26.7.2021. 19:08
1
"Ovo je samo pritisak na Gordanu Tadić zbog rada na predmetima 'Memić' i 'Dragičević', kako bi se ona sklonila"
Gordana Tadić je razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i ostat će samo državna tužiteljica. Kako se navodi u saopćenju iz VSTV-a, radi se o disciplinskoj mjeri "Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine".

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a, utvrdila je da je Gordana Tadić, postupajući kao glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere.

Odluka Disciplinske komisije dostavljena je u ponedjeljak čelnicima VSTV-a i Uredu disciplinske tužiteljice. Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice.

Na ovu odluku ona ima pravo žalbe.

Ovu odluku VSTV-a za Source.ba portal komentarisao je advokat Ifet Feraget. 

"Riječ je o pritisku da se ona ukloni iz Tužilaštva BiH jer nekome očigledno smeta njen rad na započetim predmetima u ovoj pravosudnoj instituciji. Ona je svoj posao radila vrlo korektno i mi smo bili itekako zadovoljni njenim radom. Sve ono što je ona rekla, ispoštovala je. Aktivno je najavila istragu u oba predmeta (op.a. Dženan Memić i David Dragičević) i vidimo da već imamo itekako značajne rezultate. Očigledno je da to nekome ne odgovara i da se od tada na nju vrši veliki pritisak", kazao je Feraget na početku razgovora.

O optužbama koje joj se stavljaju na teret ističe da je radila sve po principu kao što rade i druga tužilaštva. 

"U situacijama gdje su kompleksni predmeti formirala je tužilačke timove, a to se desilo i u predmetu 'Dženan Memić'", rekao ja Feraget.

Na optužbe u vezi sigurnosnih provjera, on kaže da te procedure nisu okončane ni u jednom tužilaštvu, te da tu nema njene odgovornosti. 

"Ponovit ću, ovo je samo pritisak na Gordanu Tadić zbog rada na predmetima 'Memić' i 'Dragičević', kako bi se ona sklonila", naglasio je advokat Ifet Feraget, zaključivši da ovo nije konačna odluka, jer ona ima pravo na žalbu.

Novinar: Ajdin Balićevac

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.