiragić kao bivši predsjednik SPUS-a, vjerovatno dobro razumije, sve te probleme te je odlučio da podrži studente i mi smo zahvalni. Nadam se da će svi zastupnici koji zdravorazumski i slobodno demokratski smiju odlučivati da će podržati ove studentske zahtjeve jer je ovo stvarno nužnost u ovakvom periodu", zaključio je Dević u današnjem razgovoru za Source.ba portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.