8.3.2022. 10:15
5
"To nije normalno šta će se desiti. Cijena dizela je već 3,21 KM na nekim pumpama. Ukoliko dođe do zatvaranja Sjevernog toka 1, to će biti jedna opća katastrofa"
Embargo na rusku naftu imao bi katastrofalne posljedice po svjetsko tržište i mogao bi cijenu barela dovesti do 300 eura, upozorila je Moskva i zaprijetila zatvaranjem plinovoda Sjeverni tok 1.

“Sasvim je očito da će odbijanje kupovine ruske nafte dovesti do katastrofalnih posljedica za svjetsko tržište”, rekao je zamjenik ruskog premijera zadužen za energetiku, Aleksandar Novak.

“Nagli skok cijena mogao bi biti nepredvidljiv i dosegnuti 300 dolara za barel, pa i više”, rekao je, prenose ruske novinske agencije.

Kada je Moskva u februaru priznala nezavisnost pobunjenih teritorija na istoku Ukrajine, Zapad je zamrznuo projekt Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom.

“S punim pravom možemo donijeti sličnu odluku i uvesti embargo na isporuku plina putem plinovoda Sjeverni tok 1 kojim ruski plin stiže u Europu i koji je trenutačno pun 100 posto”, rekao je Novak.

“No zasad nismo donijeli takvu odluku (…) Premda nas europski političari nagone na to svojim izjavama i optužbama”, istaknuo je.

Novak je rekao da je nemoguće isporuke ruske nafte na europsko tržište brzo zamijeniti isporukama drugog izvora.

“Za to će trebati više godina i bit će skuplje za europske potrošače koji će biti najveće žrtve takvog scenarija”, upozorio je.

Cijena barela sjevernomorskog Brenta bila je u nedjelju okoponoći po srednjoeuropskom vremenu gotovo 140 dolara, što nije daleko od apsolutnog rekorda od 147.50 dolara koji je dosegnula u julu 2008.

O ovoj temi smo danas razgovarali sa stručnjakom za energetiku Almirom Bečarevićem.

"Do sada su svi izbjegavali da bojno polje prenesu na energente, da tako kažem, međutim, ovo što se desilo u zadnja 24 sata ne sluti na dobro. Opcija zatvaranja Sjevernog toka 1, vjerujte mi, to je sa aspekta energenata, nemam druge riječi nego da kažem katastrofa. Preko toga gasovoda, Evropa dobija gotovo 60 milijardi kubika gasa, od toga Njemačka je sigurno pola. Prvi udar bi bio na Njemačku a onda i na kompletnu privredu Evrope. Znam da će evropski političari danas donijeti različite odluke po pitanju energetske sigurnosti Evrope a to će se posebno ticati promjene dobavljača, nagle i ubrzane izgradnje LNG terminala, izgradnjom novih gasovoda, ali to ne može zamjeniti trenutno ono što bi se desilo zatvaranjem Sjevernog toka 1. Dugoročno, dakle minimalno od jedne godine do pet godina, Evropa će sigurno naći substituciju za ruski gas, jer ovo što je Rusija uradila sa agresijom prema Ukrajini sa aspekta energenata i pogotovo sa ovom prijetnjom sama sebi 'puca u noge'. Međutim, u slučaju, ja ću reći nedo Bog, zatvaranja vjerujte jedna opća katastrofa će biti sa aspekta cijene energenata, a znate da cijene energenata vuku sve ostale cijene, tako da jednostavno nije dobra situacija i ova prijetnja nije dobra po energetku stabilnost kompletne Evrope", kazao je Bečarević.

Ističe da bi i mi u Bosni i Hercegovini, kao i sve zemlje Evrope to osjetili.

"Odmah vam mogu reći, u slučaju zatvaranja Sjevernog toka 1, ove cijene gasa koje su sada preko 2.000 dolara za 1.000 kubika, vjerujte, to će ići preko 3 i 4 hiljade dolara, to nije normalno šta će se desiti. Koliko možemo saznati iz medija, demokrate i republikanci su faktički donijeli odluku u Americi da se uvede embargo na uvoz ruske nafte, dali će to neke evropske zemlje slijediti ne znam ali možemo očekivati cijene nafte preko 200 dolara, cijene plina će ići gore, s obzirom da se skoro trećina električne energije u Evropi proizvodi iz prirodnog gasa, zatvaranjem Sjevernog toka 1 bi došlo do eksplozija cijena i električne energije, jednostavno jedno drugo vuče i jednostavno ova najava nije dobra. Cijena dizela je već na nekim pumpama 3,21 KM, cijena super 98 3,26 KM, barel opet 127 USD, gas preko 2000 USD za 1000 Sm3. Sjeverni tok 1 je žila kucavica prvo Njemačke, a onda i Evrope, prirodnim gasom, tako da nema dileme gdje će se posljedice osjetiti, dakle kompletna Evropa će biti pod udarom i ovdje ne govorim o ratu, već govorim o cijenama energenata koje jednostavno vuku sve druge cijene. Trenutno, preko noći kada bi se desilo zatvaranje nemoguće je substituirati ruski gas u Evropi u takom kratkom vremenskom periodu, to je jednostavno nemoguće, posljedica će morati biti, tu nema dileme", zaključio je Bečarević.

(Ajdin Balićevac)

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.