31.12.2021. 13:30
0
"Ako se pojavi otpor bh. institucijama kroz uplitanje Rusije, onda će to biti ponovno rat. Taj rat može biti završen samo porazom srbijanske velikosrpske politike a i pokušaja ruskog uticaja"
Tužilaštvo Bosne i Hercegovini donijelo je 13. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više lice zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak.

Poziv da se odazovu pravosudnim organima BiH dobili su i predsjednici političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske i to u svojstvu svjedoka.

U pozivu Tužilaštva koji je uručen i predsjednicima opozicionih parlamentarnih stranaka navodi se da se pred Tužilaštvom vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela "napad na ustavni poredak" i da se pozivaju u svojstvu svjedoka.

U ovom slučaju osumnjičeni su predlagači, zakonskih rješenja i skupštinskih zaključaka koje je u prethodnom periodu donijela NSRS.

Do sada su u Tužilaštvu BiH saslušani lider DNS-a Nenad Nešić, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, poslanik u NSRS Nebojša Vukanović, ministar pravde Republike Srpske (RS) Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova tog entiteta Dragan Lukač, predsjednik SPS Goran Selak..

Potpredsjednik Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović je za Source.ba portal danas kazao da je teško reći sada da li su saslušanja u Tužilaštvu zamazivanje očiju javnosti.

"Sada tvrditi je zaista teško, u idućih nekoliko sedmica ćemo znati odgovor na to pitanje. Mislim da je riječ o zamazivanju, ali eto, vidjećemo. Poenta tog predmeta je da se država spasi, ali Tužilaštvo je do sada bilo toliko pasivno i na osnovu ovoga što smo vidjeli u prethodnih nekoliko godina, teško je očekivati da će ona zaista uraditi svoj posao, ali treba ostaviti prostora da se pozitivno iznenadimo, ali je svakako to funkcija Tužilaštva, da spriječi rušenje ustavnog poretka", rekao je Bajrović.

U nedavnom razgovoru za naš portal, bivši državni parlamentarac Sejfudin Tokić je kazao da je istraga pokrenuta sa znatnim zakašnjenjem. 

"Ja koliko vidim ta se istraga intenzivira i mi moramo sve učiniti da naši državni organi i naše institucije reaguju. Ukoliko to preraste u neki otpor pokušaj uplitanja Rusije ili Vučićevog režima, onda će to biti uplitanje čitavog niza sila i u tom slučaju naravno da će ponovno biti rat, ali završetak tog rata može biti završen samo porazom i srbijanske velikosrpske politike a i pokušaja ruskog uticaja, ako on uopšte realno postoji. Mislim da je Ruska Federacija više zainteresovana da stvara probleme i nestabilnost i skreće pažnju sa pokušaja svoje dominacije Ukrajine, nego što ovdje realno podržava u punom kapacitetu Milorada Dodika i njegovu grupu", istakao je tada Tokić.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.