28.6.2021. 14:00
3
Da li je koronavirus u Kantonu Sarajevo "poražen"?
U Kantonu Sarajevo od danas, 28. juna 2021. godine, u primjeni će biti samo higijensko-epidemiološke mjere iz važećih naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su usvojene na sjednici Vlade FBiH 16. juna ove godine.

Ovaj zaključak je donijela Vlada KS, a s obzirom na to da rok važenja kantonalnih mjera ističe danas. Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je da je trenutna epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća i ne zahtijeva primjenu oštrijih mjera od onih koje je donijela Vlada FBiH, te će se one primjenjivati u narednom periodu.

Neke od važećih naredba i preporuka između ostalih su da je dozvoljeno okupljanje osoba na određenom prostoru, ne više od 50 u zatvorenom prostoru i ne više od 100 na otvorenom prostoru.

Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, prenosi novinska agencija Patria.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su:  djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme s disanjem zbog  hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe s intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha; učenici osnovnih škola od 1. do 5. razreda tijekom obavljanja nastave u učionicama; sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu;  članovi iste porodice koji na otvorenom prostoru ne ostvaruju distancu od 2 metra.

O dodatnom popuštanju i ublažavanju epidemioloških mjera u KS za Source.ba portal danas je govorila članica Kriznog štaba KS prof. dr. Aida Pilav. 

"Ja bih krenula sa današnjim epidemiološkim biltenom po pitanju KS. Imamo incidencu u prethodnih sedam dana 7 na 100.000 stanovnika a ja ću uporedbe radi pomenuti kada je u najgorem periodu u martu mjesecu to bilo preko hiljadu na 100.000 stanovnika. Dakle, to vam dajem kao ilustraciju da je jako povoljna epidemiološka situacija u KS. Slični trendovi se bilježe i u drugim dijelovima FBiH, međutim, mi ne smijemo da zaboravimo da je prošle godine u FBiH 17. jula prošle godine proglašena epidemija, dakle administrativno se proglašava epidemija kada imate povećan broj zaraznih oboljenja. Kada imate proglašenu epidemiju prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti to znači da se provode opće i specifične zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i u ovom slučaju , dakle kada je koronavirus u pitanju, to su ove naredbe, dakle koje se propisuju, te se svakih 14 dana produžavaju mjere", kazala je prof. dr. Pilav u uvodu.

Ističe da je to administrativni dio epidemije što znači da je epidemija još uvijek na snazi i što znači da su te mjere opće i specifične mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti još uvijek na snazi. 

"Obzirom da se radi o federalnom zakonu, onda su na snazi uvijek federalne mjere. Za cijelo ovo vrijeme, Federacija je davala mogućnost kantonima da ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacija unutar kantona oni imaju mogućnost da pooštravaju epidemiološke mjere kao što je to bio slučaj u KS u jednom periodu, a bio je slučaj i u nekoliko drugih kantona. Vlada KS je prije nekoliko dana zbog iznimno dobre epidemiološke situacije ukinula te pooštrene mjere i pozvala se na federalne epidemiološke mjere", rekla je ona. 

Koronavirus u KS pobijeđen?

"Ja sam bila malo duža u ovoj elaboraciji ali čisto da kažem da smo mi daleko od toga da smo mi pobijedili koronavirus. Dakle, ovo je bilo reagovanje kantonalno zbog povoljne epidemiološke situacije, ali ponavljam još jednom, mi smo u stanju proglašene epidemije u cijeloj Federaciji BiH što podrazumijeva provođenje mjera, a to su u ovom slučaju federalne mjere, prevashodno se to odnosi na broj ljudi na otvorenim i zatvorenim prostorima, još uvijek je na snazi nošenje maske ako se radi o bliskom kontaktu u zatvorenom prostoru ili u prostoru gdje je gužva", zaključila je prof. dr. Aida Pilav.

Novinar: Ajdin Balićevac

 
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.