18.6.2021. 15:30
3
"Profesorice nisu švercerke. Njima ne upravlja niko pa ni dekan" - Dekan Ajanović: Iza svega stoji OSA
Carinski službenici na Aerodromu Sarajevo spriječili su u srijedu ujutro dvije profesorice Stomatološkog fakulteta u Sarajevu da u Bosnu i Hercegovinu prokrijumčare 40 zubnih implantata. Profesorice Lejla Kazazić i Selma Tosum Pošković vraćale su se sa službenog puta iz SAD-a gdje su putovale zajedno sa dekanom tog fakulteta Muhamedom Ajanovićem.

Kada su carinici upitali profesore da li imaju šta da prijave, odgovorili su da nemaju. Međutim, prilikom provjere u torbama dekana Muhameda Ajanovića nije pronađeno ništa sumnjivo, dok je u torbama njegovih saradnica pronađeno po 20 zubnih implantata.

Anonimna prijava

"Na osnovu anonimne prijave na otvorenu liniju UIO “Stop švercu” da će na letu iz Istanbula u Sarajevo pokušati da se prokrijumčare zubni implantati, ovlašteni službenici UIO izvršili su detaljni pregled svih putnika i njihove prtljage. Tom prilikom je kod četiri lica pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad-u, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima. Predmetna roba privremeno je oduzeta od lica sa inicijalima T.P.S, K.L, Č.B i T.Č.A", saopćili su iz UIO.

Donacije namijenjene edukaciji

Ajanović, Tosum Pošković i Kazazić su u izjavama za Oslobođenje tvrdili da se radi o donaciji, koja je namijenjena za edukaciju, koja će biti organizovana u julu ove godine u Sarajevu, te da su donaciju dobili u toku službenog puta u Washingtonu od predstavnika komapnije Ritter.
"One nisu krijumčarile ništa. Nisam bio tu dok su one pretresane. Prvo su pretresli mene i onda su me udaljili. Nakon toga ja sam sačekao njih. Kada nisu izašle, nazvao sam jednu od njih, javila mi se i rekla da ima problem. Priča je sljedeća. U Sarajevu se od 11. do 14. jula se održava edukacija "Live Surgery Week", gdje dolaze stručnjaci iz SAD-a, a donator za tu manifestaciju je komapnija Ritter. Nama su, za vrijeme trajanja večere, donijeli jedan paket i zamolili nas da ponesemo u Sarajevo, kako bi se ljudi upoznali sa sistemom prije edukacije i kako ne bismo problem za vrijeme trajanja edukacije. To nije bilo za kliničku upotrebu. Selma i Lejla su uzele taj paket i tako je on došao u Sarajevo. Nije se radilo ni o kakvom švercu, jer je krajnja destinacija bio Stomatološki fakultet. Donator je ozbiljna američka kompanija, čiji je vlasnik Basil Elias Battah", kazao je Ajanović.

Dekan tvrdi da iza svega stoji OSA

"Imao sam informaciju da je OSA uputila dopis kojim je naredila da se ja pretresem prilikom ulaska u BiH. Nedopustivo je da sam predmet rada OSA-e samo zato što sam se u određenom trenutku odvažio svjedočiti pred državnim Tužilaštvom o stvarima koje sam poznavao. Cijela priča o imaplatantima je vrlo provjerljiva", kazao je Ajanović.

Profesorice potvrdile priču dekana

"Bože sačuvaj da sam krijumčarila bilo šta. Bila sam na edukaciji u SAD-u, u Washingtonu. Dobili smo materijal kojim treba da mi sada educiramo naš kadar. To će se raditi uskoro, kada dođu američki predavači. Ovo što sam donijela neće se ugrađivati ljudima, nego na vještačkim kostima, na našim modelima na Fakultetu. To je donacija i mi ćemo nadležnima putem meila dostaviti dokumentaciju. Ja sam profesorica na fakultetu, a dočekana sam kao najveća švercerka, jer su, izgleda, dočekivali neke švercere iz Istanbula", izjavila je Lejla Kazazić.

"U tekstu je iznesena neistina, što me je iznenadilo. Otišla sam na edukaciju, kako bih sve to podijelila sa uposlenicima i studentima. U vezi sa tim implatantima, to smo dobili od edukatora, koji ih je donirao za naš fakultet. Voljela bih da me onaj ko je pisao tekst kontaktirao prije objavljivanja, kako bih uz odobrenje Fakulteta proslijedila dokumentaciju. Kada nekog optužujete, onda bi trebali imati dobre argumente. U suprotnom, onaj koga ste optužili mogao bi početi optuživati vas. Osoba koja je donirala implatante će rado biti svjedok u postupku, ako bih se ja odlučila da tužim onoga ko je meni nanio moralnu štetu", istakla je Selma Tosum Posković.

Stomatološki fakultet: Profesorice nisu švercerke

Naučno-nastavno vijeće Stomatološkog fakulteta u Sarajevu oglasilo se jučer saopćenjem povodom slučaja kada su kod profesorica Selme Tosum Pošković i Lejle Kazazić, prilikom kontrole na Sarajevskom aerodromu pronađeni zubni implantati za koje nisu imale urednu dokumentaciju. S njima u pratnji je bio i dekan ovog fakulteta Muhamed Ajanović.

Ovi predmeti su im prilikom carinske kontrole oduzeti, a, kako je saopćeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, protiv profesorica biće pokrenute zakonom predviđene mjere.
U saopćenju Stomatološkog fakulteta iznesene su uglavnom iste tvrdnje koje su navedeni profesori kazali.

"Ističemo da tvrdnja o tome da grupa profesora sa Stomatološkog fakulteta sa klinikama u Sarajevu često krijumčari zubne implantate predstavlja tešku optužbu koja nema nikakvo utemeljenje u činjenicama. Profesori Stomatološkog fakulteta sa klinikama su osobe koje su se u svom životu borile za znanje, stekle sve akademske stupnjeve obrazovanja i dobili najviša nastavnička zvanja, a nisu nikakvi krijumčari i „šverceri" kako se to netačno navodi u tekstu. Ističemo da je članak bio objavljen prije nego što su ugledne profesorice ovog fakulteta napustile zgradu Aerodroma, što jasno govori koliko i kako je ova afera bila unaprijed pripremljena i osmišljena", navodi se u saopćenju. 

Što se tiče putovanja u Washington, profesori su, kako se dodaje, išli na pripreme za predstojeću edukaciju, koja će sredinom jula biti održana u Sarajevu.

"Najveći donator za ovu naučnu manifestaciju je kompanija Ritter Implants GmbH&Co. KG,  koja je i ranije Stomatološkom fakultetu donirala dentalne implantate i prateću opremu.  Predstavnici Ritter-a su također bili na edukaciji u Washingotnu i tom prilikom su nam uručili  30 implantata, koji treba da budu korišteni prilikom realizacije treninga osoblja za neciklične studije, koja će, kako je već naznačeno, biti održana u Sarajevu u razdoblju od 10. do 13. jula 2021. godine. Predmetni stomatološki materijal nam je uručen zbog toga što je potrebno da se sudionici  stručnog usavršavanja u organizaciji Stomatološkog fakulteta, prije otpočinjanja same edukacije, upoznaju sa tehnologijom i sistemom materijala koje proizvodi kompanija Ritter,  kako bi se izbjegli eventualni problemi za vrijeme trajanja neciklične studije Dental implants  from basic to advanced", stoji u saopćenju.

Ističe se kako su implantati namijenjeni za edukaciju, a ne za kliničke svrhe.

"S tim u vezi, ističemo da je odredbom člana 24. stav 1.  tačka 4. Zakona o porezu na dodatnu vrijednost predviđeno oslobađanje od plaćanja PDV-a  za usluge obrazovanja i s njima povezani promet dobara i usluga. Smatramo važnim istaći i činjenicu da cijena doniranih implantata na području SAD-a po  komadu iznosi 149 USD, dok cijena po komadu implantata koji se koristi u edukativne svrhe  iznosi 79 USD", napominje se u saopćenju. 

"Profesorima niko ne može upravljati, pa ni dekan"

Sa Stomatološkog fakulteta poručuju kako su i netačne tvrdnje kako dekan Muhamed Ajanović upravlja profesrima, uz napomenu kako su svi profesori ovog fakulteta osobe sa vlastitim integritetom, te da njima niko ne može upravljati, pa ni dekan.

Kakva je daljnja procedura kada je šverc u pitanju?

Pitali smo Upravu za indirektno oporezivanje BiH kakva su kazne predviđene za pokušaj švercovanje generalno, ali i za švercovanje robe koja vrijednošću prelazi 10.000 KM.

"Procedura je ovakva: roba je privremeno oduzete, čeka se Zapisnik o procjeni vrijednosti Komisije za procjenu privremeno oduzete robe. Ako vrijednost  oduzete robe od jedne osobe bude iznad 10.000 KM tada Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja predmet proslijeđuje Grupi za Istrage, koja obavjestava Tužilaštvo BiH i rade po uputama postupajućeg tužioca", navode u odgovoru iz UIO.

Ističu da ako ipak nema krivičnog djela, onda se pokreće prekršajni potupak pred mjesno nadležnim sudom - u ovom slučaju to je Općinski sud za prekršaje Sarajevo.

"U svakom slučaju konačnu odluku o sudbini privremeno oduzete robe i odgovornosti počinioca nezakonitih radnji donosi sud i roba ima status privremeno oduzete robe do okončanja postupka", naglašavaju iz UIO.

Novinar: Ajdin Balićevac

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.