30.11.2021. 16:29
0
Organizator tražio od Messijeve supruge da se skloni iz kadra, ljutita reakcija Lea izazvala oduševljenje
Nakon što se prošle godine nije održala niti se nagrada dodjeljivala zbog pandemije, Ballon d'Or ili Zlatna lopta, dobila je svog novog laureata. To je Lionel Messi koji je slavio ispred drugoplasiranog Roberta Lewandowskog.

Na trećem je mjestu po broju glasova bio Jorginho, koji je osvojio i Euro i Ligu prvaka, ali očito nije uvjerio većinu kako je bio najzaslužniji za te trofeje s Chelseajem i Italijom.

Četvrti je po broju glasova bio Realov Karim Benzema, a peti Ngolo Kante iz Chelseaja.

Messiju je to sedmi naslov najboljeg na svijetu (2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019. i 2021.), drugi uzastopni čime je povećao razliku ispred Cristiana Ronalda koji je pet puta bio laureat. Ove godine Cristiano Ronaldo je bio tek šesti po broju glasova.

Recimo i kako su dobitnike birali kapiteni i selektori reprezentacija te 50 odabranih novinara iz cijelog svijeta. U glasanju se uzimaju u obzir brojni kriteriji, poput važnosti osvojenih trofeja, ličnog učinka fudbalera (broja golova i asistencija), utjecaja na ekipu, osobine vođe i slično. 

Kompletan poredak:

Lionel Messi (613 glasova)

Robert Lewandowski (580 glasova)

Jorginho (460 glasova)

Karim Benzema (239 glasova)

N'Golo Kante (186 glasova)

Crisiano Ronaldo (178 glasova)

Mo Salah (121 bodova)

Kevin de Bruyne (73)

Kylian Mbappe (58)

Ggigo Donnarumma (36)

Eriling Haaland (33)

Romelu Lukaku (26)

Giorgio Chiellini (26)

Leo Bonucci (18)

Raheem Sterling (10)

Neymar (9)

Luis Suarez (8)

Simon Kjaer (8)

Mason Mount (7)

Riyad Mahrez (7)

Bruno Fernandez (6)

Lautaro Martinez (6)

Harry Kane (4)

Pedri (3)

Phil Foden (2)

Nicolo Barellla (1)

Ruben Dias (1)

Gerard Moreno (1)

Cezar Aspilicueta (0)

Luka Modrić (0)

Lewandowskom utješna nagrada

Robert Lewandowski je bio drugi najveći favorit, no morao se zadovoljiti tek novom nagradom predviđenom za najboljeg napadača godine. To je jedna od dvije nove kategorije na ovoj dodjeli, a druga je ona za najbolji klub koju je dobio Chelsea.

Napadač Bayerna tako ipak ne odlazi praznih ruku iz Pariza, a svoju je nagradu za najboljeg napadača zaslužio nakon što je srušio rekord legendarnog Gerda Mullera koji je dosad imao najviše postignutih pogodaka za Bayern u jednoj sezoni.

Donnarumma najbolji golman, Pedri najbolji mladi igrač

Golman PSG-a i talijanske reprezentacije Gianluigi Donnarumma osvojio je nagradu za najboljeg golmana u godini nazvanu po legendarnom ruskom golmanu Lavu Jašinu, inače jedinom golmanu koji se okitio naslovom najboljeg fudbalera svijeta (1963. godine).

Jedna od velikih nadolazećih zvijezda Barcelone, Pedri osvojio je nagradu Kopa koja se dodjeljuje najboljem mladom fudbaleru (U-21) u protekloj godini.

Španjolka Alexia Putellas iz Barcelone dobitnica je nagrade za najbolju fudbalerku godine.

"Roberte, zaslužio si svoju 'Zlatnu loptu'"

Messi je rekao napadaču Bayerna da je zaslužio Zlatnu loptu u prošloj sezoni kada je s Bayernom osvojio titulu prvaka Evrope i bio definitivno najbolji igrač na svijetu, no tada je France Football odlučio odložiti dodjelu ove nagrade.

Odmah nakon što je izašao na binu, Messi se obratio Lewandowskom i poručio mu da je zaslužio Zlatnu loptu prošle godine.

"Roberte, zaslužio si svoju Zlatnu loptu, a prošle godine smo se svi složili i rekli da si ti dobitnik ove nagrade", rekao je Messi.

Nakon toga, zahvalio se svojim saigračima iz Barcelone, Pariza i reprezentacije Argentine.

Organizator tražio od Messijeve supruge da se skloni iz kadra

Ceremonija dodjele ove nagrade održana je, podsjećamo, u Parizu, a Lionel Messi je na istu stigao u pratnji svoje porodice.

Nakon dolaska ispred teatra Messi je pozirao fotografima sa suprugom Antonellom i svojim sinovima Thiagom, Mateom i Cirom, a onda su u jednom trenutku jedan od organizatora tražio je od njegove supruge da se malo pomjeri.

Oni su htjeli fotografisati Messija samo sa njegovim sinovima, te su tražili od Antonelle da se pomjeri u stranu što je ona na kraju i uradila.

No, takav zahtjev je naljutio Messija i on je rekao Antonelli da ostane pored njih i da će se fotografisati svi zajedno što je bio potez koji je oduševio fanove argentinskog fudbalera.

Mnoštvo reakcija na Messijevu sedmu "Zlatnu loptu"

Messijeva pobjeda u ovogodišnjem izboru za najboljeg fudbalera razočarala je veliki broj ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, ali i veliki broj fudbalskih stručnjaka i aktivnih fudbalera.

"Messi kao Messi, uvijek je među najboljima i nije pogreška ako mu date nagradu, ali ako ove sezone Lewandowskom nisu mogli dati Zlatnu loptu, onda neće nikada", rekao je trener Liverpoola Jurgen Klopp.

Sličnog stajališta je bio i legendarni španski golman Iker Casillas.

“Sve manje vjerujem u korektnost u ove nagrade. Messi je prema mom mišljenju jedan od pet najvećih fudbalera u historiji, ali morate početi nagrađivati one koji su bili najbolji tokom godine. Dođavola, nije to tako teško”, jasan je Casillas.

Nakon Casillasa koji je bez dlake na jeziku kritikovao ovogodišnji izbor, isto je uradio i fudbaler Reala, njemački reprezentativac Toni Kroos.

On smatra da Messi nije zaslužio nagradu te da je njegov saigrač Karim Benzema, ukoliko se gleda ova godina, trebao osvojiti nagradu.

"Prvo moram reći da me pojedinačne nagrade baš i ne zanimaju, ali budući da postoje, onda je OK. Po mom mišljenju, Messi definitivno nije trebao pobijediti ovaj put. Za mene je Benzema najbolji ako ocjenjujemo igre u ovoj godini", istakao je Kroos pa dodao:

"Nema sumnje da je Messi najbolji igrač decenije uz Ronalda, ali po mom mišljenju Cristiano pobjeđuje Lea u tom vremenskom periodu”.

Messijeva titula bila osporavana i 2010. godine

Među bezbrojnim rekordima koje je Leo Messi izgradio tokom svoje karijere je najviše se ipak izdvaja sedam Ballon d'Or nagrada. Tek osvojena sedma Zlatna lopta izazvala je pregršt polemika, ali pogledajmo kako je Messi osvojio prethodnih šest.

2009. - Messijeva prva Zlatna lopta

 Zlatna lopta iz 2009. posebno se pamti i zato što je bila posljednja koja je dodijeljena prije nego što se na neko vrijeme spojila s FIFA-inom nagradom za najboljeg igrača godine svijeta. Messi je te godine dobio 473 glasa, dvostruko više od drugoplasiranog Cristiana Ronalda. Time je postao prvi igrač koji je prošao kroz kompletan sistem mladih u igrača Barci i osvojio nagradu.

Za Barcu i Messija 2009. je bila jako uspješna. U maju su u finalu Lige prvaka pobijedili Manchester United, te tako zaokružili sezonu u kojoj su osvojili prvenstvo i Kup Španije. Messi je odigrao veliku ulogu u trijumfima ekipe, završio je sezonu s 38 golova, uključujući i sjajan gol glavom u finalu protiv Uniteda. Do same ceremonije dodjele Zlatne lopte, Messi i saigrači su dodali još dva trofeja - europski i španski superkup. Tri sedmice kasnije osvojili su Svjetsko klupsko prvenstvo te tako podigli svoj šesti trofej u jednoj godini.

2010. - Messi je bio sjajan, ali jesu li Iniesta ili Xavi trebali dobiti nagradu?

Sve do 2010. Ballon d'Or bio je u organizaciji France Footballa, a FIFA je imala svoj izbor za najboljeg. To se promijenilo 2010., kada su nagrade spojene. To je trajalo ukupno šest godina. Proces glasovanja za FIFA Ballon d'Or temeljio se na FIFA-inim kriterijima, uz glasove selektora i kapitena reprezentacija. Messi je osvojio 22,65% glasova za osvajanje nagrade, iako su neki smatrali da su njegovi saigrači iz Barce Iniesta i Xavi, koji su nekoliko mjeseci ranije osvojili Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, možda to i više zaslužili. No, bila je to još jedna produktivna sezona za Messija, koji je s 34 gola prvi put bio najbolji strijelac La Lige. Sezonu je završio s 47 golova u svim takmičenjima.

2011. - Messi ponovno nedodirljiv

Messi i Cristiano su se vratili na prvo i drugo mjesto na postolju 12 mjeseci kasnije u Zürichu. Argentinac je dobio 47,88% glasova u odnosu na 21,6% za Cristiana. Xavi je još jednom završio treći, a Iniesta odmah iza njega na četvrtom mjestu. Drugu godinu zaredom Messi je postigao 30+ golova u LaLigi, dok je Cristiano završio s 41 te uzeo Zlatnu kopačku. Kolektivno, bila je to još jedna zlatna godina za Barcu, koja je slavila duplu krunu te Ligu prvaka.

2012. - Messi zabijao kao na traci

Messi i Cristiano su se 2012. vratili u Zürich, ali ovaj put je bilo malo bliže. Messi je dobio 41,6% glasova za razliku od Cristianovih 23,68%. Messi je osvojio Ballon d'Or četvrtu godinu zaredom. Bila je to još jedna izvanredna godina za Messija. Zabio je najviše golova u jednoj sezoni La Lige (50) u njenoj historiji. I niko u Ligama petice nikada nije zabio toliko golova. Taj mu je podvig donio i drugu Zlatnu kopačku. U jednoj kalendarskoj godini Messi je postigao ukupno 91 gol za klub i državu u svim takmičenjima, srušivši prethodni rekord legendarnog njemačkog napadača Gerda Müllera. S klubom je Messi osvojio Kup, ali je Real Madrid uzeo La Ligu, a Chelsea je Barcelonu izbacio u polufinalu Lige prvaka.

2015. - Messi osvojio posljednju FIFA-inu Zlatnu loptu

Cristiano je bio ispred Messija 2013. i 2014., ali Barcina "desetka" se vratila i pokupila svoju petu Zlatnu loptu u decembru 2015., posljednji put kada je ova nagrada dodijeljena u saradnji s FIFA-om. Messi je bio sjajan, završio je sezonu s 43 gola u La Ligi i 10 u Ligi prvaka dok je Barca osvojila Ligu prvaka, kao i oba domaća trofeja. Messi je tako i dalje imao prednost nad Cristianom – pet Zlatnih lopti u odnosu na tri sjajnog Portugalca.

2019. - Rekordna šesta Zlatna lopta

Najnovije izdanje Ballon d'Or je održano u Parizu 2. decembra 2019. godine. Messi je osvojio nagradu pobijedivši rekordni šesti put. Barcelona je osvojila la Ligu, ali je u polufinalu Lige prvaka ispala od Liverpoola iako je u prvoj utakmici slavila 4:1. Messi je završio sezonu s 36 golova u LaLigi, šesti put je postigao 30+ golova u jednoj sezoni i šesti put dobio trofej Pichichi izjednačivši se s igračem po kojem je nagrada dobila ime, Telmom Zarrom. Također je morao napraviti mjesta za svoju šestu Zlatnu kopačku, što je bio još jedan rekord.

2021. - Prva Zlatna lopta u dresu koji nije Barcelonin

U prošloj sezoni Messi s Barcom nije osvojio ništa. No, igrao je jako dobro. La Ligu je završio s 30 golova i 11 asistencija, što mu je donijelo i osmi trofej Pichichi, iako ne i sedmu Zlatnu kopačku. Ona je otišla u ruke Roberta Lewandowskog, koji je zabio 41 gol za Bayern u Bundesligi. Messi je ukupno zabio 38 golova u toj sezoni. No, novu Zlatnu loptu donijela mu je Copa America koju je napokon osvojio s Argentinom. Zabio je četiri golova te uz Luisa Diasa (Kolumbija) bio prvi strijelac turnira. No, Messi je apsolutno zasluženo bio izabran i za najboljeg igrača turnira. U godini u kojoj nitko od Europljana nije toliko iskočio - iako Robert Lewandowski s pravom neće prihvatiti takav stav - Messi je na kraju stigao do sedme Zlatne lopte. Nikada neuvjerljivije, ali Messija nije puno briga. Broje se samo trofeji... Messijeva sedma Zlatna lopta ostat će upamćena i kao prva koju nije osvojio kao igrač Barcelone. Nego PSG-a u kojem ove jeseni ne igra ni blizu nivoa najboljeg igrača na svijetu.

Novinar: Ajdin Balićevac
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.