23.8.2021. 14:20
1
"Gospoda se u kabinetima vakcinisala probranom vakcinom, a sirotinju tjera da primi ono što niko neće; To mi je van svake pameti što će uraditi"
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je prošle sedmice na konferenciji za novinare da Krizni štab Kantona Sarajevo zahtijeva uvođenje restriktivnih mjera za nevakcinisane u ovom kantonu.

Kako je rekao premijer Forto, Krizni štab im je preporučio da niko u KS u ustanove čiji je vlasnik kanton ne može ući bez dokaza o primitku bar jedne doze vakcine, dokaza o preležanoj infekciji koronavirusom ili negativnog PCR testa.

"Krizni štab zahtijeva restriktivne mjere, a vlada će na sljedećem sastanku, koji će se održati možda već u ponedjeljak, raspravljati o njihovom usvajanju. Moje lično mišljenje ja da su restriktivne mjere neophodne za one ljude koji misle da je u redu da dolaze u radno okruženje nevakcinisani i netestirani", kazao je Forto.

Nakon toga, tu je mjeru podržao i ministar zdravstva KS Haris Vranić koji je kazao da je pobornik iste. 

“Vlada Kantona Sarajevo sastat će se u utorak sa kriznim štabom KS da razmotrimo sve te mjere koje je Krizni štab predložio zbog toga što epidemiološka situacija je za sada stabilna, međutim, svaki dan variraju brojevi novozaraženih. Sreća što nemamo toliko punjenje bolnica”, kazao je Vranić, te dodao:

“Da li ćemo uvesti te mjere, pogotovo kada su u pitanju ulasci u zatvorene prostore, to ćemo razmotriti u utorak i definitvino će se znati u utorak”.

Kako kaže, on je pobornik mjere, ali ne mora značiti da će Vlada KS prihvatiti ono što Krizni štab KS predloži jer “epidemiološka situacija nije toliko kritična”.

“Nadam se da će građani Kantona Sarajevo napokon shvatiti ozbiljnost situacije, da je vrlo važno da se vakcinišu, da ne ugrožavaju, ne samo svoj život, već i drugih. Nemojte biti vi razlog da neko zbog vas oboli i na kraju završi sa smrtnim slučajem”, dodao je Vranić.

Ekipa Source.ba portala je danas pitala građane za mišljenje o ovoj ideji, te šta misle o uvođenju obavezne vakcinacije na nivou Bosne i Hercegovine.

Pogledajte/poslušajte kakve smo odgovore dobili.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.