20.10.2021. 21:52
1
"Današnje odluke NSRS su pokušaj državnog udara. Ako Dodik opkoli kasarne Oružanih snaga u RS-u i postavi policiju na entitetsku granicu, to je krivično djelo"
Narodna skupština RS usvojila je sa 43 glasa "za" i dva "suzdržana" Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se planira osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS. Opozicija je bojkotvala glasanje. Glasanju je prisustvovalo svega 45 poslanika.

DNS je ranije odbio učestvovati u raspravi, dok su SDS i PDP kazali kako se neće izjasniti o predloženim zakonima.

NSRS je Zakon usvojila bez obzira na poruke visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je "pozvao da se ne rizikuju životi i dobrobit svih građana BiH".   

Ovim se krenulo u realizaciju najava Milorada Dodika koji planira osnovati entitetske paralelne institucije, a “protjerati” i proglasiti “nenadležnim” određene institucije Bosne i Hercegovine u entitetu RS.

Sjedište Agencije bit će u Banjoj Luci i u svom sastavu ima Kontrolnu laboratoriju kao i Glavnu kancelariju za farmakovigilansu. Na organizaciju i rad Agencije, navodi se u prijedlogu, primjenjuju se odredbe propisa kojim se uređuje oblast republičke uprave.

Današnju posebnu sjednicu NSRS pratile su burne rasprave, opomene i oduzimanje riječi opozicionim poslanicima.

Usvajanje ovog zakona znači da će svi farmaceuti dozvole za prometovanje na teritoriji RS morati tražiti od Agencije za lijekove RS.

Ovim zakonom, faktički, poništava se djelovanje Agencije za lijekove BiH koja je jedina bila nadležna za izdavanje dozvola potrebnih za promet lijekovima i medicinskom opremom.

Koliko će koštati građane agencija za lijekove i medicinska sredstva RS?

Agencija će se finansirati iz budžeta Republike Srpske, a agencija će godišnje koštati 2,3 miliona KM, saznaje BUKA.

“Što se tiče uticaja na javne budžete, Zakonom je propisano da će se agencija za lijekove finansirati iz budžete Republike Srpske, za što će biti potrebna sredstva u budžetu u iznosu od 2,315,000 KM godišnje”, stoji u procjeni uticaja Zakona. 

Istovremeno, agencija za lijekove RS će za usluge pružene u okviru svojih djelatnosti ostvarivati godišnje prihode u iznosu većem od iznosa procijenjenih troškova poslovanja. 

“Osim prihoda po osnovu naknada za pružene usluge, Agencija može ostvarivati i dodatne prihode iz drugih izvora u skladu sa zakonom. Procijenjeni ukupan iznos prihoda Agencije za lijekove Republike Srpske na godišnjem nivou je 3,5 mil. KM. Svi predviđeni troškovi se mogu finansirati iz prethodno navedenog iznosa potrebnih sredstava iz budžeta Republike Srpske” stoji u ovoj procjeni.

Zakonom se predviđa i osnivanje četiri stalne komisije (za lijekove, za medicinska sredstva, za klinička ispitivanja, za farmakopeju ) te po potrebi ostale komisije, i to za rješavanje posebnih pitanja u vezi sa lijekovima i medicinskim sredstvima.

Članovi komisija, stoji u Zakonu, će biti istaknuti stručnjaci iz oblasti zdravstva, odnosno prirodnih nauka (hemija, biologija, biohemija, fizika, elektrotehnika, tehnologija i slično, koji imaju odgovarajuće radno iskustvo na poslovima i zadacima koji su predmet razmatranja komisija.

Ambasada SAD-a u BiH spremna početi primjenjivati sankcije

Iz ambasade SAD-a su se povodom današnjih dešavanja u NSRS se oglasili, kazavši da je ova zemlja spremna koristiti sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

"Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti", rečeno je iz ambasade SAD-a u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Europa.

Dodali su kako ne postoji ustavni put prema kojem bi se jedan entitet mogao jednostrano povući iz državnih institucija.

"Takve radnje bile bi neustavne i antidejtonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu", kazali su.

Ističu kako ovakvi pokušaji pokazuju neodgovorno liderstvo političara prema građanima, jer ih se na taj način odvlači od stvarnih životnih problema.

Također, iz američke ambasade kažu kako prijedlozi koji unazađuju mir i napredak vode u ekonomsku propast i izolaciju.

"Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve", zaključeno je iz ambasade SAD-a.

Vukanović: Zataškavanje afere "Kiseonik"

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, komentarisao je usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, koji je danas usvojen na sjednici NSRS-a.

Kako kaže Vukanović, ako ovaj zakon ikada stupi na snagu, to može biti tek za šest mjeseci. Stvarni razlog za pokretanje ove priče je, prema njegovom mišljenju, zataškavanje afere Kisik koja je u proteklom periodu potresala manji bh. entitet.

"Činjenica da Vlada i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite predlažu Zakon o lijekovima Republike Srpske predlaže poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske po hitnom postupku, a da on stupa na snagu tek za 6 mjeseci, dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti i stvarnim namjerama. Jedini cilj je da se pokuša zataškati afera 'Kiseonik', brojne teške zloupotrebe, namještanja tendera i pogubne posljedice po zdravlje stanovništva, nevjerovatan zločin koji čine zbog novaca i profita", rekao je Vukanović.

Ministar zdravstva RS-a, Alen Šeranić, prema Vukanovićevim riječima, obmanjuje javnost umjesto što je trebao podnijeti ostavku na svoju poziciju. Vukanović mu je poručio da će on i svi ostali odgovorni za aferu Kisik biti izvedeni pred lice pravde.

Dalje, Vukanović ističe kako bi usvajanje ovog zakona u praksi moglo skupo koštati građane Republike Srpske, jer sporni zakon u sebi ne sadrži određene stavke prema kojima bi se mogli nabavljati pojedini lijekovi neophodni za zdravlje građana.

"Stručnjaci iz ove oblasti kažu da je Prijedlog Zakona o lijekovima Republike Srpske, u ključnim segmentima, gotovo u potpunosti prepisan iz postojećeg Zakona o lijekovima BiH, te su me upozorili da treba obratiti pažnju na dva člana Zakona. Njihovo mišljenje prenosim u cjelosti.

(1) Zdravstvena djelatnost je djelatnost od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

(2) Na pitanja koja nisu uređena ovim zakonom shodno se primjenjuju propisi kojim je uređena oblast opšteg upravnog postupka, republičke uprave i položaj državnih službenika.

(3) Ovaj zakon odnosi se i na lijekove koji sadrže opojne droge i psihotropne supstance, kao i na sirovine koje služe za njihovu proizvodnju, ako to nije uređeno posebnim zakonom u skladu sa međunarodnim konvencijama koje se odnose na ovu vrstu lijekova.

Logično pitanje za ministra Šeranića je kada će donijeti Zakon o opojnim drogama i psihotropnim supstancama Srpske, jer ako ikada stupi na snagu ovaj Prijedlog Zakona o lijekovima Republike Srpske to bi značilo da nijedna bolnica ne bi mogla da vrši operativne zahvate jer neće biti lijeka 'Fentamila', koji se trenutno uvozi u skladu sa Zakonom o opojnim drogama BiH u kojem stoji da dozvolu za promet lijeka vrši Agencija za lijekove BiH. Takođe dovelo bi se u pitanje da li bi u Srpskoj bilo na tržištu jakih analgetika poput Morfina, koji se koristi kod pacijenata oboljelih od karcinoma.

Primjena novog Zakona o lijekovima Republike Srpske bi značila da ne bi bilo ni 'Heptanona', koji se koristi u terapiji ovisnika, niti 'Bensedina', 'Leksilijuma', 'Apaurina' i još nekih lijekova za koje dozvolu za uvoz može dati samo Agencija za lijekove BiH, jer se ne mogu slobodno izvozizi iz drugih država i moraju imati dozvole od regulatornih agencija svoje države. Na primer Agencija za lijekove Njemačke će izdati dozvolu za izvoz lijeka 'Fentanila' samo ako dobijem dozvolu za uvoz tog lijeka izdatu od Agencije za lijekove BiH zato što je promet lijekova koja unsebi sadrže narkotike pod međunarodnom kontrolom", navodi Vukanović.

U zaključku svoje objave, Vukanović ističe kako Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima zapravo služi za prikrivanje kriminalnih radnji vladajuće garniture u Republici Srpskoj.

Navodi kako je ovaj zakon u suštini isti kao Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji već postoji na nivou države BiH, sa malim izmjenama onako kako to odgovara pojedincima.

"Šta se dobija novim Zakonom? Traži se u članu 57 stav 4 da proizvođač lijeka (a medicinski kiseonik to jeste), može proizvoditi lijek samo ako ima dozvolu za proizvodnju lijekova, što piše i u Zakonu o lijekovima BiH.

Kvaka je u članu 58 stav 8 koji kaže „Ispunjenost uslova propisanih stavom 7. t. 1), 2), 3) i 4) ovog člana, utvrđuje Ministarstvo, a rješenje o ispunjenost donosi ministar, koje je konačno u upravnom postupku i protiv kojeg se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom.

U postojećem Zakonu stoji da ispunjenost uslova određuje glavni zdravstveni inspektor, magistar farmacije sa iskustvom iz proizvodnje lijekova koji mora da ima specijalizaciju iz farmaceutske tehnologije ili kontrole lijekova.

Predloženi Zakon o lijekovima Republike Srpske je prepisani postojeći Zakon o lijekovima BiH, osim u nekim dijelovima gdje se pokušava zataškati kriminal", zaključio je on.

"Odluka NSRS pokušaj državnog udara"

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je u intervju za N1 kako će u budućnosti Tužilaštvo BiH podnijeti teret najveće odgovornosti u vezi sa posljednjim koracima koje je napravio član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Na novinarsku konstataciju kako su današnje odluke NSRS-a zapravo pokušaj državnog udara, Komšić se složio sa tim, kazavši kako je Dodik uvukao cijeli entitet u tu priču.

"Jeste, ovo je pokušaj državnog udara. Ne bih rekao da je RS krenula u rušenje države, on uvlači institucije RS preko NSRS. Činjenica je da također postoji vidljiv politički otpor i na nivou građana RS u sve ovo što radi. On ima tanku većinu u NSRS pa još uvijek to može da radi. Mislim da nije uredu da stavljamo jednakost između Dodika i svih ljudi u RS jer definitivno oni ne misle kao Dodik. Oni gledaju dalje i vide da bi to moglo biti jedna avantura sa pogubnim posljedicama za Dodika i njegovu politiku", rekao je Komšić.

Ističe kako Dodik pokušava napraviti incident koji bi bio opravdanje za sve što radi u posljednje vrijeme.

"On ne može ukinuti OS BiH, on ne može ukinuti OSA-u, SIPA-u, sve će to nastaviti da postoji. On pokušava da izazove jedan incident, što nasilniji ne bi li imao opravdanje za sve što rade prije svega pred ljudima u RS i one koji su protiv politike pridobio kod sebe", kazao je on.

Hipotetički, ako Dodik opkoli kasarne Oružanih snaga BiH u manjem entitetu, te ako postavi policiju na entitetsku granicu, Komšić smatra da je to jasno krivično djelo, kao i njegovi prethodni koraci.

"To je krivično djelo, isto kao što je i ovo što je urađeno sa tim Inzkovim zakonom i ovo što je danas urađeno u NSRS- jeste krivično djelo. U ovom slučaju, sačekat ćemo da vidimo šta će Tužilaštvo reagovati, ali ćemo reagovati. Tužilaštvo radi, i OSA i SIPA, bez obzira na njega. Postojat će i Predsjedništvo sve da on sutra napusti Predsjedništvo. Bitno je da se zadrži taj legalitet", ističe Komšić.

Kako kaže, siguran je da će Dodik ići do kraja sa svojim namjerama.

"Ovo što su uradili u ova dva navrata u NSRS jeste ispipavanje pulsa i reakcije i ja sam siguran da će Dodik ići do kraja sa svojim najavama. Po meni, ovo je trenutak da Tužilaštvo reaguje onako kako mu nalaže zakon. Ovdje postoji nešto što je organizovana grupa na čelu sa Dodikom, od ovog trenutka odgovornost za sve ono što će se dešavati u BiH leži na Tužilaštvu. Dakle, hoće li raditi svoj posao ili neće. Po državu, po stabilnost je najbolje da oni rade svoj posao. Zato potenciram da odgovor mora ići kroz institucije sistema", rekao je on.

(Ajdin Balićevac)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.