8.3.2022. 15:05
22
"Bakir i ja smo stajali zajedno 1992. godine ispred svog naroda, tada smo bili mladići, a sada bi branili u svim kapacitetima Bosnu i Hercegovinu"
U Bosnu i Hercegovinu je stiglo 500 vojnika EUFOR-a koji će biti smješteni u kampu Butmir u blizini Sarajeva.

Obavijest o dolasku, ali i pripremu novog osoblja EUFOR je podijelo na svom službenom Twitteru.

Vojnici u Bosnu i Hercegovinu dolaze zbog pogoršanja međunarodne sigurnosti te iz predostrožnosti, a iz EUFOR-a je navedeno da je trenutna sigurnosna situacija u BiH stabilna.

“Četiri čete s oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Zadatak trupa će biti da pokažu odlučnost EU-a da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Vojnici dolaze iz iz Austrije, Rumunjske, Slovačke i Bugarske.

Snimci i fotografije trupa EUFOR-a u našoj zemlji donijela je dozu zabrinutosti kod građana, te pitanje da li se Bosni i Hercegovini sprema novi rat.

O pojačanju trupa EUFOR-a u BiH, ali i trenutnoj političkoj situaciji smo razgovarali sa  komandantom bataljona jedinice “Fatih“ i emirom 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Harunom Hodžićem.

"Generalno, nadam se da su Europska unija, odnosno same članice NATO-a, prepoznali situaciju i da je priča o preventivnom djelovanju potrebna za svijest građana običnih, oni koji strahuju od nekakvih novih sukoba. Što se mene lično tiče, ja sam potpuno relaksiran, situacija se ne može desiti ništa drugačije osim onako kako je Bog odredio, nisam od onih koji paniče, nisam od onih koji od nečega strahuju. Ono što sam na nekoliko tribina, koje sam imao oko Dana nezavisnosti širom Bosne i Hercegovine, svim zabrinutim građanima poručivao da mi sada imamo svoju državu, svoje institucije koje prate dešavanja i onog trenutka ako dođe do krize, onda ćemo se uključiti da pomognemo svi skupa rješavanje te krize", kazao je Hodžić na početku razgovora.

Ističe kako sada treba biti potpuno relaksiran i pustiti stvari da idu svojim tokom. 

"EUFOR-u je misija da sačuva Dejtonski mirovni sporazum, da sačuva BiH prema granicama Dejtonskog sporazuma i tako treba posmatrati to. Oni koji su zabrinuti što je EUFOR došao, vjerovatno su imali neke druge planove i neke druge nakane. "Da je Ukrajina završena za dan-dva kako je planirano, vjerovatno bi iduća na 'redu' bila Bosna i Hercegovina i ne samo BiH, već i čitav taj jedan proces koji obuhvata interesne sfere Ruske Federacije, ali poslije ovoga, ne vjerujem više, ta priča mislim da je u Ukrajini zaustavljena", dodao je on.

Na pitanje da li bi pojedini političari iz naše zemlje mogli puškom braniti domovinu po "modelu" pojedinih političara iz Ukrajine, konkretno predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović koji je prošle godine izjavio da bi "u slučaju rata bio spreman stati ispred svoga naroda", Hodžić odgovara da "duboko vjeruje da bi lider SDA stao ispred svoga naroda".

"Zajedno smo stajali 1992. godine, tada smo bili mladići, a sada bi branili u svim kapacitetima Bosnu i Hercegovinu", rekao je naš sagovornik.

Na pitanje šta je sa ostalim političarima kaže da će se svako izjasniti ponaosob, te da se ovdje radi o domoljublju i patriotizmu. 

"Mi nemamo rezervne domovine, nemamo mjesta nigdje na svijetu otići, nemamo čak ni prijatelja nigdje u svijetu da bi nas primili kao što primaju Ukrajince. Hvala Bogu, mi nemamo tih kalkulacija, mi imamo samo Bosnu i Hercegovinu i nju ćemo braniti svim kapacitetima", zaključio je Harun Hodžić u razgovoru za Source.ba portal.

(Ajdin Balićevac)

22
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.