14.10.2021. 18:45
6
Pitali smo Stevandića ko su "prijatelji" koje će Dodik pozvati ukoliko NATO interveniše: Republika Srpska ima pravo na odbranu i u pravu na odbranu ima pravo da pozove one koje smatra prijateljima
Politička situacija u Bosni i Hercegovini odavno nije bila "podgrijanija" i napetija nego što je ovih dana slučaj.

Situacija ionako uzavrelu dodatno "podgrijava" član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik svojim izjavama posljednjih dana. 

"Za njih (Bošnjake, op.a.) bi najbolje bilo da su oni posebna država, pa neka se zove i Bosna, a da mogu da je kontrolišu, pa čak i neka se uvežu konfederalno sa državama kojima žele, Turskom, ili već s kim im je stalo", kazao je sinoć Dodik gostujući na RTRS-u.

Zatim je naveo da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili "visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka".

"Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan", poručio je Dodik.

O aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini za Source.ba portal govorio je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. 

"Mislim da je potpuno bez razloga igrati se sa odlukama Ustavnog suda oko imovine Republike Srpske, bilo da je riječ o šumama, bilo da je riječ o poljoprivrednom zemljištu i to je da kažem bilo izazivanje sukoba i napetosti bez ikakvog razloga. Također, odluka visokog predstavnika koja je uvela verbalni delikt i koja je spriječila da budemo zemlja koja u parlamentu donosi zakone a ne da nam se nameće kao u srednjem vijeku je dodatno usložnjila kompletnu situaciju. Mi u RS-u nismo mogli prihvatiti takav način odlučivanja jer zakone donose nadležni izabrani organi a ne visoki predstavnici i toga nema u Dejtonskom sporazumu. Odluke koje bi mogle uslijediti vezane za povlačenje nadležnosti koje su ranije prenesene odlukama koje su iznuđene pod prijetnjama ili nekom vrstom pritiska OHR-a i međunarodnih faktora imaju svoje uporište u zakonu zato što u Dejtonskom sporazumu i Ustavu RS-a istovjetna je odredba da sve ono što nije Ustavom definisano kao nadležnost Bosne i Hercegovine pripada entitetima", kazao je Stevandić na početku razgovora. 

Ističe da se kriza mogla izbjeći boljim i korektnijim odnosom prema RS-u, te da je nepotrebnim provokacijama ona dovedena do usijanja. 

"RS ovo smatra kao svoje pravo na odbranu a ne kao negiranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Mi smo i danas zaključili pred 13 ambasadora Evropske unije da mi ne negiramo teritorijalni integritet BiH i da ćemo to poštovati, ali da ćemo tražiti svoja ustavna prava koja su u Dejtonskom sporazumu neosporna. Niko u RS-u nije raspoložen da napadne bilo koga u Federaciji BiH i učini zlo bilo kojem čovjeku iz FBiH, a isto tako mislim da niko u FBiH nije raspoložen da učini nešto nažao bilo kojem čovjeku u RS-u. Mi u RS-u sa gnušanjem odbijamo svaku pomisao na rat i mi je ne pominjemo i uglavnom odgovaramo da smo protiv rata. Rat su spominjali Bakir Izetbegović preko 30 puta, a preko 20 puta mislim da je bio u pitanju Šefik Džaferović u zadnjih sedam, osam dana. Prema tome, mi rat ne planiramo i ne želimo da plašimo narod sa takvim stvarima, ali imamo pravo na odbranu kao što svaki čovjek ima pravo da se brani", rekao je Stevandić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Milorada Dodik da "ukoliko dođe do reakcije NATO-a, da će on će pozvati prijatelje koji ih neće ostaviti na cjedilu", te koji su to prijatelji koji bi stali iza RS-a odgovara: "Ne mogu da komentarišem šta su drugi ljudi rekli, ali Republika Srpska ima pravo na odbranu i u pravu na odbranu ima pravo da pozove one koje smatra prijateljima"

Novinar: Ajdin Balićevac

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.