9.6.2021. 17:50
1
Šta je sa legalizacijom kanabisa u BiH: "Naše ljude liječe dileri i prodaju im Boga pitaj šta"
Priča o procesu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH traje već šest godina, kada je i Komora magistara farmacije Federacije BiH pokrenula tu inicijativu i uputila prema Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Vijeće ministara BiH je 2016. formiralo Ekspertnu radnu grupu. Čekalo se na Ministarstvo sigurnosti BiH koje mora uskladiti zakonsku regulativu.

U dokumentu pod nazivom "Dekriminalizacija kanabisa u medicinske svrhe u odabranim evropskim državama" Istraživačkog sektora Parlamentarne skupštine BiH, koji je 2018. godine objavljen na zvaničnoj web stranici, piše kako su 'mnoge naučne studije i klinička ispitivanja dokazala da ova biljka može pomoći u tretmanu širokog spektra medicinskih stanja'. 

Navodi se da je najčešća primjena medicinskog kanabisa kod pacijenata a artritisom, hroničnim bolom, epilepsijom, glaukomom, multipla sklerozom, kancerom itd.

U Evropi je sada legalizovalo ili omogućilo korištenje kanabisa u medicinske svrhe, više od 15 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović i osnivač udruženja "KANABIH" Irfan Ribić održali su nedavno sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom o  legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

Tada je Magazinović rekao da je zadovoljan sastankom, te je dodao da na ovoj temi trebaju zajedno raditi i vlast i opozicija.

Za Source.ba portal govorio je Saša Magazinović o tome da li smo baš na korak od legalizacije kanabisa u medicinske svrhe kako je poslije pomenutog sastanka rečeno, te zašto se nije prije pristupilo rješavanju ovog pitanja koje je u interesu zdravlja građana.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.