17.2.2022. 15:13
1
"Niko ništa ne radi, obustava je u firmi": Još jedan jugoslovenski gigant na "koljenima", radnici "Zraka" se kolektivno zatvaraju u firmu
Radnici fabrike namjenske industrije "Zrak" u Sarajevu odavno su u štrajku, a svoje nezadovoljstvo izrazili su i danas.

Naime, njima se duguje nekoliko plata, a proizvodnja je obustavljena. Radnici koji imaju pravo na penziju zbog neisplaćenih plaća od ranije, sada ne mogu otići u penziju. 

Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije "Zraka", kazao je za Source.ba portal da su dobili obećanja od Vlade Federacije i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH da će se nešto promjeniti, međutim, kako kaže, situacija je iz dana u dan sve gora.

"Od 2018. godine se obraćamo Vladi Federacije BiH, kao i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Dobili smo neka obećanja od Vlade FBiH i Ministarstva da će se nešto promjeniti, međutim, ništa se ne mijenja, već se samo veći i veći dugovi prave, dok posla sve manje imamo, tako da je situacija svakim danom sve gora i gora i svake sedmice nam ode četiri-pet radnika", kazao je Kominlija.

Ističe da su odlučili da se kolektivno zatvore u firmu, te da je neće napuštati.

"Nema drugog načina i to je narednih nekoliko dana, a vidjećemo možda još neke radikalnije poteze da povučemo. Ono što je sigurno, nećemo početi raditi, jer je obustava u firmi, niko ništa ne radi", zaključio je Emir Kominlija u razgovoru za naš portal.

"Zrak" je nekada zapošljavao 4.000 radnika i prostirao se na 25 hektara, a njihovi proizvodi su se izvozili sve do Afrike. 

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.